• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Kaliňák sa mohol rozlúčiť s rodinou. Polícia opísala, ako prebiehalo zadržanie exministra na chate

Kaliňák sa mohol rozlúčiť s rodinou. Polícia opísala, ako prebiehalo zadržanie exministra na chate

Počas zadržania exministra vnútra Roberta Kaliňáka neboli použité žiadne donucovacie prostriedky a nedošlo k žiadnemu poškodeniu na majetku.

Vo vyhlásení na sociálnej sieti to uvádza Policajný zbor SR s tým, že po zadržaní obvinenému umožnili, na jeho žiadosť, rozlúčiť sa s rodinnými príslušníkmi.

Následne ho eskortovali na Národnú kriminálnu agentúru k vykonaniu ďalších procesných úkonov.

Vyšetrovateľ mu najprv zavolal

„K zadržaniu obvineného došlo v stredu 20. apríla pred vstupom na pozemok jeho chaty, v ktorej sa predtým nachádzal po tom, čo ho vyšetrovateľ telefonicky kontaktoval. Následne vyšetrovateľ obvinenému na uvedenom mieste doručil uznesenie o vznesení obvinenia a oznámil mu, že je zadržaný,“ uviedla polícia.


Dodala, že po poučení si obvinený zvolil obhajcov, ktorí boli o zadržaní obvineného obratom telefonicky vyrozumení.

Kaliňák by sa vraj dostavil aj sám

Advokát bývalého ministra vnútra David Lindtner v stredu 20. apríla pre médiá povedal, že jeho klienta zadržali na dovolenke, konkrétne počas rybačky v spoločnosti manželky a dvoch maloletých synov. Po exministra podľa neho prišli viacerí policajti na troch autách.


Lindtner zároveň skonštatoval, že keby obvinený v kauze Súmrak dostal predvolanie na výsluch, dostavil by sa sám tak, ako to robil predtým.

Zločinecká skupina okolo Fica mala zháňať kompromitujúce informácie na nepohodlných politikov

Medzi skutky, ktoré pripisujú obvineným v kauze Súmrak, patria aj neoprávnené lustrácie. Ako vyplýva z uznesenia o vznesení obvinenia, výkonná zložka zločineckej skupiny pozostávajúca z príslušníkov Policajného zboru alebo finančnej správy lustrovala neoprávnene v informačných systémoch rezortu vnútra a iných systémoch.

Zbieranie špiny na politikov

Takto získavala informácie o súkromnom a pracovnom živote rôznych osôb. Účelom lustrácií malo byť „vytvorenie vhodných podmienok pre ďalšie účelové a neobjektívne zabezpečenie dôkazov pri realizácii trestných konaní".

Tie sa mali týkať exprezidenta Andreja Kisku, vtedajších opozičných politikov Igora Matoviča (OĽaNO) a Borisa Kollára (Sme rodina), Daniela Lipšica a prokurátora Vasiľa Špirka.

Obvinení expremiér Robert Fico a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák mali podľa uznesenia na výsledkoch trestných konaní „osobný, politický alebo iný záujem".

Zločineckej organizácií mal šéfovať Fico

Príslušníci zločineckej skupiny podľa uznesenia tiež informovali obvinených o štádiu trestných konaní voči Kiskovi a Matovičovi „za účelom ich následnej medializácie".

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Fica, Kaliňáka, Norberta Bödör a Tibora Gašpara pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Expremiér Fico a bývalý minister vnútra Kaliňák sú zároveň obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Remišová vyzvala Fica, aby sa pre obvinenie vzdal mandátu poslanca

Predseda opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a bývalý premiér Robert Fico by sa mal vzdať mandátu poslanca Národnej rady SR.


Vyzýva ho k tomu vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) v reakcii na stredajšie informácie, na základe ktorých mal byť spolu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom obvinený zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny a tiež z trestného činu ohrozenia daňového tajomstva.

„Konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štruktúre postavení najvyššie. Fico by sa nemal skrývať za poslanecký mandát a vzdať sa ho," dodala Remišová.

Heger verí, že podozrenia polície voči Ficovi a Kaliňákovi sú podložené dôkazmi

Rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní v súvislosti s obvinením Roberta Kaliňáka a Roberta Fica je podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) ich autonómnym rozhodnutím a Heger verí, že podozrenia polície sú podložené aj dôkazmi. Vyhlásil to po stredajšom rokovaní vlády.


Sulíkovci budú jednotne hlasovať za súhlas na vzatie Fica do väzby

Poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS) bude jednotne hlasovať za súhlas na vzatie Roberta Fica do väzby, ak o to Národnú radu SR požiada príslušný orgán.

Ako informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák, členovia parlamentu za SaS to dnes odhlasovali na prebiehajúcom poslaneckom klube, kde sa dozvedeli o zadržaní Roberta Kaliňáka.


Exministra vnútra mali v stredu s bývalým premiérom Fico obviniť zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie