• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Japonskí experti odporúčajú diabetikom piť dva nápoje, ktoré znižujú riziko úmrtia

Japonskí experti odporúčajú diabetikom piť dva nápoje, ktoré znižujú riziko úmrtia

Zelený čaj obsahuje niekoľko antioxidantov a protizápalových zložiek, vrátane fenolu a teanínu, a tiež kofeín.

Pitie zeleného čaju a kávy znižuje riziko úmrtia ľudí s cukrovkou 2. typu, ktorí sú náchylnejší na zlomeniny, ochorenia obehovej sústavy, demenciu či rakovinu.

Napriek zvyšujúcemu sa počtu účinných liekov, základným kameňom ich liečby zostáva úprava životného štýlu, ako cvičenie a strava.

Predchádzajúce štúdie zistili pozitívne účinky pitia zeleného čaju a kávy u ľudí, no v novom výskume sa snažili zistiť vplyv týchto dvoch nápojov na zdravie spomínanej konkrétnej skupiny pacientov.

Sledovaná vzorka

Počas výskumu sledovali približne päť rokov 4923 Japoncov (2790 mužov a 2133 žien) s cukrovkou 2. typu. Ich priemerný vek bol 66 rokov.


Všetci vyplnili dotazník, podstúpili meranie výšky, váženie, uviedli informácie o svojom životnom štýle – či fajčia, pijú alkohol, cvičia, koľko spia počas noci a podobne.


Počas pozorovania zomrelo 309 ľudí (218 mužov a 91 žien). Hlavnými príčinami smrti boli rakovina (114) a kardiovaskulárne choroby (76).

Pozitívne výsledky

V porovnaní s tými, ktorí nepili ani jeden nápoj, mali tí, ktorí pili jeden alebo oba nápoje nižšiu pravdepodobnosť úmrtia. Najnižšia pritom súvisela s čo najväčším množstvom pitia zeleného čaju a kávy.


Pitie jednej šálky čaju každý deň znížilo riziko o 15 percent, dve až tri šálky o 27 percent a štyri a viac čajov denne až o 40 percent.

Jedna káva denne znížila riziko o 19 percent, dve a viac káv o 41 percent.


Riziko bolo ešte nižšie pre tých, ktorí pijú každý deň zelený čaj i kávu, a to o 51 percent pre tých, ktorí pili dve až tri šálky čaju a zároveň dve alebo viac káv.


Štyri a viac čajov plus jedna káva každý deň znížili riziko o 58 percent, pričom kombinácia štyroch čajov s minimálne dvoma kávami až o 63 percent.

Objasnenie účinkov

Odborníci zatiaľ nepoznajú presnú príčinu pozitívneho vplyvu, keďže štúdia je „len“ observačná.


Zelený čaj obsahuje niekoľko antioxidantov a protizápalových zložiek, vrátane fenolu a teanínu, a tiež kofeín.


Aj káva obsahuje rôzne bioaktívne zložky, vrátane fenolu. Napriek potenciálne negatívnemu účinku na obehový systém, kofeín mení produkciu a citlivosť na inzulín.


Odborníci tiež upozorňujú, že zelený čaj nemusí byť všade na svete rovnaký.


Lekári doporučujú štyri šálky kávy denne ako súčasť zdravého životného štýlu

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie