• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Kedy zažívame ekonomickú recesiu a kedy krízu? Podľa analytika si tieto dva pojmy často zamieňame

Kedy zažívame ekonomickú recesiu a kedy krízu? Podľa analytika si tieto dva pojmy často zamieňame

„Recesia je vtedy, ak váš sused stratil prácu. Kríza je vtedy, ak ste stratili prácu aj vy.“

Pod pojmom recesia si väčšina ľudí predstaví ekonomickú krízu spojenú s rýchlym nárastom nezamestnanosti, akú sme zažili v roku 2009, či v prvých mesiacoch pandémie.

Táto predstava však nie je podľa ekonomického analytika Tatra banky Andreja Martišku úplne presná.

Definícia hovorí, že ekonomika sa nachádza v recesii vtedy, ak zaznamená dva štvrťroky po sebe medzikvartálny pokles reálneho HDP. Slovenská ekonomika podľa tejto definície nezažila v roku 2009 recesiu.

Kvartálny pokles HDP

„To je, samozrejme, v ostrom kontraste s vtedajším stavom ekonomiky a spomienkami ľudí na toto ťažké obdobie. Slovenská ekonomika však v roku 2009 utrpela iba jeden, hoci mimoriadne prudký, kvartálny pokles HDP. Spamätávala sa z neho dlho a nezamestnanosť sa vrátila späť na predkrízové úrovne až po niekoľkých rokoch,“ skonštatoval Martiška.


Slovenská ekonomika tak v roku 2009 nezažila recesiu podľa štandardnej definície, avšak rozhodne nešlo z ekonomického hľadiska o pozitívne obdobie.

Najlepšie podľa analytika je, ak ekonomika rastie, nehrozia jej riziká a o recesii nemáme dôvod ani uvažovať. „Rozdiel medzi pomalým 0,1 % rastom a 0,1 % poklesom HDP je však z hľadiska ekonomických dopadov na bežného človeka bezvýznamný. Rovnako sa na vašej životnej úrovni nič nezmení, ak sa panel ekonómov uznesie, že pred dvoma rokmi bola ekonomika v recesii,“ hovorí Martiška.

Kedy zažívame recesiu?

Najmenej odborné, avšak z pohľadu bežného človeka možno najrelevantnejšie pravidlo na identifikáciu recesie je podľa analytika výrok Harryho Trumana: „Recesia je vtedy, ak váš sused stratil prácu. Kríza je vtedy, ak ste stratili prácu aj vy.“

Najväčšie európske ekonomiky dosiahli podľa najnovších čísiel v druhom štvrťroku pozitívny resp. nulový rast, ako napríklad Nemecko.


„Absencia recesie neznamená, že ekonomike nehrozia riziká. A naopak, dva štvrťroky negatívneho rastu HDP nie sú samé o sebe katastrofou a dôvodom na paniku. Vždy záleží od kontextu, „hĺbky“ recesie a vývoja ďalších ekonomických ukazovateľov,“ dodal Martiška.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie