• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Jazero Kuchajda pení a na brehoch sa objavujú mŕtve ryby, bratislavské Nové Mesto reaguje

Jazero Kuchajda pení a na brehoch sa objavujú mŕtve ryby, bratislavské Nové Mesto reaguje

23.4.2021 (Webnoviny.sk) - Bratislavské Nové Mesto reaguje na podnety rybárov na úhyn rýb v jazere Kuchajda a na penu na brehu jazera. Ako na sociálnej sieti informuje Ekopodnik mestskej časti, požiadali o vyjadrenie Mestskú organizáciu Slovenského zväzu rybárov Bratislava IV, ktorá tento rybný revír spravuje.

„Úhyn rýb je v primeranom množstve normálny jav. Deje sa stále, aj keď je najviac pozorovateľný v jarnom období. Pena na okrajoch štrkoviska sa vyskytuje zvyčajne po veterných dňoch. Podobná pena sa v takomto počasí tvorí aj na iných štrkoviskách," vysvetľuje Slovenský zväz rybárov.

V sobotu 17. apríla pracovníci Ekopodniku Nové Mesto z brehu Kuchajdy zozbierali päť uhynutých kaprov. „Po celom obvode štrkoviska sme umiestnili nové tabule oznamujúce a popisujúce rybársky revír.

Nakoľko nie je aktuálna situácia v zmysle úhynu rýb výnimočná, neplánujme žiadne špeciálne opatrenie. Naši členovia priebežne brehy Kuchajdy monitorujú," vysvetľuje Ekopodnik a dodáva, že pena sa na mnohých štrkoviskách a jazerách objavuje takmer vždy na jar a ide o fyzikálny jav na povrchu vody, príčinou ktorého je vysoké povrchové napätie na rozhraní vody a vzduchu.

„Keďže povrchová voda nevykazovala v žiadnom roku, keď bola pena po okrajoch jazera, zhoršený stav, až na sinice či riasy, ktoré však boli v limite, dokonca na kúpenie, máme za to, že stav vody je momentálne v poriadku," uzatvára Ekopodnik.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Európa musí podľa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku. Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, zdôraznil

europa musi podla michela prejst na vojnovu ekonomiku ak chceme mier musime sa pripravit na vojnu zdoraznil

19.3.2024 (SITA.sk) - Európa musí podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku a posilniť svoju obranu, aby reagovala na hrozbu, ktorú predstavuje Rusko. V článku, ktorý zverejnili európske médiá, vyhlásil, že Európa musí prevziať zodpovednosť za svoju bezpečnosť. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ak Európska únia nezareaguje správne a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu na zastavenie Ruska, sme na rade my," vyjadril sa Michel s tým, že preto musí byť Európa pripravená na obranu a prejsť do „módu vojnovej ekonomiky". „Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu," zdôraznil.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v marci 2024 (fotografie)

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 Európa urobila pokroky, ktoré zahŕňajú zvýšenie vojenských výrobných kapacít o 50 percent, ale podľa Michela je potrebné urobiť viac. Predseda Európskej rady tiež vyzval členské štáty Únie, aby zabezpečili, že Ukrajina dostane na bojisku to, čo potrebuje.

Európska únia v pondelok schválila ďalšiu pomoc pre ukrajinské ozbrojené sily v objeme 5 miliárd eur.

Viac k téme: Predseda Európskej rady, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Európa musí podľa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku. Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, zdôraznil © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie