• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Kolíková považuje výzvu Sme rodina za nedorozumenie, vo veci exekučnej amnestie vraj ministerstvo koná

Kolíková považuje výzvu Sme rodina za nedorozumenie, vo veci exekučnej amnestie vraj ministerstvo koná

Podľa ministerky spravodlivosti nie je zrejmé, o akých pohľadávkach v súvislosti s exekučnou amnestiou hovorí hnutie Sme rodina.

11.2.2022 (Webnoviny.sk) - Výzvu poslancov z hnutia Sme rodina týkajúcu sa problematiky exekučnej amnestie považuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) za nedorozumenie.

Uviedla to v stanovisku pre agentúru SITA v reakcii na štvrtkovú výzvu hnutia, aby sa bezodkladne začala zaoberať predmetnou problematikou.

Ministerstvo je vo veci iniciatívne

Ministerka pripustila, že o téme sa diskutuje už dlho, ministerstvo je však podľa nej vo veci iniciatívne a prišlo napríklad s návrhom na úpravu zrážok zo mzdy pri exekúciách. Cieľom tejto úpravy podľa nej je, aby boli na jednej strane uspokojené pohľadávky oprávnených, ale zároveň bol zachovaný aj príjem dlžníka v takej výške, ktorá je potrebná pre jeho dôstojný život.

„Rovnako z ministerstva spravodlivosti prišlo v minulosti riešenie pre osobný bankrot, aby to bol jednoduchší a dostupnejší proces pre všetkých ľudí, ktorí sa či už z vlastnej viny, alebo aj nie, ocitli v dlhovej pasci a sami sa z nej nevedia dostať," povedala Kolíková.

Ďalším nástrojom podľa nej bolo, že sa vytvoril exekučný súd v Banskej Bystrici a nastavil sa mechanizmus pre zastavenie starých exekúcií, vďaka čomu bolo ukončené obrovské množstvo starých exekúcií.

Kolíková o žiadnom návrhu nevie

Podľa Kolíkovej je tiež potrebné povedať, že napríklad Sociálna poisťovňa si už vymáha pohľadávky sama.

„Ak by sa napríklad pán minister práce, sociálnych vecí a rodiny (Milan Krajniak zo Sme rodina, pozn. SITA) rozhodol, že by chcel zaviesť nejaký osobitný nástroj smerom k týmto dlžníkom, má to v rukách vrátane odpustenia dlhu. Rovnako v rukách ministra financií je napríklad odpustenie dlhu, ktorý súvisí s daňami," vysvetlila Kolíková.

Podľa ministerky nie je v tejto súvislosti zrejmé, o akých pohľadávkach hovorí hnutie Sme rodina, či sú to súkromné pohľadávky, alebo verejné pohľadávky.

„Neviem o žiadnom konkrétnom návrhu. Pravdou je, že sme mali zopár spoločných konzultácií, stretnutí, na základe čoho sme urobili už spomínanú právnu úpravu zrážok zo mzdy, výsledkom ktorej bolo zvýšenie hladiny príjmu, ktorá ľuďom ostáva a nesiaha sa na ňu pri exekúciách," skonštatovala Kolíková. Dodala však, že je otvorená akémukoľvek návrhu od koaličného partnera.

Niektorí umelo naťahujú čas

Hnutie Sme rodina vo štvrtok 10. februára vyzvalo rezort spravodlivosti, ako aj partnerov vo vládnej koalícii, aby sa bezodkladne začali venovať téme exekučnej amnestie.

Ako povedal poslanec hnutia Peter Pčolinský, po dvoch rokoch rokovaní o tejto téme má pocit, že niektorí koaliční partneri „umelo naťahujú čas" a odkladajú riešenie daného problému.

Zároveň uviedol, že pokiaľ chce ministerka spravodlivosti Mária Kolíková naďalej rokovať o reforme súdnej mapy, musí začať konať vo veci amnestie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie