• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

KDH: Stovkám podnikateľov v stavebníctve hrozí krach alebo prepúšťanie, ohrozené môžu byť tisícky miest

KDH: Stovkám podnikateľov v stavebníctve hrozí krach alebo prepúšťanie, ohrozené môžu byť tisícky miest

Okrem podnikateľských subjektov sú ohrozené dlhoročne plánované stavby najvyššieho významu.

22.5.2021 (Webnoviny.sk) - Stovkám malých i veľkých podnikateľov v slovenskom stavebníctve hrozí krach alebo prepúšťanie.

Nedokážu totiž postaviť diela za zazmluvnené ceny vo verejných obstarávaniach.

Dôvodom je neúmerný rast cien stavebných materiálov v dôsledku koronakrízy vo výške od 20 až do 100 percent. Upozorňuje na to Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).

Alarmujúca situácia na trhu

Okrem podnikateľských subjektov sú ohrozené dlhoročne plánované stavby najvyššieho významu, ako sú dôležité cestné komunikácie či nemocničné oddelenia.

„Situácia na stavebnom trhu je alarmujúca a môže položiť na kolená malých živnostníkov i veľké podniky, ktoré boli úspešné vo verejných obstarávaniach. Veľmi dlhá doba trvania verejných súťaží, ale aj nepredvídateľný vývoj cien v dôsledku pandémie a iných faktorov masovo znemožňujú zhotoviť diela za zazmluvnené ceny a dôsledky môžu byť katastrofálne," upozorňuje podpredseda KDH Igor Janckulík.

Ako zdôrazňuje, za súčasným stavom stoja dva faktory. Dlhé procesy verejného obstarávania a náhly a neúmerný nárast cien niektorých materiálov v ostatnom období.

Zhotovitelia, ktorí si po vysúťažení a podpise zmluvy oficiálne prevzali dielo a s ním zodpovednosť za vyhotovenie v stanovenom harmonograme a dohodnutej cene, ho musia dokončiť, hoci to vzhľadom na enormný nárast cien nedokážu a hrozí im kolaps.

Je potrebné konať rýchlo

Tí zhotovitelia, ktorí ešte nepodpísali zmluvu o dielo, môžu od zákazky odstúpiť, čím sa daná stavba odsunie znova o mesiace až roky. Napriek tomu, že má zabezpečené aj potrebné financovanie.


„V takejto krízovej situácii by mal pomôcť štát. Je treba urýchlene nájsť mechanizmus, ktorý pomôže komplexne vyriešiť obrovský problém, do ktorého sa dostali zamestnávatelia i zamestnanci bez vlastného zavinenia. Problém sa každým dňom prehlbuje a ohrozené sú stovky stavieb a tisícky pracovných miest," apeluje Janckulík.


Kľúčové je podľa neho konať rýchlo, ale zároveň tak, aby riešenie neohrozilo verejných obstarávateľov, ktorými sú v prevažnej miere obce, mestá či samosprávne kraje.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie