• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Koronavírus: Na Slovensku potvrdili 350 pozitívnych prípadov, ďalších deväť pacientov svoj boj s ochorením prehralo

Koronavírus: Na Slovensku potvrdili 350 pozitívnych prípadov, ďalších deväť pacientov svoj boj s ochorením prehralo

Za stredu odhalili PCR testy na Slovensku 350 pozitívnych na koronavírus. Celkovo ich laboratóriá na Slovensku ukončili 2 127.

Za uplynulý deň ochoreniu COVID-19 podľahlo deväť pacientov, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 20 011.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 344 pacientov. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

Pandemická situácia bude na jeseň pokojná, Slovensko by nemala zasiahnuť žiadna extrémna vlna

Slovensko by na jeseň nemusela zasiahnuť extrémna vlna pandémie koronavírusu. Aspoň to naznačujú subvarianty koronavírusu, ktoré sú v súčasnosti sledované.

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) si však ešte niekoľko týždňov budeme musieť počkať, aby sme vedeli, ako bude jesenná vlna pandémie vyzerať.

„Predikcie sú kontrolované odbornými orgánmi a vedeckými kapacitami. Sú sledované isté typy vírusov, zatiaľ sú to subvarianty typu omikron.

Žiadny z nich však nespôsobuje vyššie riziko nákazy či úmrtia, žiadny z nich nie je v súčasnosti považovaný za nebezpečný.

Priebehy ochorenia u všetkých subvariantov sú nateraz mierne. Uvidíme podľa ďalšieho vývoja. To sa nedá predikovať takto niekoľko mesiacov dopredu,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Lengvarský.



Antirúškari nepochodili ani na súde v Štrasburgu. Ako dopadli ďalšie sťažnosti voči protipandemickým opatreniam?


Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zamietol 20 sťažností, ktoré boli podané voči Slovenskej republike. Dohromady 16 z nich patrilo prípadu Lörinc verzus SR, ktoré sa týkali nariadení vlády a Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) o lockdowne, obmedzení práva zhromažďovať sa a o povinnom nosení rúšok počas pandémie COVID-19. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR) Peter Bubla.


„Sťažovatelia sa sťažovali predovšetkým na povinnosť nosiť rúška a povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom testu na COVID-19 ako podmienkou pre výnimky z rôznych obmedzení,“ skonštatoval Bubla.

ESĽP sa pri svojom rozhodovaní v týchto prípadoch oprel o judikatúru, podľa ktorej Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd neposkytuje priestor na podávanie žiadostí podaných kýmkoľvek vo verejnom záujme, neumožňuje teda jednotlivcom sťažovať sa na ustanovenia vnútroštátneho práva, ktoré sú podľa nich v rozpore s dohovorom.

Chýbali akékoľvek dôkazy

Sťažovatelia majú tiež povinnosť preukázať ESĽP presvedčivé dôkazy o tom, že v ich prípade existuje pravdepodobnosť porušenia práv.


V posudzovaných sťažnostiach sťažovatelia nepredložili žiadne informácie o ich individuálnej situácii. V sťažnostiach bola uvedená iba ich identita a v niektorých prípadoch ich zamestnanie, ale sťažovatelia neuviedli, ako konkrétne sa ich napadnuté opatrenia týkajú alebo sa pravdepodobne budú týkať,“ spresnil Bubla.

Dodal, že absolútny nedostatok konkrétnych informácií od sťažovateľov však neumožnil ESĽP individuálne posúdiť ich situáciu, ani otázku vyčerpania vnútroštátnych prostriedkov nápravy.

Uvedené informácie boli nepravdivé

Súd tiež zamietol dvojicu žiadostí v prípade Volárová verzus SR, ktoré sa týkali neprimeranej dĺžky občianskoprávnych konaní a nedostatku účinného prostriedku nápravy v tomto ohľade. ESĽP vo svojom rozhodnutí poukázal na to, že sťažovatelia neuviedli v sťažnostiach pravdivé informácie.


„Súd skonštatoval, že poskytnutie neúplných alebo nepravdivých informácií, ktoré sa týkajú samotného jadra prípadu, môže byť posúdené ako zneužitie práva na podanie sťažnosti. V posudzovanom prípade boli informácie poskytnuté sťažovateľmi v dvoch prípadoch zjavne nepravdivé,“ uzavrel Bubla.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie