• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Koronavírus na Slovensku láme rekordy, Matovič ohlási nové opatrenia (naživo)

Koronavírus na Slovensku láme rekordy, Matovič ohlási nové opatrenia (naživo)

Tlačová konferencia Nemáme na výber a tak budeme musieť zaviesť a sprísniť ďalšie opatrenia.

Koronavírus na Slovensku každým dňom zvyšuje počet pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Premiér Igor Matovič preto nechal v sobotu zvolať pandemickú komisiu a v nedeľu by mal od 10.00 hod. rokovať Ústredný krízový štáb SR. Očakáva sa, že schvália nové opatrenia.

Za posledných sedem dní u nás pribudlo až 7 114 prípadov (piatok – 1 887 štvrtok – 1 184, streda – 1 037, utorok – 877, pondelok – 320, nedeľa – 353, sobota – 818, piatok – 704).

Premiér Matovič na tlačovom brífingu po zasadnutí pandemickej komisie reagoval na 169-percentný nárast počtu infikovaných slovami „Tendencia je katastrofálna.“ Hlavný hygienik Ján Mikas zhodnotil, že aj napriek prijatým opatreniam platným od 1. októbra ich dopad nie je ešte stále vidieť.


„Nemáme na výber a tak budeme musieť zaviesť a sprísniť ďalšie opatrenia,“ uzavrel Mikas.


Tlačová konferencia


Minister Krajčí predstavil osem nových opatrení proti šíreniu koronavírusu na Slovensku, ktoré budú platiť od 15. októbra:

Rúška bude povinné nosiť aj v exteriéri, v obciach a mestách. Výnimku bude mať nosenie rúška mimo obcí a miest pre rodinu, alebo ak ľudia budú od seba vzdialení viac ako päť metrov.


Zákaz všetkých hromadných podujatí, na vláde sa v pondelok prerokuje aj zákaz zhromažďovania nad šesť ľudí.


Prevádzky verejného stravovania budú môcť vydávať jedlo len zabalené a so sebou alebo ho podávať iba v exteriéri.


Zavreté budú aj fitness centrá, wellness, kúpaliská, akvaparky a sauny.


Pre stredné školy platí distančné vzdelávanie už od pondelka 12. októbra. Pondelkom sa rušia aj všetky krúžky, mimoškolská aktivita a všetko, čo nesúvisí priamo so samotným vzdelávaním, s výnimkou individuálnej výučby.


Obchody a nákupné centrá musia dodržať pravidlo maximálne jednej osoby na 15 metrov štvorcových za dodržiavania rozostupov a všetkých protiepidemických opatrení. Do nákupných centier bude možné vstúpiť len po odmeraní teploty, povolený vstup bude teda iba osobám, ktoré nevykazujú žiadne príznaky ochorenia.


Platiť budú aj vyhradené hodiny potravín a drogérie pre seniorov nad 65 rokov od 9:00 do 11:00. Nakupovať však budú môcť aj v iné časy.




Obmedzenia sa môžu dotknúť aj hraníc

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) pripustil, že Ústredný krízový štáb dnes môže rozhodnúť aj o obmedzeniach súvisiacich s prechodom ľudí cez hranice. Mikulec to povedal na Úrade vlády pred zasadaním Ústredného krízového štábu.


„Je možné, že zavedieme obmedzenia týkajúce sa hraníc. Ale uvidíme, ako sa dohodneme vzhľadom aj na počty nakazených v susedných krajinách,“ povedal Mikulec.


Ústredný krízový štáb zasadá na Úrade vlády SR od 10:00. Predseda vlády Igor Matovič aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽaNO) avizovali, že v súvislosti s prudkým nárastom počtu nových prípadov možno od krízového štábu očakávať zavedenie prísnejších opatrení.

Stredoškoláci zostanú doma

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) oznámil počas zasadnutie krízového štábu niekoľko opatrení, ktoré budú od pondelka 12. októbra platiť pre materské, základné a stredné školy. Práve tie prejdú na dištančnú výučbu.



Sulík je proti zatváraniu reštaurácií

Pandemická komisia navrhuje zatvoriť reštaurácie, zástupcovia SaS sú zásadne proti. Počas rokovania Ústredného krízového štábu to uviedol minister hospodárstva a predseda strany Richard Sulík.


„Sme za to, aby sa dodržiavali hygienické opatrenia, dvojmetrové odstupy, rúška, dezinfekcia rúk, pokojne aj meranie teploty,“ povedal. SaS podľa neho rovnako nevidí dôvod na zatváranie fitnescentier či divadiel.



„Veľmi ma prekvapilo, že nikto z odborníkov nemá dáta. My nevieme, koľko z tých nakazených chodí pravidelne do fitnescentra, divadla či reštaurácie. Vieme akurát, že ohniská nákazy sú svadobné hostiny. V poriadku, tie zakážme, limitujme alebo inak výrazne obmedzme. Tomu rozumiem, to je pochopiteľné,“ konštatoval Sulík. Práve pre chýbajúce dáta považuje takéto zákazy ‚za strieľanie od pása‘ a zároveň mimoriadne škodlivé pre ekonomiku.



Šéf rezortu hospodárstva pripomenul, že už na jar prišlo k veľkým škodám na ekonomike. Reštaurácie či fitnescentrá si podľa neho vyčerpali svoje rezervy.


„Melú z posledného. Keď teraz príde zákaz, tak ich vlastne zlikvidujeme,“ povedal Sulík. Dúfa preto, že takéto rozhodnutie nepadne. „Za to, že na svadobných hostinách sa nakazí množstvo ľudí na Orave, predsa nie je dôvod zatvárať reštaurácie v Poltári,“ uviedol minister. Ak by však Ústredný krízový štáb o ich zatvorení rozhodol, štát podľa neho musí pokračovať v kompenzáciách, ktoré však nikdy nenahradia plné výpadky príjmov.

Šeliga očakáva zatváranie obchodov

Po rokovaní Ústredného krízového štábu pravdepodobne dôjde aj k zatváraniu obchodných prevádzok. Povedal to podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí) v diskusnej relácií TV Markíza Na telo.


Ak k zatváraniu obchodných prevádzok dôjde, štát by mal okamžite spolu s opatreniami poskytnúť občanom takzvanú helikoptérovú pomoc, pri ktorej sú finančné prostriedky plošne a spravodlivo rozdeľované medzi občanov.


„Sme za prísne opatrenia. Pravdepodobne sa budú zatvárať prevádzky. Sme však za okamžitú a helikoptérovú pomoc. Finančné prostriedky dnes ešte štát má. Videli sme, ako to fungovalo pri prvej vlne, videli sme ako to funguje v Českej republike a vidíme, čo sa deje u nás. Ak sa teda niečo zavrie, nemalo by sa čakať týždeň, dva, kým sa príjme nejaká schéme, ale okamžite, ruka v ruke, keď sa niečo zavrie, mali by tam smerovať aj peniaze,“ povedal Šeliga.


Šeliga dodal, že aktuálne so svojimi kolegami analyzuje zákon o okamžitej pomoci, ktorý bol navrhovaný v Českej republike a Holandsku. Návrh zákona umožňuje krajine okamžite odškodniť ľudí, ktorí sú v dôsledku opatrení štátu finančne ohrození, no zároveň nespadajú do žiadnej schémy štátnej pomoci.

Krajniak: Na výber je nepríjemná a veľmi nepríjemná možnosť

Najväčšia pravdepodobnosť nakazenia sa koronavírusom je doma, je preto potrebné obmedziť ostatné kontakty. Po päťhodinovom rokovaní Ústredného krízového štábu to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).


„Nechcem sa dostať do situácie, keď budeme vracať ľudí v sanitkách naspäť domov, lebo o mesiac nebudeme mať voľné lôžka. Reálne to hrozí, ak dnes nič neurobíme,” konštatoval. Je podľa neho nezodpovedné a pokrytecké, ak niekto rozpráva, že je čas robiť si dlhodobé analýzy a vypočítavať scenáre.


„Dnes máme v obehu približne 200-tisíc pozitívnych a nevieme o nich. Každý 25. človek, ktorého stretnete, je pozitívny. Je to vážna situácia. Je isté, že každý z nás stretne a bude stretávať niekoho, kto je pozitívny, aj keď nemusí mať príznaky,“ povedal minister práce.


Ak sa chce Slovensko vyhnúť lockdownu, je podľa neho potrebné urobiť zásadné opatrenia. Ako dodal, na výber je iba nepríjemná a veľmi nepríjemná možnosť.


Najtvrdšie opatrenia treba prijímať na regionálnom princípe, podľa Remišovej by mali byť primerané


Najvýraznejší nárast prípadov COVID-19 zaznamenali dve mestá, na vine sú opäť svadby i rodinné oslavy


Slovensku podľa Visolajského hrozí lockdown, ak v krátkom čase neprídu zásadné opatrenia


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie