• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Je variant koronavírusu omikron miernejší ako delta? Vedci skúmali riziká hospitalizácie

Je variant koronavírusu omikron miernejší ako delta? Vedci skúmali riziká hospitalizácie

Aj údaje z Juhoafrickej republiky (JAR), kde tento variant prvý raz identifikovali, naznačujú, že omikron by mohol byť miernejší.

Nový variant koronavírusu omikron môže byť skutočne miernejší ako delta. Naznačujú to dve nové štúdie, ktoré uskutočnili britskí vedci.

Analýza vychádzala z PCR testov

Experti z Imperial College London v Anglicku skúmali riziká hospitalizácie v prípade nákazy variantom omikron.

Zistili, že ľudia infikovaní týmto variantom majú asi o 20 % nižšiu pravdepodobnosť, že budú musieť ísť do nemocnice, ako tí, ktorí sú nakazení delta variantom, a zároveň o 40 % menšiu pravdepodobnosť, že budú hospitalizovaní na jednu alebo viac nocí.

Táto analýza vychádzala zo všetkých prípadov ochorenia COVID-19, ktoré v prvej polovici decembra zachytili PCR testy v Anglicku. Bolo to dovedna 56-tisíc prípadov variantu omikron a 269-tisíc prípadov variantu delta.

Omikron sa šíri rýchlejšie

Ďalšia samostatná štúdia vedcov z University of Edinburgh a ďalších odborníkov zo Škótska zasa naznačuje, že riziko hospitalizácie bolo o dve tretiny menšie pri omikrone ako pri delte.


Táto štúdia však poukázala na to, že takmer 24-tisíc prípadov variantu omikron v Škótsku bolo prevažne medzi mladšími dospelými od 20 do 39 rokov. U mladších ľudí je omnoho menej pravdepodobné, že sa u nich vyvinie závažný priebeh ochorenia COVID-19.

Aj údaje z Juhoafrickej republiky (JAR), kde tento variant prvý raz identifikovali, naznačujú, že omikron by mohol byť miernejší. Salim Abdool Karim, klinický epidemiológ infekčných chorôb v JAR, začiatkom tohto týždňa povedal, že počet hospitalizovaných bol v prípade variantu omikron omnoho nižší ako pri delte.


Vedci však zdôrazňujú, že je potrebné brať do úvahy i skutočnosť, že omikron sa šíri oveľa rýchlejšie ako delta a obrovské množstvo infekcií tak stále môže prevalcovať nemocnice.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie