• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Koronavírus: Laboratória vyhodnotili 524 PCR testov, v 68 prípadoch potvrdili pozitívny výsledok

Koronavírus: Laboratória vyhodnotili 524 PCR testov, v 68 prípadoch potvrdili pozitívny výsledok

Od pondelka pribudnú ďalšie výnimky z povinného nosenia respirátorov, u lekára či v nemocnici ich budete potrebovať aj naďalej

V sobotu (11. júna) odhalili PCR testy na Slovensku 68 pozitívnych na koronavírus. Celkovo laboratóriá vyhodnotili 524 týchto testov.

Za uplynulý deň pribudli dve úmrtia na COVID-19.

Počet obetí pandémie sa tak už u nás zvýšil na 20 116. V nemocniciach je aktuálne 124 pacientov. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

Od pondelka pribudnú ďalšie výnimky z povinného nosenia respirátorov, u lekára či v nemocnici ich budete potrebovať aj naďalej

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vydal novú vyhlášku, ktorou vyňal niektorých zamestnancov z povinného nosenia respirátorov. Od pondelka (13. júna) respirátory nebudú musieť nosiť zamestnanci v detských jasliach a zamestnanci, ktorým to neumožňujú pracovné podmienky alebo spôsob práce, a to na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby alebo dohody medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov.


Kompletný prehľad povinného prekrytia horných dýchacích cien poskytla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková v tlačovej správe.


Nemocniciach sú respirátory povinné

Od pondelka sa povinnosť nosiť respirátor naďalej vzťahuje na personál nemocníc, ambulancií, lekární a iných poskytovateľov zdravotnej a sociálnej starostlivosti, a to pri kontakte s klientmi a pacientmi. Respirátor musia mať aj návštevníci týchto zariadení, pacienti v čakárňach a ambulanciách lekárov, ako aj zákazníci lekární.

Hospitalizovaní pacienti a klienti zariadení sociálnych služieb nemusia mať prekryté horné dýchacie cesty. V nemocniciach a ďalších zariadeniach zdravotnej, ale aj sociálnej starostlivosti nemusia nosiť respirátor ani deti do šesť rokov, osoby so závažným autizmom, ani ľudia so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím.


Na čas konzumácie pokrmov a nápojov v bufetoch a jedálňach v nemocniciach a zariadeniach sociálnej starostlivosti sa na nikoho nevzťahuje povinnosť nosiť respirátor.

Pacienti s chronickým ochorením či umelci

Povinnosť nosiť respirátor v zariadeniach zdravotnej a sociálnej starostlivosti nemajú ani zamestnanci, ktorým to neumožňujú pracovné podmienky alebo spôsob práce, ak to dohodli zástupcovia zamestnancov so zamestnávateľom alebo na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby.


Respirátor nemusí ani v zdravotných a sociálnych zariadeniach nosiť umelec počas umeleckého výkonu, účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárneho filmu, tlmočník počas tlmočenia do posunkovej reči, zamestnanec, ktorý je na vnútornom pracovisku sám či návštevníci wellness, prírodných a umelých kúpalísk. Ani zamestnanci detských jaslí nemusia mať respirátor.


Zamestnanec s povinnosťou nosiť respirátor ho môže podľa vyhlášky ÚVZ nahradiť rúškom, ak má kožné ochorenie tváre, ktoré by sa nosením respirátora mohlo zhoršiť alebo má dychovú nedostatočnosť pre chronické ochorenie dýchacích ciest.

Respirátor možno nahradiť rúškom aj na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby alebo po dohode zástupcov zamestnancov so zamestnávateľom.


Prekrytie horných dýchacích ciest naďalej nie je povinné v exteriéroch, ani na hromadných podujatiach organizovaných vonku. V interiéroch mimo zariadení zdravotnej a sociálnej starostlivosti respirátor nie je povinný, a to ani na pracoviskách, vo verejnej hromadnej doprave, taxíkoch či hromadných podujatiach.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie