• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Johnson prezradil detaily z „mimoriadneho“ telefonátu s Putinom. Boris, nechcem ti ublížiť, vyhrážal sa

Johnson prezradil detaily z „mimoriadneho“ telefonátu s Putinom. Boris, nechcem ti ublížiť, vyhrážal sa

Ruský vodca tak vraj počas „veľmi dlhého“ telefonátu vo februári 2022 reagoval na Johnsonovo varovanie, že vojna by bola „absolútna katastrofa“.

30.1.2023 (Webnoviny.sk) - Bývalý britský premiér Boris Johnson prezradil, že sa mu ruský vodca Vladimir Putin vyhrážal raketovým útokom. Spravil tak údajne počas „mimoriadneho“ telefonátu pred tým, ako zaútočil na Ukrajinu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Putin vraj vtedajšiemu britskému premiérovi povedal, že to „bude trvať len minútu“. Ruský vodca tak počas „veľmi dlhého“ telefonátu vo februári 2022 reagoval na Johnsonovo varovanie, že vojna by bola „absolútna katastrofa“.

Podrobnosti o tomto rozhovore odhaľuje dokument Putin Vs the West z dielne BBC, ktorý sa venuje Putinovým interakciám so svetovými lídrami.

Vyhrážky zo strany Putina

Johnson podľa vlastných slov varoval Putina, že invázia na Ukrajinu povedie k sankciám zo strany Západu a zvýšeniu prítomnosti jednotiek Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) na ruských hraniciach. Pokúšal sa tiež odradiť Putina od vojenskej akcie tým, že mu povedal, že Ukrajina „v dohľadnej budúcnosti“ nevstúpi do NATO.

„V jednom momente sa mi vyhrážal, a povedal Boris, nechcem ti ublížiť, ale s raketou by to trvalo len minútu alebo také niečo,“ opísal Johnson, no dodal, že podľa uvoľneného tónu a akejsi atmosféry ľahostajnosti, si myslí, že Putin, ktorý bol počas tohto telefonátu „veľmi familiárny“, sa len hral s jeho pokusmi presvedčiť ho na rokovania.

Johnson nemal na výber

Je nemožné vedieť, či boli Putinove hrozby skutočné, pripomína BBC, no dodáva, že v súvislosti s predchádzajúcimi ruskými útokmi na území Veľkej Británie, naposledy v roku 2018 v Salisbury, však Johnson nemal na výber a musel brať akúkoľvek hrozbu zo strany ruského vodcu vážne.

O deväť dní neskôr, 11. februára šiel minister obrany Ben Wallace do Moskvy na stretnutie s ruským rezortným kolegom Sergejom Šojguom, z ktorého sa vrátil z uistením, že Rusko nenapadne Ukrajinu, no obaja podľa neho vedeli, že je to klamstvo.

Priama lož prezradila ich zámery

Podľa Wallacea to bola akási „demonštrácia zastrašovania alebo sily“, ktorú opísal ako „Budem ti klamať, ty vieš, že ti klamem a ja viem, že vieš, že ti klamem, ale aj tak ti budem klamať.“

Šojgu sa tým podľa neho pravdepodobne pokúsil demonštrovať svoju silu, no práve táto priama lož mu potvrdila jeho presvedčenie, že Rusko zaútočí. Keď Wallace zo stretnutia odchádzal, náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov mu vraj tiež povedal: „už nikdy nás neponížia“.

Menej ako dva týždne neskôr, 24. februára, keď ruské tanky prekročili ukrajinské hranice, zavolal uprostred noci Johnsonovi ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa Johnsona bol veľmi pokojný, no oznámil mu, že Rusi všade útočia a odmietol jeho ponuku na presun do bezpečia.

Rusko posunulo vojnu proti Ukrajine na „novú úroveň“, pozornosť zameralo na NATO a Západ

Rusko posunulo svoju vojnu proti Ukrajine na „novú úroveň“ nerozlišujúcimi útokmi proti civilistom a nevojenským cieľom, konštatoval vysoký predstaviteľ Európskej únie (EÚ) s tým, že kroky Moskvy viedli k rozhodnutiu Nemecka a Spojených štátov poslať Ukrajine moderné tanky.

Generálny tajomník Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Stefano Sannino sa tak vyjadril počas tlačovej konferencie v Tokiu, ktorá bola súčasťou jeho ázijsko-tichomorskej zahraničnej cesty.

Útoky na civilistov

Sannino obhajoval nemecké a americké dodávky vojenského vybavenia Ukrajine a kritizoval ruského vodcu Vladimira Putina za to, že vedie vojnu proti Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) a Západu. Putin sa teraz podľa neho „posunul od konceptu špeciálnej operácie ku konceptu vojny proti NATO a Západu".

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Dodávky tankov z Nemecka a Spojených štátov podľa jeho slov majú pomôcť Ukrajincom brániť sa, nie z nich spraviť útočníkov. „Myslím, že tento najnovší vývoj v zmysle dodávok zbraní je len vývojom situácie a spôsobu ako Rusko začalo posúvať vojnu na inú úroveň," vyjadril sa Sannino a dodal, že Rusko bez rozdielu útočí na civilistov a mestá a nie len na vojenské ciele.

Desiatky ťažkých zbraní

EÚ vojnu neposúva na inú úroveň, len „dáva možnosť zachrániť životy a umožniť Ukrajincom, aby sa bránili proti týmto barbarským útokom", skonštatoval.

Nemecko a Spojené štáty v stredu oznámili, že pošlú na Ukrajinu pokročilé tanky, čo predstavuje prvé štádium koordinovanej snahy Západu poskytnúť desiatky ťažkých zbraní, ktoré by mohli podľa ukrajinských vojenských veliteľov pomôcť pri protiofenzívach, znížiť počet obetí a tiež pomôcť obnoviť klesajúce zásoby munície.

Spojené štáty podľa prezidenta Joea Bidena dodajú 31 tankov M1 Abrams a Nemecko prispeje 14 tankmi Leopard 2 z vlastných zásob a zároveň povolí iným krajinám, aby tanky nemeckej výroby tiež poslali na Ukrajinu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie