• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Keňan Kipchoge prekonal v Berlíne svoje maximum a vytvoril nový svetový rekord v maratóne

Keňan Kipchoge prekonal v Berlíne svoje maximum a vytvoril nový svetový rekord v maratóne

Eliud Kipchoge dosiahol o 30 sekúnd lepší čas ako v roku 2018.

25.9.2022 (Webnoviny.sk) - Kenský vytrvalec Eliud Kipchoge zvíťazil na nedeľňajšom Berlínskom maratóne a zlepšil svoj vlastný svetový rekord.

Tridsaťsedemročný dvojnásobný olympijský víťaz zabehol čas 2:01:09 h a presne o 30 sekúnd prekonal doterajšie svoje aj historické maximum z rovnakého podujatia v roku 2018 (2:01:39 h).

Kipchoge začal vo vysokom tempe

Kipchoge v ideálnom počasí a s pomocou vodičov absolvoval polovicu trate za 59:51 min, na métu 30 km prišiel v čase 1:25:40 h. Preteky odštartoval vo vysokom tempe, 10 km zvládol za 28:23 min a 15 km za 42:32 min.

"Plánoval som ísť v prvej polovici rýchlo. Stále sa cítim fyzicky mladý, ale najdôležitejšie je, že mám čistú myseľ. Som šťastný, že som zlomil svetový rekord," priznal Kipchoge.

Druhého krajana Marka Korira zdolal takmer o päť minút, tretí skončil Etiópčan Tadu Abate. Jeho krajan Andamlak Belihu najdlhšie stíhal tempu víťaza, no napokon bol štvrtý (2:06:40 h).

Assefová vytvorila nový ženský rekord

Medzi ženami bola v metropole Nemecka najrýchlejšia Etiópčanka Tigist Assefová, ktorá dosiahla čas 2:15:37 h.


Vytvorila nový ženský rekord podujatia, svoj vlastný zlepšila o 18 minút a bol to historicky tretí najlepší ženský výkon v maratóne.


"Nebála som sa svojich súperiek, aj keď mali lepšie časy ako ja," uviedla Assefová, za ktorou sa umiestnili dve Keňanky.

Rosemary Wanjiru zabehla druhý najlepší čas histórie pri premiére na berlínskom podujatí (2:18:00 h), Tigist Abayechewová obsadila tretiu pozíciu (2:18:03 h).

Štartovalo viac bežcov než vlani

Na tohtoročnom Berlínskom maratóne sa zúčastnilo 45 527 bežcov zo 157 krajín, čo je takmer o polovicu viac ako pred rokom.


Vlani sa podujatie uskutočnilo v obmedzenom režime, súťažiť mohli len očkovaní, prekonaní alebo bežci s negatívnym PCR testom na COVID-19. V roku 2020 sa vôbec nekonalo pre pandémiu spomenutého ochorenia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie