• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Kedy bude možné opäť lietať cez Rusko? Cesta z Európy do Ázie sa predlžuje o tri hodiny

Kedy bude možné opäť lietať cez Rusko? Cesta z Európy do Ázie sa predlžuje o tri hodiny

Ruský vzdušný priestor je uzavretý pre všetky komerčné letecké spoločnosti od začiatku invázie na Ukrajinu.

Generálni riaditelia leteckých spoločností na zasadnutí Medzinárodnej asociácie leteckej dopravy (IATA) uviedli, že v dohľadnej budúcnosti neočakávajú nijaké zmeny v obmedzeniach letov v ruskom vzdušnom priestore.

„Nemyslím si, že to bude možné, takže s tým budeme musieť žiť,“ povedal pre CNN o myšlienke otvorenia ruského vzdušného priestoru v blízkej budúcnosti generálny riaditeľ IATA Willie Walsh. Šéf IATA dodal, že pre opätovné otvorenie ruského vzdušného priestoru je potrebné ukončenie vojny a mier na Ukrajine.

Ruský vzdušný priestor je uzavretý pre všetky komerčné letecké spoločnosti od začiatku invázie na Ukrajinu. Nemožnosť letieť cez Rusko predlžuje cestu z Európy do Ázie o dve až tri hodiny, povedal generálny riaditeľ spoločnosti Air France KLM Benjamin Smith.

„Takže lietadlo, ktoré by bolo optimálne pred vojnou na Ukrajine, dnes možno také nie je,“ dodal Smith. Na otázku, či s letmi cez Rusko v dohľadnom období neráta, šéf Air France KLM odpovedal: „To je náš predpoklad.“

Zelená karta v Rusku a Bielorusku od júna neplatí. Treba mať hraničné poistenie?

V rámci povinného zmluvného poistenia (PZP) motorových vozidiel nastávajú od 1. júna pre štáty Rusko a Bielorusko zmeny.

Na Slovensku je neplatná

Ako ďalej informuje Slovenská kancelária poisťovateľov, vodič vozidla z týchto dvoch krajín si bude musieť od júna pred vstupom na Slovensko uzatvoriť hraničné poistenie.

Potvrdenie o platnom poistení môže v rámci kontroly pýtať slovenská polícia. Zelená karta, ktorú vydala bieloruská alebo ruská poisťovňa, je od júna na Slovensku neplatná.

Platná je zelená karta vydaná Slovenskou kanceláriou poisťovateľov alebo zelená karta vydaná v mene kancelárie z iného členského štátu EÚ.

Škody v Rusku a Bielorusku


Hraničné poistenie pre Slovensko je možné uzatvoriť v Slovenskej kancelárii poisťovateľov, a to osobne alebo e-mailom. Informácie o postupe a požadovaných dokladoch sú dostupné na stránke SKP.

Škody spôsobené vozidlami registrovanými na Slovensku na území Ruska a Bieloruska od júna nebudú hradené z povinného zmluvného poistenia uzavretého na Slovensku.


Motoristi so slovenským EČV vstupujúci na územie týchto štátov sú povinní si na hraniciach príslušných štátov zabezpečiť tzv. hraničné poistenie. Toto kryje škody spôsobené prevádzkou motorového vozidla na príslušnom území.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie