• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Komisia hodnotila takmer 130 slovenských potravinových výrobkov, ktoré sa uchádzajú o udelenie Značky kvality

Komisia hodnotila takmer 130 slovenských potravinových výrobkov, ktoré sa uchádzajú o udelenie Značky kvality

Pri hodnotení posudzovali chuť, vôňu, zloženie, štruktúru, vzhľad, či označenie výrobkov.

Komisia hodnotila takmer 130 slovenských výrobkov pre udelenie Značky kvality. Na výrobu potravín bolo potrebné použiť aspoň 75 percent slovenských surovín.

Komisiu tvoril zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.

Najvyššie hodnotená je aj ručná výroba

Pri hodnotení posudzovali chuť, vôňu, zloženie, štruktúru, vzhľad, či označenie výrobkov. Výrobcovia predložili komisii aj výsledky laboratórnych testov, ktoré preukazujú bezpečnosť a kvalitu produktov.


Najvyššie hodnotené sú kvalitatívne vlastnosti potravinového výrobku ako napríklad ručne vyrobené alebo ak je výrobok 100 percentne slovenského pôvodu. Informoval o tom Odbor komunikácie MPRV SR v tlačovej správe.

„Teší nás vysoký záujem potravinárov o získanie Značky kvality pre svoje potravinové produkty. Vďaka tomuto označeniu spotrebitelia vedia, že ide o vysoko kvalitnú potravinu vyrobenú u nás doma na Slovensku. Navyše producent podlieha prísnej kontrole veterinárnej správy, čo zaručuje, že ide o bezpečný výrobný proces aj finálny produkt,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO).

Výsledok oznámia v apríli

V prípade, že komisia identifikuje menej závažné nedostatky, výrobca dostane odporúčanie na ich odstránenie.


Závažným nedostatkom sa myslí napríklad zavádzajúca informácia o zložení, o pôvode surovín na výrobu produktu, či vysoký obsah umelých farbív a látok.


Výsledok hodnotenia uchádzačov o Značku kvality bude známy v apríli.

Potravinári varujú pred potravinovými podvodmi, šedou zónou sú podľa nich prevádzky spoločného stravovania

Rastúce ceny potravín zvýšia potravinové podvody, tvrdí Potravinová komora Slovenska (PKS). Potravinári preto vyzývajú na zmenu úradnej kontroly potravín a presun úradnej kontroly potravín v zariadeniach spoločného stravovania z regionálnych úradov verejného zdravotníctva na regionálne veterinárne a potravinové správy. Informuje o tom riaditeľka PKS Jana Venhartová v tlačovej správe.

Tlak na prijateľnú cenu jedál

„Prevádzky spoločného stravovania sú skutočnou šedou zónou, čo sa týka kvality, pôvodu a bezpečnosti používaných potravín.


Súčasný ekonomický tlak na udržanie prijateľnej ceny podávaných jedál pri náraste cien surovín zvyšuje nebezpečenstvo, že prevádzkovatelia siahnu po surovinách, ktoré nespĺňajú požiadavky na ich bezpečnosť a kvalitu. V záujme ochrany spotrebiteľa je preto kľúčové maximálne zefektívniť úradnú kontrolu,“ uvádza prezident PKS Daniel Poturnay.


Slabinou úradnej kontroly potravín je efektívnosť a rýchlosť stiahnutia problematických výrobkov z trhu, a to najmä v zariadeniach spoločného stravovania.

V momente, keď kontrolné orgány identifikujú prevádzky, do ktorých sa problematické potraviny dostali, sú už tieto potraviny dávno spotrebované. Väčšinou ide pritom o produkty živočíšneho pôvodu ako hydinové č bravčové mäso, vajcia alebo mliečne výrobky.

Problémom aj ambulantný predaj

Ďalší problém vidí PKS v oblasti ambulantného predaja potravín, a to najmä v severných okresoch Slovenska. Často je v nich totiž zaznamenávané porušenie dodržiavania hygienických požiadaviek na prepravu, zachovávanie teplotného reťazca či označovanie potravín distribútormi z Poľska.


„PKS všetkým prevádzkovateľom spoločného stravovania ale aj spotrebiteľom odporúča, aby výrobky odoberali od osvedčených dodávateľov a vždy si overili pôvod dodávaných potravín. V tejto neľahkej dobe je rovnako dôležité podporiť dodávateľov potravín zo Slovenska a udržať tak v našej krajine zamestnanosť a pridanú hodnotu,“ uzatvára Poturnay.

Aké budú ekonomické dopady invázie Ruska na Ukrajinu? Analytik odporúča sledovať niekoľko faktorov

Invázia Ruska na Ukrajinu prekvapila Európu, svet a aj trhy. Ako povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, investori spustili výpredaj svojich rizikových akciových titulov a začali nakupovať bezpečné aktíva, ako sú drahé kovy a dlhopisy.

„Veľký rast nestability priniesol vystrelenie cien komodít ako uhlie, pšenica, ale aj ropa, kde cena preskočila 100 dolárov za barel. Ruská federácia je významným dodávateľom energetických surovín pre EÚ, čo spôsobilo markantné zvýšenie cien plynu,“ povedal Horňák.


Pokles výnosov nemeckých a slovenských štátnych dlhopisov nebol podľa neho až tak veľký. Desaťročné nemecké výnosy klesli o 6 bázických bodov z 0,23 % na 0,17 %, slovenské výnosy klesli z 0,66 % na 0,49 %.

Z Ruska k nám prúdi ropa aj plyn

Aj keď z hľadiska medzinárodného obchodu nepredstavuje Ukrajina a Rusko významných obchodných partnerov pre Slovensko, keď podiel importov a exportov sa pohybuje v jednotkách percent, Ruská federácia však podľa Horňáka dodáva na Slovensko až dve tretiny ropy a ropných produktov a viac než 90 % plynu.

„Ďalší vývoj konfliktu ukáže, ako a do akej miery bude zasiahnutá vzájomná ekonomická spolupráca a výmena tovarov a teda do akej miery bude zasiahnuté hospodárstvo. Okrem toho sa niektoré slovenské podniky vo veľkej miere spoliehajú na dodávky surovín z východu, napríklad železnej rudy,“ hovorí analytik.

Vzhľadom na tento vývoj existuje podľa Horňáka niekoľko faktorov, ktoré je v súčasnosti potrebné sledovať. Cena energií ostane s najväčšou pravdepodobnosťou podľa neho zvýšená, čo sa bude prelievať aj do cien iných tovarov a služieb, čím by miera inflácie mohla dosahovať vyššie úrovne aj v ďalšom období.

Tlak na verejné financie vzrastie

V prípade narušenia dodávateľsko-odberateľských reťazcov a útlmu aktivity v dôsledku vysokých cien vstupov, materiálov, tovarov môže zároveň prísť pokles ekonomickej výkonnosti cez zníženie investícií a spotreby domácností. Do popredia sa podľa analytika dostáva hrozba kombinácie nižšieho ekonomického rastu a zvýšenej inflácie.

Samotné napätie a nestabilita budú podľa analytika negatívne vplývať na rozhodovanie ekonomických subjektov, vzrastie tlak na verejné financie, a to nielen prostredníctvom nákladov súvisiacich s konfliktom, ale aj potenciálna pomoc ekonomike pri zvládaní sťažených podmienok.


„Pravdepodobnosť skorého zvyšovania sadzieb ECB je o niečo nižšia. Cena peňazí dlhších splatností na trhu však zatiaľ veľmi neklesla, takže trh so sprísňovaním menovej politiky stále počíta,“ dodal Horňák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie