• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Koniec špekuláciám. Koronavírusom sa nenakazíte dvakrát po sebe, tvrdia odborníci

Koniec špekuláciám. Koronavírusom sa nenakazíte dvakrát po sebe, tvrdia odborníci

Vedci zatiaľ nevedia, či bude mať imunita získaná po prekonaní ochorenia Covid-19 trvalý, alebo len dočasný charakter.

Môže sa človek koronavírusom nakaziť znova?

Podľa juhokórejských špecialistov je to nepravdepodobné.

Obava z opätovného preniknutia infekcie do tela vznikla po tom, ako Južná Kórea reportovala viac než 260 pozitívnych prípadov s Covid-19 po vyliečení sa.

Vedci pôvodne špekulovali, že sa vírus v tele môže znova reaktivovať, alebo sa u niektorých pacientov nevyvinie dostatočná imunita a nakazia sa druhýkrát.


Juhokórejskí infektológovia tieto dohady prvýkrát vyvrátili. Tvrdia, že správy z testovania boli výsledkom „falošne pozitívnych testov“ a nie reinfekcie. Príčinou boli zrejme fragmenty vírusovej RNA, ktoré v tele môžu pretrvať aj po vyliečení, a ktoré test nevie rozlíšiť od geneticky aktívnej stopy vírusu, informuje The Korea Herald.

Vírus v tele nedokáže latentne „spať“

Podľa Livescience.com sa správy o dvakrát pozitívne testovaných ľuďoch šíria aj z Číny či Japonska. Platí však konsenzus, že títo ľudia už nie sú pre svoje okolie po prekonaní ochorenia infekční.


Koronavírus zároveň nie je typom vírusu, ktorý by napádal bunkové jadro, ako napríklad HIV alebo vírus spôsobujúci ovčie kiahne, ktoré môžu dlhé roky latentne prežívať v organizme, a potom sa reaktivovať.


V budúcnosti však nie je vylúčené, že sa ľudia znovu nakazia novou mutáciou koronavírusu. Vedci totiž zatiaľ nevedia, či bude mať imunita získaná po prekonaní ochorenia Covid-19 trvalý, alebo len dočasný charakter.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie