• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Kollár na štvrtok zvolal mimoriadnú schôdzu k cenám energií a Envirofondu

Kollár na štvrtok zvolal mimoriadnú schôdzu k cenám energií a Envirofondu

Ministerstvo životného prostredia SR odmieta zneužitie témy vysokých cien energií zo strany opozície a upozorňuje na to, že poslanecká novela zákona v znení, v akom je predložená, k riešeniu problému neprispeje.

Na návrh skupiny opozičných poslancov zvolal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) na štvrtok 19. januára o 13:00 mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k cenám energií.

Poslanci Smeru-SD s podporou niekoľkých poslancov Hlasu-SD a nezaradených poslancov Tomáša Tarabu, Štefana Kuffu a Filipa Kuffu navrhujú prijať uznesenie „k opatreniam k odstráneniu zlyhávaní hospodárskej, sociálnej, bezpečnostnej a ďalších verejných politík, zakladajúcich riziká úpadku Slovenska“.

Žiadajú okamžitú realizáciu opatrení na posilnenie odolnosti hospodárstva, verejnej sféry a obyvateľstva voči extrémnemu nárastu cien energií.

Zároveň požadujú kontrolu činnosti cenových orgánov s dôrazom na prijímanie opatrení na zamedzenie nežiadúceho cenového vývoja základných potravín a ostatných životne dôležitých tovarov. Chcú tiež pomoc pre ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v boji s vysokými cenami za energie.

Riešiť chcú aj emisné kvóty

Ďalším bodom programu mimoriadnej schôdze je návrh poslanca strany Sme rodina Jaroslava Karahutu na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o obchodovaní s emisnými kvótami. Upravuje percentuálnu výšku použiteľného výnosu z dražieb kvót, ktoré sú príjmom Environmentálneho fondu, a to z pôvodných 30 percent na 70 percent.

Zároveň upravuje výšku percentuálneho prerozdelenia výnosu z dražieb kvót CO2, a to tak, aby sa 35 percent použilo na financovanie schém štátnej pomoci v prípadoch, v ktorých sa predpokladá značné riziko úniku uhlíka v súvislosti s premietnutím nákladov kvót do cien elektrickej energie a 10 percent išlo na podporu činností spojených s administratívnym zabezpečením plnenia záväzkov SR v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov.

Envirorezort sa ohrádza

Ministerstvo životného prostredia SR odmieta zneužitie témy vysokých cien energií zo strany opozície a upozorňuje na to, že poslanecká novela zákona v znení, v akom je predložená, k riešeniu problému neprispeje. Predmetom návrhu je napríklad aj desaťpercentné zníženie podielu určeného na podporu cieľov štátnej environmentálnej politiky.

„Schválenie týchto zmien by znamenalo okamžitý pokles ročných dotácií na budovanie vodovodov a kanalizácií v obciach do 2 000 obyvateľov zo súčasných minimálne 40 miliónov eur na 17 miliónov eur. Obmedzením financovania výstavby vodovodov, čistiareň a kanalizácií sa Slovenská republika dostane do rozporu s povinnosťou dosiahnuť do roku 2030 odkanalizovanosť aspoň na 85 percent,“ upozornil envirorezort s dodatkom, že Environmentálny fond je prakticky jediným zdrojom financovania infraštruktúry obcí do 2 000 obyvateľov.

Zvýšenie kompenzácie priemyselným podnikom

Poslanec Karahuta tiež podľa rezortu životného prostredia navrhuje zvýšiť kompenzácie adresované priemyselným podnikom na 35 percent.

„Tu ale môže ísť o nedorozumenie, pretože mechanizmus kompenzácií v európskej schéme obchodovania s emisnými kvótami nie je určený na riešenie aktuálneho problému nárastu cien energií. Ich prijímateľom môžu byť iba niektoré priemyselné prevádzky, nie všetky podniky,“ poukazuje envirorezort. Návrh preto nepokladá za systémový ani z hľadiska už prebiehajúcich schém podpory pre priemyselné podniky.


Ministerstvo zastáva názor, že by bolo vhodnejšie schváliť vládny návrh zákona a súčasne pristúpiť k odbornej diskusii vedúcej ku konsenzu v otázke správneho a dlhodobo udržateľného využívania prostriedkov z Environmentálneho fondu.

Fico chce zvrátiť odstavenie fabriky Slovalco, iniciuje mimoriadnu schôdzu a podporí návrh Kollárovej Sme rodina

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) iniciuje mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k energetike. Chce priniesť riešenia, ktoré majú pomôcť zvrátiť odstavenie fabriky Slovalco v Žiari nad Hronom. Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico v relácii týždenníka Plus 7 dní Karty na stôl.

Peniaze z emisných povolení

Zároveň uviedol, že Smer-SD chce podporiť návrh poslanca hnutia Sme rodina Jaroslava Karahutu, ktorý počíta s tým, že až 27,5 percenta z peňazí z Environmentálneho fondu, do ktorého idú peniaze z emisných povolení, by sa vrátilo naspäť firmám, ktoré majú veľké energetické nároky. Podľa pravidiel Európskej únie je možné tak urobiť do výšky 30 percent.

„Na Slovensku vraciame firmám, ktoré majú obrovské energetické ťažkosti, tri alebo štyri percentá, a je to na vôli ministra financií a ministra životného prostredia,“ poukázal Fico.

Hovoril aj s Kollárom

Na túto tému už hovoril aj s predsedom Národnej rady SR a šéfom Sme rodina Borisom Kollárom.


„Rozmýšľame, že by sme do programu mimoriadnej schôdze zaradili tento návrh zákona, ktorý predložil poslanec za Sme rodina a by sme ho schválili čo možno najrýchlejšie, možno už budúci týždeň,“ povedal Fico.

Vláda sa na hlinikáreň vykašľala

Zároveň dodal, že to bude asi prvýkrát, čo bude opozícia vyzývať, aby na mimoriadnej schôdzi poslanci schválili návrh, ktorý predložil vládny poslanec. Návrh totiž má podľa neho v súčasnej situácii logiku.

„Tých 27,5 percenta by výrazne pomohlo firmám ako je Slovalco,“ prízvukoval Fico. Šéf Smeru-SD je presvedčený, že vláda sa na hlinikáreň Slovalco vykašľala a nechala ju padnúť. V súčasnosti má fabrika vypnutých 22 pecí a ich naštartovanie by podľa neho trvalo niekoľko mesiacov a stálo by odhadom od 60 do 100 miliónov eur.


Koncu hlinikárne Slovalco sa podľa SaS dalo zabrániť. Matovičovi však bolo prednejšie, že Sulík nenakúpil testy

Koncu hlinikárne Slovalco v Žiari nad Hronom sa podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) dalo zabrániť.

Ako ďalej bývalá koaličná strana informuje na sociálnej sieti, ešte vo vláde opakovane žiadali ministerstvá financií a životného prostredia, aby situáciu riešili formou dotácie z prebytočných prostriedkov v envirofonde. Poukazovali taktiež na potrebné zmeny v zákone o obchodovaní s emisnými kvótami.


„Bohužiaľ, v tej dobe bolo pre ministra financií prvoradé opakovať, že Sulík nenakúpil testy a nie riešenie problémov Slovenska,“ konštatujú liberáli. Ako ďalej doplnil bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS), reštart fabriky je možný, bude však mimoriadne náročný.

„Tak, ako najneskorší čas na ich záchranu bol pred viac ako rokom, tak na rozbehnutie ich opätovnej výroby bude tiež treba takmer rok. Toto však bude závisieť nielen od vývoja cien elektriny na trhu, ale aj od skorého prijatia novely o obchodovaní s emisnými kvótami,“ uviedol.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie