• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Kontrolné ucho nad odpočúvaním je roky hluché

Kontrolné ucho nad odpočúvaním je roky hluché

Predseda Smeru-SD Robert Fico pred časom povedal, že šéfom komisie na kontrolu odposluchov bude nominant jeho strany.

Odpočúvanie občanov nariadené štátom má byť pod kontrolou, ale roky to tak nie je. Povinný dohľad prostredníctvom poslaneckej komisie zaviedol parlament ešte za jednofarebnej vlády Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2015.

Dodnes takáto komisia nevznikla pre politické spory v minulosti. Dôvodom bolo, že bývalá koalícia nechcela pustiť do komisie niekdajšieho ministra obrany Ľubomíra Galka. Za jeho ministrovania sa udiala kauza odpočúvania novinárov vrátane zamestnancov ministerstva obrany a niektorých podnikateľov. Napríklad aj bývalého generálneho riaditeľa TA 3 Michala Gučíka.

Podľa zákona má v Národnej rade SR vzniknúť komisia na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov (ITP), tzv. odposluchov. Jej zriadenie sa v tomto volebnom období posunulo pre pandémiu koronavírusu. Politické rokovania nasvedčujú, že komisia by mohla začať pracovať tento rok, ale také rýchle to podľa politických signálov nemusí byť.

Rošády vo výboroch

Podľa predsedu parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu (OĽaNO) existuje predbežná dohoda na vytvorení komisie. „Došlo k rozdeleniu Smeru a chvíľu boli diskusie, či v komisii budú zástupcovia jedných aj druhých. Dohodli sme sa, že v komisii bude zástupca Smeru, Hlasu a ĽSNS,“ uviedol Krúpa pre portál Webnoviny.

Ešte predtým sa musia uskutočniť personálne výmeny v kontrolných výboroch parlamentu, aby sa ich členmi stali tí poslanci, ktorí majú byť v komisii na kontrolu odposluchov. Kontrolné výbory totiž nominujú zákonodarcov do spomínanej komisie, ktorej zloženie na záver musí odsúhlasiť plénum parlamentu.

Kto bude kontrolovať

Predseda Smeru-SD Robert Fico pred časom povedal, že šéfom komisie na kontrolu odposluchov bude nominant jeho strany. Konkrétne meno neuviedol.


O zriadení osemčlennej komisie hovorí zákon o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP. Ten stanovuje, že členmi komisie majú byť traja poslanci vládnych strán a traja z opozície. Poslancov nominujú výbory parlamentu na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výbor pre obranu a bezpečnosť.

Zvyšní dvaja členovia komisie majú byť odborníci mimo politiky. Národnej rade ich predloží šéf parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Podmienkou je, že dosiahli vek 40 rokov. Musia mať osvedčenie Národného bezpečnostného úradu na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami na stupeň – Prísne tajné, vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a najmenej desať rokov praxe.


Má ísť o kandidátov, ktorí boli v minulosti sudcami, prokurátormi, príslušníkmi spravodajskej služby, polície. Alebo to môžu byť ľudia z oblasti právnej a bezpečnostnej teórie a praxe alebo medzinárodných vzťahov a diplomacie.

Odborníci a bez zárobku

Šéf brannobezpečnostného výboru Krúpa naznačil, že nájsť vhodných odborníkov môže byť problém. „Bude potrebné chodiť na poslanecké prieskumy a preskúmavať údaje, viesť konzultácie so špeciálnou prokuratúrou, generálnou prokuratúrou, Najvyšší súdom SR. Kto to bude robiť bezodplatne?“ spýtal sa Krúpa.

Podľa neho je dnes nejasné, koľko práce komisiu čaká a aký veľký počet podnetov bude musieť spracovať. „Ako výbor nemôžeme vstupovať do živých prípadov, teda aktívneho odpočúvania, ale len do uzatvorených prípadov. Sú legislatívne otázky, čo je otvorený a čo už uzatvorený prípad,“ povedal Krúpa.


Podľa neho vládny Smer v minulosti zákon naladil tak, že je ťažké všetko splniť z právneho a administratívno-technického hľadiska. „Keď sa nepodarí nájsť dvoch nezávislých expertov, asi budeme musieť zmeniť legislatívu,“ domnieva sa Krúpa.


Kontrolu používania ITP má komisia urobiť raz ročne. Môže tak urobiť aj z vlastného podnetu alebo podnetu niektorého z bezpečnostných výborov parlamentu. Podnet komisii môže dať aj bežný človek, ak si myslí, že ho odpočúvajú.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie