• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Každý majiteľ psa by mal toto poznať! Budete prekvapení, čím všetkým vás môže nakaziť štvornohý maznáčik

Každý majiteľ psa by mal toto poznať! Budete prekvapení, čím všetkým vás môže nakaziť štvornohý maznáčik

Pomerne veľké množstvo psích chorôb je totiž ľahko prenosných na človeka.

Jedno známe príslovie hovorí, že pes je najlepší priateľ človeka. Zdá sa, že to platí celkom iste a všade, pretože psy sú jednoznačne najobľúbenejším domácim zvieraťom.

Štatistiky udávajú, že približne v 4,5 miliónoch slovenských domácností žije vyše dva milióny týchto štvornohých maznáčikov. V prepočte na jedného obyvateľa je to suverénne najviac v celej Európe.

Ku správnej starostlivosti o psa patrí okrem pozornosti aj zdravie, vyvážená strava a tiež očkovanie. Pravidelným očkovaním proti najrôznejším chorobám totiž chránite nielen svojho psa, ale aj seba a svoje okolie.


Okrem povinných očkovaní existuje aj veľa ďalších, ktoré sú vhodné napríklad pri cestách do zahraničia. Pomerne veľké množstvo psích chorôb je totiž ľahko prenosných na človeka. Pozrime sa aspoň na niektoré najbežnejšie zoonózy čiže infekcie, ktoré sú prirodzene prenosné medzi zvieratami a ľuďmi.

Besnota

K najznámejším chorobám, proti ktorým by sa mali psy očkovať každoročne, patrí besnota. Besnota je vírusové ochorenie centrálneho nervového systému. Najčastejšie sa táto choroba na človeka prenesie, keď nás nakazený pes uhryzne, choroba sa totiž vylučuje jeho slinami. Za zmienku stojí tiež skutočnosť, že besnota nie je len chorobou psov, ale väčšiny teplokrvných živočíchov, rovnaké nebezpečenstvo nám teda hrozí v prípade uhryznutia mačkou, koňom či hlodavcom.


Inkubačná doba besnoty je väčšinou od jedného do troch mesiacov a medzi prvotné príznaky patria bolesti, neobvyklé brnenie a pálenie v mieste uštipnutia. Ak máte však podozrenie na nákazu, je najlepšie lekára vyhľadať ihneď. Po ošetrení rany vám lekár aplikuje vakcínu proti besnote, celkom šesť dávok v priebehu nasledujúcich troch mesiacov.

Leptospiróza

Iným nebezpečným ochorením, ktoré sa môže zo psa na človeka ľahko preniesť, je tzv. Leptospiróza. Ide o bakteriálne ochorenie postihujúce vnútorné orgány psa, predovšetkým pečeň, obličky a steny čriev. Pes sa najčastejšie touto chorobou nakazí, ak sa napije vody z infikovanej kaluže, prípadne ak zabije nakazeného hlodavca. Na človeka sa ochorenie môže preniesť napríklad poškriabaním od nakazeného zvieraťa.

Inkubačná doba leptospirózy je približne jeden až dva týždne. Prvá fáza choroby sa prejavuje vysokou horúčkou až 40 ° C, silnými bolesťami hlavy, svalov a brucha. Po troch až piatich dňoch príznaky zvyčajne vymiznú a chorý sa akoby uzdravil. Po niekoľkých dňoch sa ale môže u niektorých ľudí objaviť druhá fáza choroby, ktorá sa prejavuje rovnakými príznakmi a naviac tiež bolesťou na hrudi, poruchou funkcie obličiek a zmenou psychického stavu.


Chorý tiež silne zvracia. Vnútri tela dochádza k napadnutiu pečene i obličiek a poruchám zrážanlivosti krvi. Takto prebiehajúca leptospiróza sa označuje ako tzv. weilova choroba či weilova žltačka a môže byť aj smrteľná.

Ďalším rizikom, predovšetkým u malých detí, môže byť toxokaróza, ktorá je spôsobovaná psou škrkavkou. Vajíčka tohto parazita sa vylučujú výkalmi nakazených zvierat a človek sa môže nakaziť napríklad pri zanedbaní hygieny, teda predovšetkým nedostatočným umývaním rúk pri styku so zvieratami. Larvy parazita sa potom zachytia v črevách a ďalej migrujú do pečene, pľúc či oka.

Pes je u Slovákov obľúbenejší ako mačka, aspoň jedného vlastní 39 percent obyvateľov

Celkovo 39 percent obyvateľov Slovenska doma vlastní aspoň jedného psa. Vyplýva to z prieskumu agentúry Go4insight, ktorý sa uskutočnil na vzorke 1 000 respondentov.


Štyri percentá Slovákov doma vlastnia dvoch a viac psov. V mestách vlastní aspoň jedného psa 30 percent obyvateľov, v obciach má psa 45 percent ľudí. Z prieskumu zároveň vyplýva, že 63 percent ľudí, ktorí nemajú psa, má ku psom pozitívny vzťah.

Najväčší záujem majú mladí

Celkom 27 percent ľudí nevlastniacich psa uviedlo, že majú psy veľmi radi a 36 percent ľudí uviedlo, že ich majú celkom radi. Najväčší záujem o psov majú ľudia vo veku od 15 do 26 rokov. V tejto vekovej skupine má psa polovica opýtaných, pričom 44 percent vlastní jedného psa a šesť percent opýtaných dvoch alebo viacerých psov.

Vo veku 41 až 59 rokov vlastní psa 41 percent opýtaných, z toho päť percent aj dvoch alebo viacerých. Celkovo sú psy obľúbenejší u žien. Psa vlastní 41 percent žien (päť percent dvoch alebo viacerých) a 37 percent mužov (tri percentá dvoch alebo viacerých).

Mačku má každý piaty obyvateľ

Celkovo 14 percent obyvateľov má aspoň jednu mačku, šesť percent opýtaných má dve a viac mačiek. Prieskum ukázal, že medzi obľúbenosťou mačiek a psov prevláda medzi obyvateľmi markantný rozdiel.

Kým psov má rado 63 percent, ktorí nemajú psa, mačky má rado 33 percent ľudí, ktorí nemajú mačku. Celkovo 15 percent ľudí, ktorí nemajú psa uviedlo, že buď psov vôbec nemajú radi (osem percent), alebo skôr nemajú radi (sedem percent).

Najobľúbenejšie mená

Mačky nemá rado 43 percent ľudí, ktorí ich nevlastnia, z toho 22 percent opýtaných uviedlo, že ich vôbec nemajú radi a 21 percent uviedlo, že mačky skôr nemajú radi.


Prieskum ukázal, že najobľúbenejšími menami pre psov sú na Slovensku Beny, Rex/Rexo, Bela, Rony či Riki.



Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie