• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Komora lekárov vyzýva politikov a občanov, aby nedehonestovali prácu lekárov

Komora lekárov vyzýva politikov a občanov, aby nedehonestovali prácu lekárov

Komora v tlačovej správe zdôraznila, že by verejnosť nemala všetkých poctivo a s vypätím všetkých síl pracujúcich lekárov „hádzať do jedného vreca”.

Slovenská lekárska komora (SLK) vyzýva politikov, ako aj občanov Slovenska, aby nedehonestovali prácu lekárov. Reaguje tak na informácie o lekároch, ktorí vydávajú falošné potvrdenia o zaočkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 alebo o negativite či pozitivite testu.

Komora v tlačovej správe zdôraznila, že by verejnosť nemala všetkých poctivo a s vypätím všetkých síl pracujúcich lekárov „hádzať do jedného vreca” s ojedinelými prípadmi neetického správania zdravotníka. „Nevťahujte lekárov do politického boja. Vytvorte nám férové podmienky pre našu prácu a nechajte nás v pokoji pracovať,” vyzýva komora.

SLK zopakovala, že sa jasne vyjadrila k prípadom vydávania falošných potvrdení, a to aj na základe podnetov od samotných lekárov a už predtým vyzvala občanov, aby takéto prípady nahlásili. Komora prisľúbila, že podnetmi sa v zmysle svojich kompetencií bude náležite zaoberať.

Falošné potvrdenia súvisiace s koronavírusom sa kopia, lekárska komora žiada od úradov odpovede

Slovenská lekárska komora (SLK) odsudzuje falšovanie potvrdení súvisiacich s ochorením COVID-19.


Súčasne však v záujme lekárov žiada kompetentné úrady o odpoveď či upresnenie niektorých otázok, ktoré sa týkajú testovania na prítomnosť koronavírusovej infekcie. Informoval o tom v tlačovej správe prezident komory Pavel Oravec.


Podľa jeho slov sa falšujú najmä lekárske správy o prekonaní choroby, potvrdenia o negatívnych alebo pozitívnych testoch, o dodržiavaní karantény, o výnimke z nosenia rúšok či potvrdenia súvisiace so školskou dochádzkou a prípadnou OČR rodiča.

Možný trestný čin

Práve v súvislosti s týmito potvrdeniami komora žiada Úrad verejného zdravotníctva, aby zverejnil, či izolovaný pozitívny antigénový test bude trvale zaznamenaný v databáze Národného centra zdravotníckych informácií ako asymptomatická choroba bez ohľadu na pracovisko, ktoré realizuje test a bez ohľadu na pravosť dokumentácie.


Ďalej tiež žiadajú jednoznačné spresnenie, či neoprávnené uskutočnenie testov je trestný čin alebo priestupok, a tiež či jeho skutočne prítomná pozitivita alebo negativita je akceptovateľná pre vystavenie rôznych potvrdení.

Je to dôležité vedieť vzhľadom na to, že niektorí lekári robia sériové testovanie bez odsúhlasenia Úradom verejného zdravotníctva a odsúhlaseným výrobcom testu. SLK zároveň žiada o upresnenie toho, dokedy je oprávnená práceneschopnosť či OČR vydaná lekárom na základe falošného potvrdenia testu.

Pandémia zákonný postup nezmenila

Oravec tiež pripomenul, že pandémia nemení zákonný postup, ktorý sa uplatňoval už v minulosti pri falšovaní zdravotníckych dokladov. Ak ide o trestný čin, rieši sa to zákonným postupom orgánmi mimo pôsobnosti komory lekárov.

Ak ide o priestupok, taká situácia sa rieši podľa charakteru previnenia na úrovni okresných úradov alebo regionálnych úradov verejného zdravotníctva. V súvislosti s reakciou komory na podobné previnenia Oravec uviedol, že SLK bude riešiť každý podnet z hľadiska etiky a z hľadiska svojich ďalších kompetencií voči členom komory a s obmedzenými kompetenciami aj voči nečlenom.


Podnet však musí obsahovať konkrétny opis previnenia so všetkými podstatnými údajmi lekára, ktorý sa mal previniť a nesmie byť anonymný. V takom prípade komora postúpi podnet, ak to bude nutné, aj iným orgánom alebo inštitúciám.

Štát by mal prevziať zodpovednosť za vážne nežiaduce účinky očkovania a zaviesť povinnú vakcináciu

Iniciatíva Veda pomáha – COVID-19 odporúča slovenskej vláde po vzore Rakúska a Grécka zaviesť očkovaciu povinnosť pre vybrané skupiny obyvateľstva. Uviedla to vo svojom vyhlásení, ktoré poskytol hovorca iniciatívy Richard Kollár.


Zhodnotila, že inými prostriedkami sa nepodarilo zaistiť dostatočný záujem medzi obyvateľmi o očkovanie a protiepidemické opatrenia často vinou slabnúcej ochoty ich dodržiavať nemajú potrebný dosah na zlepšenie epidemickej situácie. Podľa nej by štát mal zároveň prevziať zodpovednosť za vážne nežiadúce účinky z očkovania a zaručiť postihnutým zaočkovaným adekvátne odškodnenie.

Vyzvali aj politických predstaviteľov Slovenska, aby išli obyvateľom krajiny príkladom a zaočkovali sa, a aby nespochybňovali vakcináciu, ktorá významne eliminuje šírenie nákazy a znižuje riziko ťažkého priebehu ochorenia.


Vysvetlili, že očkovaním sa výrazne zvýši šanca na predídenie kolabujúcim nemocniciam, ďalším lockdownom, zatváraniu škôl, krúžkov, divadiel, koncertov, reštaurácii či ďalších služieb.

Skrátenie doby na tretiu dávku

Odborníci z iniciatívy občanom odporúčajú, aby sa hneď ako to bude pre nich možné, zaočkovali aj treťou dávkou.

„Tretia dávka výrazne posilňuje imunitnú odpoveď organizmu a pomáha chrániť sa pred infekciou a vážnym priebehom ochorenia počas zimných mesiacov, keď je hrozba šírenia najväčšia. Pomôže nám skrátiť nielen prebiehajúcu vlnu, ale zároveň nás to pripraví na nové dominantné varianty vírusu, ktoré môžu byť ešte nákazlivejšie,“ vysvetlili.


Na Slovensku odporúčajú, aby sa skrátila minimálna doba, po ktorej možno podať tretiu dávku, najmä pri jednodávkovej vakcíne. Dodali, že prvé dávky môže potrebovať aj veľká skupina tých, ktorí boli infikovaní v predchádzajúcich vlnách.

Žiadajú navýšenie očkovacích kapacít

Iniciatíva žiada aj o výrazné zvýšenie očkovacích kapacít, aby bolo očkovanie ľahko dostupné v dôstojných podmienkach, a to aj pre skupiny s nízkou digitálnou gramotnosťou alebo obmedzenou mobilitou.

Za dôležitú považuje dostupnosť vakcinácie bez registrácie vo všetkých očkovacích centrách a navýšenie aktivity výjazdových vakcinačných jednotiek.


„Počas najbližších týždňov sa uvoľní očkovanie treťou dávkou pre veľké skupiny obyvateľstva, čo bude vyžadovať adekvátne kapacity očkovacích centier aj počas obdobia vianočných sviatkov. Bez splnenia týchto predpokladov by praktická realizácia akejkoľvek očkovacej povinnosti bola technicky nemožná, čo by viedlo k ďalšiemu zhoršeniu situácie a zároveň strate dôvery obyvateľstva v schopnosť štátnych inštitúcií nastaviť efektívne protiepidemické opatrenia,“ upozornila.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie