• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Korčok: Bez zomknutia celej spoločnosti by sa kríza na slovenských východných hraniciach nedala zvládnuť

Korčok: Bez zomknutia celej spoločnosti by sa kríza na slovenských východných hraniciach nedala zvládnuť

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR konštatovalo, že Slovensko si uvedomuje zvýšené humanitárne potreby ľudí v núdzi po celom svete.

3.6.2022 (Webnoviny.sk) - Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) vníma, že bez zomknutia celej spoločnosti by sa kríza takéhoto rozmeru na slovenských východných hraniciach nedala zvládnuť.

Zhodnotil tak počas svojho stretnutia so svojím rezortným partnerom, sekretárom pre vzťahy so štátmi Svätej stolice arcibiskupom Paulom Richardom Gallagherom v piatok 3. júna.

Korčok poďakoval cirkevným organizáciám

Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR konštatoval, že Slovensko si uvedomuje zvýšené humanitárne potreby ľudí v núdzi po celom svete.

Vlani preto medziročne zvýšilo viac ako päťnásobne objem poskytnutej materiálnej humanitárnej pomoci do zahraničia, v celkovom objeme 6,9 milióna eur.


Humanitárne úsilie oboch krajín sa dnes sústreďuje na vojnu na Ukrajine. Korčok v tejto súvislosti poďakoval cirkevným organizáciám za pomoc na hraniciach, ako aj pri starostlivosti o utečencov.

Povojnová rekonštrukcia Ukrajiny

„S Vatikánom nás v zahraničnej politike spájajú spoločné priority: podpora dialógu, tolerancie, multilateralizmu, humanitárna pomoc, ochrana najslabších, boj proti radikalizmu, extrémizmu a antisemitizmu,“ vyhlásil Korčok.

Zároveň sa na stretnutí poďakoval Gallagherovi za apoštolskú návštevu pápeža Františka na Slovensku v septembri minulého roka, ktorú označil za významný moment pre všetkých obyvateľov Slovenska. Partneri diskutovali aj o vývoji v regióne západného Balkánu.


Vo vzťahu k ruskej agresii na Ukrajine minister ozrejmil, že mier ktorý by bol Ukrajine nanútený a nerešpektoval by jej medzinárodne uznané hranice, nepovažuje za realistické riešenie konfliktu. „Naše úsilie sa musí zamerať na povojnovú rekonštrukciu Ukrajiny, ktorej súčasťou je aj štatút kandidáta na členstvo v EÚ, zdôraznil.

Západ by sa mal podľa Stoltenberga pripraviť na to, že konflikt na Ukrajine bude dlhotrvajúci

Západné krajiny by sa mali podľa generálneho tajomníka Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jensa Stoltenberga pripraviť na dlhý konflikt na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Ako povedal Stoltenberg novinárom po štvrtkovom stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, NATO musí pokračovať v podpore Ukrajiny v dlhom a pretrvávajúcom konflikte.

„Musíme sa pripraviť na dlhý konflikt, pretože ako vidíme, táto vojna sa stala opotrebovávacou, kde Ukrajinci platia vysokú cenu za obranu svojej vlastnej krajiny na bojisku, ale zároveň vidíme, že Rusko má vysoké straty,“ povedal.

„Našou zodpovednosťou je poskytnúť Ukrajine podporu. Väčšina vojen - a veľmi pravdepodobne aj táto vojna - v istom momente skončí pri rokovacom stole, ale vieme, že to, čo sa stane pri rokovacom stole, veľmi úzko súvisí so situáciou na zemi, na bojisku, takže im musíme pomôcť, podporiť ich, aby v tomto konflikte mohli dosiahnuť čo najlepší možný výsledok,“ doplnil.

Vojna na Ukrajine: USA budú brať Rusko na zodpovednosť za zločiny a Zelenskyj očakáva dodávky moderných bojových systémov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ukrajinské sily odolávajú ruskému náporu v okolí mesta Sjevjerodoneck v Luhanskej oblasti.

Podotkol, že ukrajinskí vojaci zaznamenali počas bojov v meste „určité úspechy“, ale ešte je príliš skoro na predčasné závery. Referuje o tom spravodajský web CNN. „Teraz je to tam najťažšie.

Rovnako ako v mestách a komunitách v okolí, v Lysyčansku, Bachmute a ďalších mestách, kde je silný útok Ruska,“ povedal Zelenskyj vo svojom každodennom videoposolstve.


Zelenskyj tiež uviedol, že ruské sily mobilizujú ľudí z oblastí Donbasu, ktoré už majú pod kontrolou, a posielajú ich do boja v prvej línii útoku, pričom až za nimi prichádzajú ruské jednotky. „Čím dlhšie bude vojna pokračovať, tým odpornejšie, hanebnejšie a cynickejšie veci si Rusko navždy zapíše do svojich dejín,“ povedal.

Zelenskyj zároveň poznamenal, že je vďačný Spojeným štátom za súhlas s vyslaním pokročilých raketových systémov. „Tieto zbrane môžu skutočne zachrániť životy našich ľudí a pomôžu brániť našu krajinu,“ dodal. Podľa Zelenského Ukrajina očakáva dodávky moderných bojových systémov aj z iných krajín a podotkol, že najnovšie sľúbilo balík vojenskej pomoci aj Švédsko.


Spojené štáty a ich spojenci sa zaviazali, že budú brať Rusko na zodpovednosť za zločiny spáchané ruskými ozbrojenými silami na Ukrajine.


Námestníčka amerického ministerstva zahraničných vecí Uzra Zeyová na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o posilnení zodpovednosti a spravodlivosti za vážne porušenia medzinárodného práva povedala, že za 100 dní svet videl, ako ruské sily bombardovali pôrodnice, vlakové stanice, obytné domy a dokonca zabíjali civilistov počas bicyklovania sa po ulici.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia opätovne obvinil západné štáty z „pokrytectva“ za to, že sa náhle domáhajú medzinárodnej trestnej spravodlivosti preto, že Moskva vedie na Ukrajine „špeciálnu vojenskú operáciu“.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ukrajinské sily odolávajú ruskému náporu v okolí mesta Sjevjerodoneck v Luhanskej oblasti. Podotkol, že ukrajinskí vojaci zaznamenali počas bojov v meste „určité úspechy“, ale ešte je príliš skoro na predčasné závery. Referuje o tom spravodajský web CNN. „Teraz je to tam najťažšie. Rovnako ako v mestách a komunitách v okolí, v Lysyčansku, Bachmute a ďalších mestách, kde je silný útok Ruska,“ povedal Zelenskyj vo svojom každodennom videoposolstve.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že ruské sily mobilizujú ľudí z oblastí Donbasu, ktoré už majú pod kontrolou, a posielajú ich do boja v prvej línii útoku, pričom až za nimi prichádzajú ruské jednotky. „Čím dlhšie bude vojna pokračovať, tým odpornejšie, hanebnejšie a cynickejšie veci si Rusko navždy zapíše do svojich dejín,“ povedal.


Zelenskyj zároveň poznamenal, že je vďačný Spojeným štátom za súhlas s vyslaním pokročilých raketových systémov. „Tieto zbrane môžu skutočne zachrániť životy našich ľudí a pomôžu brániť našu krajinu,“ dodal. Podľa Zelenského Ukrajina očakáva dodávky moderných bojových systémov aj z iných krajín a podotkol, že najnovšie sľúbilo balík vojenskej pomoci aj Švédsko.

Spojené štáty a ich spojenci sa zaviazali, že budú brať Rusko na zodpovednosť za zločiny spáchané ruskými ozbrojenými silami na Ukrajine.


Námestníčka amerického ministerstva zahraničných vecí Uzra Zeyová na štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o posilnení zodpovednosti a spravodlivosti za vážne porušenia medzinárodného práva povedala, že za 100 dní svet videl, ako ruské sily bombardovali pôrodnice, vlakové stanice, obytné domy a dokonca zabíjali civilistov počas bicyklovania sa po ulici.


Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia opätovne obvinil západné štáty z „pokrytectva“ za to, že sa náhle domáhajú medzinárodnej trestnej spravodlivosti preto, že Moskva vedie na Ukrajine „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie