• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Jedno a dvojcentovky zrejme zmiznú z peňaženiek, ich používanie Slovákov obťažuje

Jedno a dvojcentovky zrejme zmiznú z peňaženiek, ich používanie Slovákov obťažuje

Jedno a dvojcentovky tvoria podstatnú časť euromincí v obehu.

18.7.2020 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo financií spustilo prípravu konkrétnej legislatívy na elimináciu používania najmenších euromincí.

V zmysle svojho programového vyhlásenia totiž vo zverejnenej predbežnej informácii avizuje prípravu novely zákona o cenách, ktorej cieľom bude upraviť reguláciu zaokrúhľovania cien tovarov a služieb tak, aby sa minimalizovala potreba používania jedno a dvojcentových euromincí.

Pripomienkové konanie k návrhu by malo byť spustené už vo štvrtom štvrťroku tohto roka. Navrhovaná zmena má podľa ministerstva financií pomôcť znížiť náklady firiem aj komerčných bánk, ktoré stojí manipulácia s najmenšími euromincami značné finančné prostriedky.

Verejnosť sa môže do prípravy nového právneho predpisu podľa predbežnej informácie zapojiť formou zasielania podnetov či návrhov v zmysle jeho vecného zamerania do 28. júla tohto roka.

NBS zrušenie najmenších mincí podporí

K iniciatíve vládnej koalície eliminovať používanie najmenších euromincí stanovením nových pravidiel zaokrúhľovania cien, obsiahnutej aj v jej programovom vyhlásení, sa pritom pred mesiacom prihlásila aj Národná banka Slovenska (NBS).

Jej banková rada v júni schválila dokument, ktorý sa venuje práve tejto problematike. Guvernér centrálnej banky Peter Kažimír zároveň vyhlásil, že NBS v prípade, ak sa táto téma dostane na stôl vlády a parlamentu, zrušenie používania najmenších euromincí plne podporí.

Dáta z európskeho barometra

NBS vo svojom súhlasnom postoji vychádza aj z dát z európskeho barometra, podľa ktorých Slováci patria medzi národy, ktoré používanie najmenších euromincí najviac obťažuje.

Riešením by podľa NBS bolo, aby sa zákonom stanovilo zaokrúhľovanie cien tak, aby končili nulou alebo piatimi centami. Jedno a dvocentovky totiž Slovensko nemôže zrušiť ako zákonné platidlo, ale môže takto obmedziť ich používanie.

Práve jedno a dvojcentovky pritom tvoria podstatnú časť euromincí v obehu. Celkovo je v súčasnosti na Slovensku v obehu 870 miliónov euromincí, z čoho vyše 60 % tvoria práve jedno a dvojcentovky. Ich nominálna hodnota však na všetkých eurominciach v obehu predstavuje iba 3 až 4 %.

Viac k téme: dvojcentové euromince, guvernér Národnej banky Slovenska (NBS), jednocentové euromince

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 27. marec 2024

horoskopy na dnes stredu 27 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 27. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Cvengot peňazí vám síce znie ako najkrajšia hudba, ale všetkého priveľa môže škodiť. Všímajte si priania ľudí okolo seba a nemyslite si, že lásku a pozornosť môžu nahradiť darčeky.

Býk 21.4. - 21.5.

Dilemu za vás nevyrieši nikto iný. O svojej budúcnosti rozhodujte sami, len potom budete spokojní. Nie je to také ťažké, ako to vyzerá.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Všímajte si okolie a dbajte na to, aby vaša odvaha a odhodlanie neprekročili únosnú mieru. Vyhnite sa možným konfliktom, ktoré dnes naozaj nepotrebujete. Zoznámite sa s istou šikovnou osobou.

Rak 22.6. - 22.7.

Nepríjemné pôsobenie Merkúra potlačí všetko pozitívne. Môžete očakávať starosti a menšie spory. Zajtra nastane mierne zlepšenie, zvýšte však úsilie.




Všetky Horoskopy pre Stredu 27. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie