• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Kollár sa vyhráža a OĽaNO stráca protikorupčný imidž. Vláda môže skončiť, ak sa zopakuje prípad ako s exšéfom SIS

Kollár sa vyhráža a OĽaNO stráca protikorupčný imidž. Vláda môže skončiť, ak sa zopakuje prípad ako s exšéfom SIS

Zľava: Veronika Remišová, Igor Matovič, Richard Sulík a Boris Kollár.

Oslobodenie bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského nepovedie k rozpadu koalície, ak nebudú podobné akty pokračovať a nebudú sa ututlávať korupčné kauzy, ktoré by mohli byť spojené s vládnou koalíciou.

Naopak, ak by sa opakovali podobné praktiky ako v minulom volebnom období, súčasná vláda môže skončiť.

Pre agentúru SITA to povedal politológ Tomáš Koziak.

Nespokojnosť voličov

„Za nespokojnosťou lídrov koalície bude nespokojnosť voličov. Ak klesajú preferencie strán, politickí lídri sú nervóznejší a budú sa musieť k tejto veci nejako postaviť. Jedného dňa si môžu povedať – klesajú nám preferencie, takto sa nemôžeme správať, odchádzame preč,“ uviedol politológ.

Po tom, ako generálna prokuratúra zrušila vznesenie obvinenia voči exšéfovi SIS Pčolinskému či podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, budú podľa Koziaka dosahy na fungovanie koalície aj tak vážne.

OĽaNO má protikorupčný imidž

„Prakticky všetci zástupcovia koalície s výnimkou Sme rodina vyjadrili akú takú formu nespokojnosti minimálne v tom, že rozhodnutie generálnej prokuratúry je potrebné zdôvodniť. Dokonca aj Igor Matovič o tom napísal na sociálnu sieť. Jednoznačne pomenoval, že rozhodnutie generálnej prokuratúry nie je celkom zrozumiteľné a určite si uvedomil dosah tohto rozhodnutia,“ zhodnotil Koziak.


Podľa neho podnikateľ Haščák bol spájaný s kauzou Gorila, pre ktorú sa udiali na Slovensku obrovské protesty. Ako ďalej poznamenal, hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) si aj v súvislosti s protestami vytvorilo protikorupčný imidž, pre ktorý ho ľudia volili. „Po zrušení obvinenia nie je čo vyšetrovať a súdiť. Imidž protikorupčnosti OĽaNO dostáva vážne trhliny. Toto bude pred svojimi voličmi Igor Matovič ťažko vysvetľovať,“ mienil Koziak.

Vyhrážku treba brať vážne

Pokiaľ ide o kauzu Pčolinského, problém je podľa Koziaka v tom, že išlo o nominanta koalície, ktorý bol podozrivý z korupcie. „Môže to naznačovať, že aj táto koalícia si ide vytvárať svojich nedotknuteľných ľudí, čo sme poznali v období vlády Roberta Fica (Smer-SD). Vtedy termín naši ľudia vznikol. Teraz je dôležité vysvetliť, prečo u týchto ľudí bolo zrušené obvinenie,“ uviedol Koziak.


Líder Sme rodina Boris Kollár po prepustení Pčolinského povedal, že v Sme rodina by zvážili odchod z vlády, ak sa zopakujú nezákonnosti, ktoré sa stali exšéfovi tajnej služby a že nech ľudia potom radšej rozhodnú v predčasných voľbách. Podľa politológa išlo o „vyhrážku“, ktorú treba brať vážne a Kollár sa bude možno správať sebavedomejšie.

Drží najsilnejšie karty

„Týmto výrokom rovno ostatným partnerom povedal, že drží najsilnejšie karty v ruke, bude určovať podobu hry a pokiaľ nebudete rešpektovať pravidlá, ktoré nastavujem, tak táto vládna koalícia môže skončiť,“ zhodnotil Koziak.

V septembri má parlament rokovať o odvolaní Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra. Na jeho odchod z koalície tlačilo hnutie Sme rodina. Politológ si myslí, že teraz nie je pre Kollárovo hnutie dôležité odvolanie ministra. „Tlak na ministra Mikulca môže začať rásť vtedy, ak sa v hľadáčiku Národnej kriminálnej agentúry ocitne niekto blízky Sme rodina. Teraz na to nie je dôvod, aby tlak na Mikulca stupňovali,“ usúdil politológ.

Spochybnenie kajúcnikov

Podľa neho prepustenie Pčolinského využije vo svoj prospech líder opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico na spochybnenie inštitútu takzvaných kajúcnikov. „Je to ďalšia voda na už tak veľmi silný prúd Ficovej opozičnej politiky. Určite sa bude Robert Fico pýtať, prečo v prípade Pčolinského kajúcnici dôležití neboli a prečo sú dôležití v prípade ďalších ľudí, kde je obvinenie postavené na kajúcnikoch,“ dodal politológ.


Generálna prokuratúra tento týždeň zrušila obvinenia voči bývalému riaditeľovi SIS Pčolinskému, podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, Ľubomírovi Arpášovi, Dane Arpášovej a tiež právnikovi Zoroslavovi K. Ten však zostáva vo väzbe pre inú kauzu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie