• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Klimatické zmeny ovplyvňujú aj včely, silnejúci vietor znižuje počet opelených rastlín

Klimatické zmeny ovplyvňujú aj včely, silnejúci vietor znižuje počet opelených rastlín

Vedci zistili, že zatiaľ čo trasenie kvetmi nemalo žiadny efekt, simulovaný vietor, naopak, efektivitu včelieho „opeľovania“ významne ovplyvňoval.

Keď neznámi ľudia nalákajú ťažko pracujúcu včelu do narýchlo postaveného „príbytku“, zatvoria ju v ňom, fúkajú na ňu lacným domácim ventilátorom a nechajú ju poletovať po umelých kvetoch, ktorými navyše trasú, vyzerá to ako týranie zvierat.

Včelu nalákali do malého priestoru

V skutočnosti je to však súčasť výskumu britských vedcov z University of Sussex, ktorého cieľom je včelám pomôcť. Výsledkom výskumu, o ktorom informoval britský denník The Guardian, je poznanie, že jednou z príčin, prečo sa celosvetovo rapídne znižuje množstvo opelených rastlín a v prvom rade výskyt samotných včiel, môže byť silnejúci vietor.

Tou hlavnou príčinou sú teda opäť klimatické zmeny, ktoré okrem iného spôsobujú, že výskyt silného prúdenia vzduchu aj v najnižších vrstvách atmosféry je omnoho častejší ako v minulosti.


Princíp výskumu britských vedcov, o ktorom informoval The Guardian, spočíval v tom, že vedci nalákali včelu – každý raz len jednu samostatne – do menšieho ohraničeného priestoru, kde ju nechali poletovať medzi umelými kvetmi, pričom merali, na koľko takýchto kvetov stihne dosadnúť v intervale 90 sekúnd.


Trasenie kvetmi nemalo žiadny efekt

Niekedy bolo v tomto priestore bezvetrie, inokedy simulovali vietor púšťaním ventilátora. Treťou výskumnou metódou bolo trasenie stonkami umelých kvetov.


Vedci zistili, že zatiaľ čo trasenie kvetmi nemalo žiadny efekt, simulovaný vietor, naopak, efektivitu včelieho „opeľovania“ významne ovplyvňoval. Konkrétne, v bezvetrí stihla včela za minútu a pol dosadnúť v priemere na 5,45 kvetu, zatiaľ čo pri pustenom ventilátore len na 3,73 kvetu.


Podľa Georgie Hennessy, šéfky výskumného tímu, môžu byť pre to dve vysvetlenia. Jedným je to, že vyššia intenzita prúdenia vzduchu môže mať vplyv na telesnú teplotu včely, a tá tak potrebuje viac času na „rozohriatie“ tých správnych svalov pred každým odletom.


Druhou možnosťou je to, že včela za intenzívneho vetra jednoducho len musí dlhšie čakať na krátku chvíľu bezvetria, počas ktorej môže bez problémov preletieť na ďalší kvet.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie