• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Kauza krádeží kamiónov pre sýkorovcov sa uzavrela, súd vyniesol verdikt o poslednom z trojice obžalovaných

Kauza krádeží kamiónov pre sýkorovcov sa uzavrela, súd vyniesol verdikt o poslednom z trojice obžalovaných

Sedem kamiónov z areálu v Malých Bieliciach v okrese Partizánske ukradli ešte koncom mája 2006.

13.12.2022 (Webnoviny.sk) - Kauza krádeže kamiónov spojená so zločineckou skupinou sýkorovcov sa dnes na Najvyššom súde SR uzavrela. Súd totiž rozhodol o odvolaní posledného z trojice obžalovaných Júliusa Kakaša.

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa súdu Alexandra Važanová, odvolací súd potvrdil obžalovanému trest päť rokov väzenia nepodmienečne a prepadnutie majetku.

Obžalovaní Milko, Išty a Jules

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici v tomto prípade v novembri 2020 vyniesol už druhý rozsudok nad trojicou obžalovaných Milanom Duchom, Istvánom Lahom a Júliusom Kakašom. Všetkým trom senát prvostupňového súdu uložil trest prepadnutia majetku v prospech štátu.

Obžalovanému Kakašovi zároveň súd znížil trest odňatia slobody z pôvodných päť a pol roka na päť rokov so zaradením do výkonu trestu do zariadenia s najnižším stupňom stráženia. Proti verdiktu podala trojica obžalovaných odvolanie, István Laho ho však neskôr stiahol. Duchovi odvolací súd v auguste tohoto roku vyhovel a trest prepadnutia majetku u neho zrušil.

Vinní zo založenia zločineckej skupiny

ŠTS už predtým v júni 2017 uložil trom obžalovaným, ktorých uznal za vinných z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a krádeže, nepodmienečné tresty. Duchovi vymeral súd 13 rokov, Lahovi 12 a Kakašovi päť a pol roka väzenia. Zároveň každému uložil aj trest prepadnutia majetku.

Ďalších dvoch obžalovaných senát oslobodil, pretože sa nepodarilo dokázať, že sa na krádeži siedmich kamiónov podieľali. Odvolací Najvyšší súd SR však vec vrátil ŠTS na opätovné prejednanie a rozhodnutie, pričom uznal vinu a tresty odňatia slobody pre Milana Ducha a Istvána Laha.

Usvedčil ostatných páchateľov

Podľa obžaloby sa Milan Ducho, zvaný Milko, István Laho, prezývaný Išty, a Július Kakaš, známy ako Jules, podieľali na krádeži kamiónov ako organizovaná skupina pod patronátom sýkorovcov. Jules navyše spáchal aj zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Jediný sa však k protiprávnemu konaniu priznal a usvedčil ostatných páchateľov.

So svojimi šoférmi sa podieľal na odvoze kamiónov z objektu spoločnosti CD Trade v Malých Bieliciach pri Partizánskom do areálu svojej firmy vo Veľkom Bieli. V roku 2010 sa u neho našli dva z ukradnutých kamiónov s novými značkami a sfalšovanými dokladmi. Jedno z vozidiel Július Kakaš používal za odmenu na skutku.

Sedem kamiónov z areálu v Malých Bieliciach ukradli ešte koncom mája 2006. Krádež si objednali predstavitelia firmy Valder, pretože nevládali splácať leasing. V tejto veci bol sprostredkovateľom s gangom „sýkoriek“ topoľčiansky podnikateľ Jozef Mišenka, ktorého zavraždili v júli 2010. Prokuratúra škodu vyčíslila na viac ako 970-tisíc eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie