• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Koalícia s opozíciou podľa Šipoša nerokuje o podpore zvyšovania daňového bonusu na deti

Koalícia s opozíciou podľa Šipoša nerokuje o podpore zvyšovania daňového bonusu na deti

Koalícia nerokuje s opozíciou o podpore zvyšovania daňového bonusu na deti. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš.

„Nerokujeme s nimi, oni sa pri hlasovaní o tomto návrhu sami vyfarbia pred slovenskou verejnosťou a ukážu, akí sociálni demokrati sú,“ ozrejmil Šipoš.

O predmetnom návrhu by mali poslanci parlamentu podľa neho rokovať koncom budúceho týždňa.

Výška prídavku na dieťa by sa mala zvýšiť na 50 eur, navrhol Matovič

Výška prídavku na dieťa by sa mala od začiatku budúceho roka zvýšiť z pôvodne navrhovaných 40 eur na 50 eur.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) o tom informoval v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Takýto návrh plánuje Matovič predniesť na rokovanie vlády v stredu 18. mája.


Podľa pôvodného návrhu ministra financií sa mal prídavok na dieťa od augusta tohto roka trvalo zvýšiť z terajších 25,88 eura na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 40 eur. Od začiatku budúceho roka chcel tiež Matovič zaviesť príspevok na služby deťom v pôvodne navrhovanej sume 60 eur na dieťa.

Slováci nemôžu čakať na finančnú pomoc ďalšie týždne. KOZ vyzýva vládu, aby urýchlene zmiernila dopady inflácie

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR vyzýva politikov vládnej koalície, aby urýchlene prijali opatrenia na zmiernenie dopadov inflácie a aspoň v malej miere tak zastabilizovali ekonomickú a sociálnu situáciu občanov Slovenska.


Podľa odborárov je neprijateľné, aby ľudia v núdzi pre koaličné roztržky čakali na finančnú pomoc ďalšie týždne.

Neriešené problémy sa znásobili

Problémy, ktoré Slovensko má najmä s rýchlo rastúcou infláciou a verejnými financiami, tu podľa KOZ boli už pred vypuknutím vojenského konfliktu na Ukrajine.

„Tieto zo strany vlády neriešené problémy nezmizli, naopak, fakticky sa znásobili a zväčšili a ich riešenie je ťažšie a náročnejšie. Enormné zdražovanie v kombinácii s nízkymi mzdami totiž vedie k poklesu životnej úrovne našich obyvateľov,“ tvrdí KOZ.


Pomoc Slovákom je v nedohľadne


Z doteraz prezentovaných rôznych kompenzačných opatrení pre ľudí podľa odborárov zostala po stredajšom rokovaní vlády avizovaná pomoc obyvateľom Slovenska v nedohľadne.

„Zvýšené rodinné prídavky, či jednorazový prídavok na dieťa, daňový bonus, či pomoc dôchodcom ostali len pred bránami Úradu vlády SR a ako nesplnená polnočná dohoda z koaličnej rady,“ uviedli v tlačovej správe.

Koalícia sa podľa KOZ dokázala zhodnúť len na vyplatení jednorazového 100-eurového príspevku domácnostiam v hmotnej núdzi, náhradným rodičom, opatrovateľom ťažko zdravotne postihnutých, osobným asistentom a seniorom, ktorí nepoberajú dôchodok.

Jednorazová finančná pomoc

Náhradní rodičia, rodiny v hmotnej núdzi, osobní asistenti a opatrovatelia dostanú v júni jednorazovú finančnú pomoc v sume 100 eur. V stredu o tom rozhodla vláda.


Pomoc v sume 100 eur vláda dá aj seniorom, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok. Ide o pomoc vlády v súvislosti so zdražovaním na Slovensku. Celkové výdavky na pomoc pre tieto ohrozené skupiny dosiahnu takmer 23 miliónov eur.

Ako po rokovaní vlády uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), pomoc pre ľudí pripravuje rezort práce postupne.


Pomoc pre rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa má prídavok na dieťa zvýšiť zo súčasných 25,88 eura na 100 eur, by mala vláda podľa neho schvaľovať na svojom ďalšom rokovaní. „Neviem odhadnúť, či bude mimoriadne, alebo to budúce,“ povedal.

Mnistri odklepli pomoc ľuďom. Kto má nárok na 100-eurový jednorazový príspevok?

Náhradní rodičia, rodiny v hmotnej núdzi, osobní asistenti a opatrovatelia dostanú v júni jednorazovú finančnú pomoc v sume 100 eur. V stredu o tom rozhodla vláda.

Pomoc vo výške 100 eur dostanú aj seniori, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok. Ide o pomoc vlády v súvislosti so zdražovaním na Slovensku. Celkové výdavky na pomoc pre tieto ohrozené skupiny dosiahnu takmer 23 miliónov eur.


„Nariadenie sa predkladá v súvislosti so zvýšenou mierou inflácie, ktorá bola spôsobená najmä v súvislosti s aktuálnou situáciou nadväzujúcou na ekonomické dôsledky pandémie ochorenia COVID-19 a zvyšujúce sa ceny energií,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Ako po rokovaní vlády uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), pomoc pre ľudí pripravuje rezort práce postupne. Pomoc pre rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa má prídavok na dieťa zvýšiť zo súčasných 25,88 eura na 100 eur, by mala vláda podľa neho schvaľovať na svojom ďalšom rokovaní.


„Neviem odhadnúť, či bude mimoriadne, alebo to budúce,“ povedal. Na odložení schvaľovania pomoci pre rodiny s nezaopatrenými deťmi sa podľa neho dohodla vládna koalícia. „Vecne to neviazne na ničom, je to iba technická vec,“ tvrdí Krajniak.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie