• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Kolektívna imunita proti koronavírusu je nedosiahnuteľná, protilátky má len pár percent populácie

Kolektívna imunita proti koronavírusu je nedosiahnuteľná, protilátky má len pár percent populácie

Lekári pritom zatiaľ nemajú istotu ani v tom, či prítomnosť protilátok znamená, že sa človek nemôže znovu nakaziť, ani v tom, ako dlho a ako spoľahlivo chránia ľudí pred vírusom.

Rozsiahla španielska štúdia naznačuje, že protilátky proti koronavírusu si vytvorilo len päť percent populácie, čo podporuje predpoklady niektorých vedcov, že takzvaná kolektívna imunita, známa aj ako stádová imunita, voči ochoreniu COVID-19 je nedosiahnuteľná.

Štúdiu zverejnili v pondelok v odbornom časopise Lancet.

Kolektívnu imunitu spoločnosť dosiahne, keď sa vírusom nakazí dostatočný počet ľudí na to, aby sa prestal šíriť, prípadne je dostatočne veľká časť populácie zaočkovaná. Na to, aby boli neinfikovaní ľudia chránení, je potrebné, aby bolo imúnnych 70 až 90 percent populácie, uvádza BBC.

Najväčšia štúdia koronavírusu v Európe

Španielsky výskum, v ktorom analyzovali vzorky od viac ako 61-tisíc ľudí, je podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) dosiaľ najväčšou podobnou štúdiou v Európe.


Svojimi zisteniami pritom podporil menší výskum protilátok, ktorý uskutočnili vo švajčiarskej Ženeve s 2 766 účastníkmi a jeho výsledky publikovali v júni v Lancete. Podobné štúdie vykonali aj v Číne a Spojených štátoch, pričom ich „kľúčovým zistením je, že väčšina populácie sa zrejme s vírusom nedostala do kontaktu“ a to platí aj pre oblasti, kde bol najviac rozšírený.


„Vo svetle týchto zistení je akýkoľvek navrhovaný prístup k získaniu kolektívnej imunity prostredníctvom prirodzeného nakazenia ľudí nielen neetický, ale aj nedosiahnuteľný,“ vyjadrili sa autori komentára publikovaného v Lancete spolu so španielskymi zisteniami, ženevskí virológovia Isabella Eckerle a Benjamin Meyer.


Lekári pritom zatiaľ nemajú istotu ani v tom, či prítomnosť protilátok znamená, že sa človek nemôže znovu nakaziť, ani v tom, ako dlho a ako spoľahlivo chránia ľudí pred vírusom.

Odkaz iným krajinám

Španieli začali s výskumom v apríli, keď v krajine platili prísne obmedzenia zamerané proti šíreniu koronavírusu, a podieľali sa na ňom významné vládne výskumné a epidemiologické agentúry.


„Relatívne nízka séroprevalencia zaznamenaná v kontexte intenzívnej epidémie v Španielsku môže slúžiť ako odkaz iným krajinám. V súčasnosti je náročné dosiahnuť kolektívnu imunitu bez prijatia súvisiacich škôd v podobe mnohých úmrtí zraniteľnej populácie a preťaženia systému zdravotníckej starostlivosti,“ uvádza sa v správe.


Vedúca autorka štúdie, Marina Pollán, ktorá je riaditeľkou španielskeho Národného centra epidemiológie, zároveň pre CNN skonštatovala, že „niektorí experti spočítali, že na vytvorenie kolektívnej imunity by bola potrebná séroprevalencia zhruba okolo 60 percent“, no v Španielsku sú od dosiahnutia tohto čísla veľmi ďaleko.


Španielsko je pritom jednou z najhoršie zasiahnutých európskych krajín s takmer 252-tisíc potvrdenými prípadmi a vyše 28-tisíc úmrtiami.

Národná prevalencia je nízka

Výsledky prvej fázy španielskej štúdie, ktorá sa uskutočnila od 27. apríla do 11. mája, ukázali celonárodne výskyt protilátok na úrovni piatich percent. Madridská metropolitná oblasť, ktorá bola pandémiou najhoršie zasiahnutá, mala pritom prevalenciu vyše 10 percent, Barcelona sedem percent, zatiaľ čo pobrežné oblasti nedosahovali ani tri percentá.


Podobne bola na tom podľa CNN Ženeva, kde štúdia od apríla do začiatku mája ukázala prevalenciu 10,8 percenta, uvádza Lancet.


Druhá fáza španielskej štúdie ukázala národnú prevalenciu 5,2 percenta a na rovnakej úrovni bola aj v tretej fáze, ktorej výsledky zverejnili v pondelok.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie