• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Investori pre výstavbu nájomných bytov s podporou štátu nemusia byť vo verejnom registri, tvrdí Holý

Investori pre výstavbu nájomných bytov s podporou štátu nemusia byť vo verejnom registri, tvrdí Holý

Partnermi Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania budú súkromní investori.

Keďže výstavbu nájomných bytov s regulovaným nájomným budú financovať z vlastných zdrojov a nebudú realizovať štátne zákazky, nemusia byť evidovaní v Registri partnerov verejného sektora.

Podľa podpredsedu vlády Štefana Holého (nom. Sme rodina) zo štátnych peňazí nepôjde do tohto systému ani euro.

Súkromné zdroje

„Všetko sú to súkromné zdroje veľkých nadnárodných spoločností. Myslím, že všetky sú kótované na burze, alebo majú svojich investorov. Už len z tohto titulu musia transparentne preukazovať burzovému dohľadu vo svojich domovských krajinách, s akými peniazmi pracujú, od koho peniaze vybrali, kto sú ich vlastníci a komu vyplácajú dividendy,“ uviedol Holý.

Vicepremiér tvrdí, že sú tam overené úplne inak ako je štandardom u nás v prípade spomínaného registra.

„Takže, že by sa v tom okruhu točili nejaké netransparentné peniaze, je v zásade vylúčené pravidlami jednotlivých burzových alebo bankových dohľadov,“ podotkol.

Spoločnosti majú doniesť do sektoru nájomného bývania nové etické či kvalitatívne štandardy správania, aby sa tento systém nezvrhol.

Medzinárodné spoločnosti

Záujem o účasť na výstavbe štátom podporovaných nájomných bytov na Slovensku prejavili zatiaľ štyri veľké medzinárodné spoločnosti YIT, Vienna Insurance Group, Heimstaden a BWSG.

Z alokovaných finančných prostriedkov v objeme 6 mld. eur by podľa Holého bolo možné postaviť zhruba 40-tisíc nájomných bytov.

Stavebné spoločnosti

YIT je najväčšia stavebná spoločnosť vo Fínsku. Podľa podpredsedu vlády prevádzkuje nájomné bývanie tohto typu v Helsinkách, postavila vyše 300-tisíc bytov v tomto systéme pre vlastnú potrebu, alebo pre iných.

„Vienna Insurance Group je spoločnosť, ktorú dlhodobo spomíname. Slovenská verejnosť pozná jej byty z Rakúska, prevádzkujú rádovo okolo 200-tisíc bytov, vlastnia byty vo Viedni a majú viac ako 60-ročné skúsenosti s týmto typom bývania,“ priblížil Holý s tým, že ide o kapitálovo veľmi silnú finančnú skupinu.

Švédska skupina Heimstaden patrí k najväčším prevádzkovateľom dostupného bývania v Európe, jej zámerom je podľa vicepremiéra postaviť milión bytov do roku 2030.

BWSG spravuje železničiarske nájomné byty v Rakúsku, venuje sa tomu už viac ako sto rokov. „Má v správe okolo 40-tisíc nájomných bytov,“ dodal Holý.

Koncom júla by mala vzniknúť agentúra na podporu nájomného bývania, bude určovať kde a kto ich postaví

Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania má vzniknúť do 31. júla tohto roka, zakladateľskú zmluvu o jej založení uzatvoria Úrad vlády SR a Ministerstvo financií SR.

Štátna podpora bývania

Vláda má odsúhlasiť aj stanovy agentúry a poveriť zabezpečením založenia agentúry do uvedeného termínu podpredsedu vlády Štefana Holého (nom. Sme rodina) a ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Návrh na založenie Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania je už na pripomienkovaní, trvať bude do 24. júna.

Vznik agentúry vyplýva z nedávno schváleného zákona o štátnej podpore nájomného bývania, ktorý už podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová a účinnosť nadobudne 1. júla.

Agentúra bude mať formu záujmového združenia právnických osôb, na jej založenie je potrebná zakladateľská zmluva a stanovy určia napríklad zásady jej hospodárenia.


Agentúra bude vytvárať podmienky a nástroje pre rozvoj štátom podporovaného nájomného bývania, má určovať pravidlá a zabezpečovať výber investičných partnerov.

Fungovanie a štruktúra agentúry

Agentúra bude aj vlastníkom finančných prostriedkov garančného fondu, na jej návrh bude vláda schvaľovať investičných partnerov aj uzatváranie investičných zmlúv.


Členmi agentúry okrem zakladateľov budú investiční partneri. Štatutárnym orgánom agentúry bude predstavenstvo, jeho dvaja členovia zastupujúci zakladateľov budú mať funkčné obdobie päť rokov.

Generálny riaditeľ bude výkonným orgánom agentúry, volí ho členská schôdza najviac na päť rokov, dozorná rada so štyrmi členmi bude kontrolným orgánom.


Podľa zákona o štátnej podpore nájomného bývania úrad vlády a ministerstvo financií majú poskytnú na činnosť agentúry na rok 2022 príspevok po 333-tisíc eur, teda spolu vo výške 666-tisíc eur.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie