• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Každý desiaty Slovák si vlani kúpil falzifikát, spotrebitelia tým riskujú vážne zdravotné riziká

Každý desiaty Slovák si vlani kúpil falzifikát, spotrebitelia tým riskujú vážne zdravotné riziká

Obavy v súvislosti s falšovanými výrobkami vzrástli aj počas pandémie COVID-19, keď sa šírili falšované lieky alebo zdravotnícke vybavenie.

20.6.2021 (Webnoviny.sk) - Takmer každý desiaty Európan si vlani kúpil falzifikát. Medzi krajiny s vyšším podielom zavádzaných spotrebiteľov patria Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko. Naproti tomu Švédsko a Dánsko majú v rámci Európskej únie najnižšie údaje.

Ako ďalej vyplýva zo štúdie Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO), Slovensko sa umiestnilo nad európskym priemerom s 12 % občanov, ktorí uviedli, že boli v minulom roku oklamaní a kúpili si falšovaný tovar.

Spotrebitelia môžu byť v ohrození

Falzifikáty predstavujú podľa správy EUIPO a OECD 6,8 % dovozu do únie a ich hodnota dosahuje 121 miliárd eur. Majú dopad na všetky odvetvia, od kozmetických výrobkov a hračiek, vín a nápojov, elektroniky až po oblečenie, či napríklad pesticídy.

Pre spotrebiteľov pritom môžu predstavovať vážne zdravotné a bezpečnostné riziká, najmä v dôsledku vystavenia nebezpečným chemikáliám, ako aj iným nebezpečenstvám.

Škody má aj hospodárstvo EÚ

Falšovanie neovplyvňuje iba spotrebiteľov, ale spôsobuje výrazné škody aj hospodárstvu Európskej únie. Podľa EUIPO každý štvrtý malý a stredný podnik v Európe uvádza, že jeho práva duševného vlastníctva boli porušené. V prípade Slovenska tento podiel dosahuje 32,6 %.

Spoločnosti vlastniace práva duševného vlastníctva, ako sú ochranné známky alebo patenty, v dôsledku porušenia svojich práv hlásili straty obratu (33 %), poškodenie dobrého mena (27 %) a stratu konkurenčnej výhody (15 %).

Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo

...je decentralizovaná agentúra únie so sídlom v španielskom Alicante. Spravuje zápis ochranných známok Európskej únie a zapísaných dizajnov Spoločenstva, ktoré poskytujú ochranu práv duševného vlastníctva vo všetkých členských štátoch únie. Úrad EUIPO vykonáva aj činnosti v rámci spolupráce s vnútroštátnymi a regionálnymi úradmi pre duševné vlastníctvo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie