• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Koalícia sa blíži k ďalšej kalvárii. Bude hľadať nového špeciálneho prokurátora

Koalícia sa blíži k ďalšej kalvárii. Bude hľadať nového špeciálneho prokurátora

Posledné slovo bude mať parlament, nie prezidentka.

Po skončení utrpenia s voľbou generálneho prokuratúra zrejme začne ďalšie.

Tentoraz sa bude týkať voľby nového špeciálneho prokurátora, ktorá by sa mohla uskutočniť na februárovej, prípadne marcovej schôdzi parlamentu. „Voľbu špeciálneho prokurátora vyhlásim čím skôr,“ povedal v utorok portálu Webnoviny predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Poslanec ústavnoprávneho výboru parlamentu Alojz Baránik (SaS) podporuje skorú voľbu. „Čím skôr tým lepšie, lebo ako sa hovorí, včera bolo neskoro,“ uviedol.

Koalíciu môže čakať pri výbere špeciálneho prokurátora podobný typ problémov ako pri rokovaniach o tom, kto bude ďalších sedem rokov generálnym prokurátorom. Nie je vylúčené, že dohoda sa bude rodiť veľmi ťažko.


Poslanec Baránik hovorí, že predsa len celý proces bude trochu iný. „Je to iný druh funkcie, je viac výkonná, zatiaľ čo funkcia generálneho prokurátora je viac manažérska,“ podotkol poslanec.


Podľa neho aj situácia na špeciálnej prokuratúre je odlišná a o pozíciu špeciálneho prokurátora sa budú uchádzať iní ľudia. Ako však poznamenal, nevie, ako napokon výber dopadne, lebo „nie som veštica“.

Kováčik sa do kancelárie už nedostane

Doterajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa vzdal funkcie, ale radovým prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry zostal. Má pozastavený výkon funkcie. Kým nie je skončené jeho trestné stíhanie právoplatným odsúdením, má nárok na 30 percent platu.


Kováčikovi pozastavila výkon funkcie prokurátora prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková koncom októbra. Polícia ho vtedy zadržala a obvinila z korupcie, podporovania zločineckej skupiny, zneužitia právomocí a ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.


Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) Webnovinám povedal, že Kováčik už nemôže vykonávať svoju funkciu a plynie mu lehota na odchod z nej. „Keby ho aj zajtra prepustili z väzby, nemá prístup do kancelárie a ku spisom,“ podotkol.


Kováčik oznámil parlamentu, že končí vo funkcii špeciálneho prokurátora v novembri. Podľa zákona mu v takom prípade výkon funkcie zanikne po nasledujúcich dvoch mesiacoch, teda na konci januára. Podľa Šeligu by sa mohol Kováčikov nástupca zvoliť na budúci rok vo februári.

Špeciálnym prokurátorom nemusí byť prokurátor

O kreslo špeciálneho prokurátora sa môže okrem prokurátorov uchádzať aj neprokurátor. Zatiaľ nie je isté, či sa prihlási tiež advokát Daniel Lipšic. Hovorilo sa o ňom, že by mohol kandidovať za generálneho prokurátora. Napokon sa neprihlásil.


Kandidátov na post špeciálneho prokurátora môžu navrhovať poslanci parlamentu, minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, generálny prokurátor, rada prokurátorov, profesijná organizácia právnikov, právnická fakulta vysokej školy so sídlom v SR a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied.

Posledné slovo bude mať parlament, nie prezidentka

Podľa Baránika je špeciálny prokurátor dôležitou postavou. „Má vysokú mieru nezávislosti od generálneho prokurátora, aby mal voľnú ruku,“ podotkol poslanec.


Kandidátov vypočuje pred voľbou ústavnoprávny výbor. Rozhodnutie poslancov v parlamente bude definitívne. Šéf špeciálnej prokuratúry sa následne ujme funkcie zložením sľubu do rúk predsedu Národnej rady SR. Kandidáta nemenuje do funkcie prezident SR tak ako generálneho prokurátora.


Pellegrini: Matovič sa snaží koalíciu zmanipulovať, hlas zahlasuje za generálneho prokurátora jednomyseľne

Vetrák: Ak chceme účinne bojovať proti korupcii, musíme špeciálneho prokurátora zvoliť čo najskôr

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie