• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

K letným prázdninám patria tábory či školy v prírode. Zúčastniť sa ich môže len zdravotne spôsobilé dieťa, pripomínajú hygienici

K letným prázdninám patria tábory či školy v prírode. Zúčastniť sa ich môže len zdravotne spôsobilé dieťa, pripomínajú hygienici

Organizátor zotavovacieho podujatia musí zabezpečiť, aby sa podujatie konalo iba v zariadeniach, ktoré spĺňajú požiadavky na umiestnenie, funkčné členenie, priestorové usporiadanie, ubytovanie, stravovanie a na prevádzku zariadení pre zotavovacie podujati

Letného tábora či školy v prírode sa môže zúčastniť len zdravotne spôsobilé dieťa, pripomínajú hygienici.

K letným prázdninám patria aj zotavovacie podujatia, ku ktorým patria rôzne letné tábory a školy v prírode pre deti.

Tie väčšinou trvajú dlhšie ako štyri dni s účasťou najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov.

Zdravotná spôsobilosť detí

Odbor hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR rodičom a zástupcom detí pripomína, že podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR o požiadavkách na zotavovacie podujatia sa na takomto podujatí môže zúčastniť iba dieťa, ktoré je zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve.

„Neprejavuje príznaky akútneho ochorenia a počas 14 dní predchádzajúcich odchodu na zotavovacie podujatie neprišlo do kontaktu s osobou chorou na prenosné ochorenie alebo osobou podozrivou z nákazy prenosným ochorením. Tieto skutočnosti potvrdzuje rodič, alebo zákonný zástupca dieťaťa v písomnom vyhlásení, ktoré nesmie byť staršie ako jeden deň,“ uvádza Odbor hygieny detí a mládeže ÚVZ SR. Zároveň na podujatí môžu pracovať iba zdravotne spôsobilé osoby a zdravotnú starostlivosť zabezpečuje zdravotník.

Čo musí organizátor zabezpečiť?

Organizátor zotavovacieho podujatia musí zabezpečiť, aby sa podujatie konalo iba v zariadeniach, ktoré spĺňajú požiadavky na umiestnenie, funkčné členenie, priestorové usporiadanie, ubytovanie, stravovanie a na prevádzku zariadení pre zotavovacie podujatia.

Okrem toho aj dohliada na dodržiavanie denného režimu, zabezpečuje stravovanie, lekárničku prvej pomoci, vedie dokumentáciu o zotavovacom podujatí a uchováva ju šesť mesiacov od skončenia tábora alebo školy v prírode. V rámci denného režimu na podujatí sa musí určiť presný čas na spánok, na osobnú hygienu, na stravovanie a na ostatné aktivity s prihliadnutím na vek a zdravotný stav detí.

Priestory či strava

Budovy, kde sa tábory konajú, by mali mať suché, mať bezprašné prostredie s vyčlenenými priestormi na spanie, spoločenskú a športovú činnosť, stravovanie, sušenie odevov a obuvi, priestory na umývanie a sprchovanie, záchody, ošetrovňu a izolačné priestory.

V stanovom tábore musia byť vyčlenené stany na spanie a na uloženie osobných vecí, stany alebo prístrešky na stravovanie, na sušenie odevov a obuvi, alebo aj stany na spoločenskú činnosť a osobitné priestory na umývanie a sprchovanie a záchody. V stálej stanovej základni musia byť vyčlenené aj priestory na izoláciu chorých.

Priestory na umývanie a sprchovanie musia byť oddelené podľa pohlavia detí a usporiadané tak, aby pripadol na umývanie jeden výtokový kohút s odpadovým žľabom alebo jedno umývadlo na päť detí bez ohľadu na vek, na sprchovanie jedna sprchová ružica spadá na 25 detí. Rozdelené podľa pohlavia musia byť aj záchody. Dva záchody musia pripadať na 20 dievčat, jeden ďalší záchod na každých ďalších 20 dievčat a jeden záchod a jeden pisoár na 20 chlapcov.

Čo v prípade výskytu ochorenia?

Vyhláška tiež vyžaduje, aby priestory na stravovanie boli oddelene od ostatných priestorov a členené na jedáleň, kuchyňu, hrubú prípravovňu, na sklady, na šatne a na zariadenia na osobnú hygienu zamestnancov stravovacej prevádzky. Pre prípad výskytu ochorení u detí musí prevádzkovateľ zabezpečiť zdravotnú starostlivosť odborne spôsobilými osobami, najmenej jednou na 130 detí.

V prípade výskytu infekčného ochorenia sa organizátor musí obrátiť na miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Nadenné tábory neplatia legislatívne požiadavky ako na pobytové, pretože tam netreba zabezpečovať nocľah a trvajú približne v takom časovom rámci ako vyučovanie.

V prípade denných táborov hygienici odporúčajú organizátorom, aby program a priebeh podujatia konzultovali s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ako napríklad o podmienkach podávania stravy či dennom režime.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie