• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Inštitút ľudských práv považuje sankcie za neúčasť na celoplošnom testovaní za porušenie ľudských práv

Inštitút ľudských práv považuje sankcie za neúčasť na celoplošnom testovaní za porušenie ľudských práv

"Slovenský" typ plošného testovania sa v žiadnej inej krajine nekonal.

21.1.2021 (Webnoviny.sk) - Nevyhnutné obmedzovanie ľudských práv a slobôd v súvislosti s pandémiou COVID-19 nemôže slúžiť na vydieranie a zastrašovanie občanov, aby sa zúčastnili plošného testovania.

V tlačovej správe to konštatuje mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP). Tá vypracovala právnu analýzu nových nariadení, ktoré vstupujú do platnosti v súvislosti s prebiehajúcim plošným testovaním. Inštitút v tejto súvislosti odhalil viacero pochybení a možných porušení ľudských práv zo strany štátu.

IĽP zdôrazňuje, že samotné dočasné obmedzenie niektorých ľudských práv a slobôd z dôvodu ochrany života a zdravia nie je porušením ľudských práv.

Sporná účelnosť testovania

V prípade plošného testovania je však podľa nich jeho účelnosť prinajmenšom sporná a jestvuje odôvodnené podozrenie, že ide o politický marketing. „Koniec koncov sám premiér to označil za referendum o Matovičovi,” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.


Podľa koordinátorky analýzy Aleny Krempaskej je zákaz pohybu v prírode či individuálnych športov pre osoby, ktoré sa testovania nezúčastnia, neadekvátnym a disproporčným zásahom do ľudských práv a slobôd.


„Máme tu množstvo ľudí, ktorí od Vianoc pracujú z domu, sú s deťmi, nemôžu teda nákazu ani teoreticky šíriť a preto nejestvuje dôvod, prečo by sa mali zúčastniť testovania,” povedal s tým, že práve účasť na testovaní ich potenciálnemu riziku nákazy vystavuje.

Článok 32. Ústavy SR

Krempaská zároveň zdôraznila, že tento typ plošného testovania sa v žiadnej inej krajine nekonal. „Problémom je najmä nízka presnosť antigénových testov a výsledok môže dávať ľuďom bez príznakov falošný pocit, že sú negatívni, čím ich nemôžeme arbitrárne odlišovať od ľudí, ktorí sa antigénového testu nezúčastnili,” doplnila.

Daniel Grejták, právnik spolupracujúci s IĽP však zdôrazňuje, že súčasná situácia nie je dôvodom odvolávať sa na článok 32. Ústavy SR, podľa ktorého majú občania právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd.


Podľa neho totiž uvedený článok pokračuje formuláciou, že tak môžu urobiť len v prípade, ak sú činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov znemožnené. „Všetci, kto tento článok dnes vzývajú, sa dopúšťajú porovnateľne nerozumného správania ako členovia vlády,” dodal s tým, že odporúča každému, kto sa chce v tejto súvislosti postaviť na odpor, aby sa obrátil na súd.

Zamestnávatelia podľa Klubu 500 nemôžu vyžadovať od pracovníkov doklad z testu na COVID-19. Nie je to pravda

Je nádejou pri liečbe Covidu 19 liek Ivermektin ?

Európa obchoduje s vakcínami proti COVID-19, sú drahé a je ich málo. Koľko stoja a majú ich slovenské nemocnice dostatok?

Matovičova vláda uštedrila zdravotníkom ďalšiu facku, praktické sestry nahradia zdravotnícki asistenti

Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Konečne vieme, ako dlho bude účinkovať vakcína proti COVID-19. Aspoň tá od Moderny

Kedy sa Slovensko zotaví z pandémie? Podľa futurológa Klinca jeden zo scenárov je, že nikdy

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie