• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

K novému biometrickému občianskemu preukazu sa dostanete ešte tento rok, sľubuje ministerstvo vnútra

K novému biometrickému občianskemu preukazu sa dostanete ešte tento rok, sľubuje ministerstvo vnútra

Vydávanie najmodernejšieho typu dokladu je podmienené schválením legislatívneho návrhu.

7.10.2022 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo vnútra SR (MV SR) plánuje vydávať bezkontaktné biometrické občianske preukazy ešte v tomto roku.

Nižšie riziko zneužitia OP

Biometrické občianske preukazy budú mať nový dizajn, s mnohými bezpečnostnými prvkami na zníženie rizika zneužitia. Okrem biometrickej podoby tváre a odtlačkov prstov bude obsahovať aj bezkontaktný čip. V tlačovej správe to uviedlo MV SR.

Používatelia elektronických funkcionalít občianskeho preukazu, ktorí pracujú s aplikáciou eID klient, boli jej novou verziou upozornení, že najneskôr v posledný deň tohto roka budú zrušené všetky platné kvalifikované certifikáty pre elektronický podpis, a to z dôvodu skončenia certifikácie čipu.

Tieto oznámenia dostávajú do elektronických schránok i tí, ktorí komunikáciu potvrdzujú elektronickým podpisom. MV SR ale upozorňuje, že sa to týka iba držiteľov preukazov, ktoré boli vydané do 20. júna 2021, pričom ostatné digitálne funkcie dokladu to neovplyvňuje.

Nový doklad bez poplatkov

Pre používateľov elektronického podpisu, ktorí na dennej báze podpisujú všetky úkony, je podľa rezortu vnútra vhodné požiadať o nový OP.

Nový doklad z dôvodu neplatnosti certifikátov by malo ministerstvo vydať bez správneho poplatku, a to na základe novely zákona o správnych poplatkoch. Pre tých, ktorí podpisujú len niektoré úkony, nie je potrebná výmena preukazu.


Rezort informatizácie pripravuje návrh vyhlášky o uznaných spôsoboch autorizácie, ktorá by to mala umožniť aj s dokladmi, ktoré boli vydané do 20. júna 2021. Bližšie informácie bude možné nájsť na Ústrednom portáli verejnej správy.

Z praktického hľadiska rezort vnútra odporúča vyčkať na biometrický občiansky preukaz. Do augusta roku 2031 bude musieť, v zmysle európskeho práva, mať každý občan biometrický občiansky preukaz. Aktuálne vydávané občianske preukazy sú platné kratšie ako štandardných 10 rokov, a to do 3. augusta 2031.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie