• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Inšpektori pri kontrole potravín odhalili stovky nedostatkov, najvyššia pokuta bola 20-tisíc eur

Inšpektori pri kontrole potravín odhalili stovky nedostatkov, najvyššia pokuta bola 20-tisíc eur

Celkovo inšpektori prekontrolovali 187-tisíc kilogramov ovocia a zeleniny, z čoho takmer 700 kilogramov nevyhovelo požiadavkám alebo všeobecnej norme.

Počas marca 2022 zaznamenali hygienici 917 nedostatkov pri úradnej kontrole potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Celkovo vykonali viac ako 5-tisíc kontrol.

Hygiena budov a prevádzok

Pracovníci prekontrolovali 1 500 subjektov a viac ako 2 400 prevádzok. Informuje o tom Štátna veterinárna a potravinová správa na webovej stránke.


Mimo bežnej pracovnej doby hygienici vykonali 60 kontrol, pričom pri 30 kontrolách boli zistené nedostatky. Mimo pracovnej doby skontrolovali 38 právnych subjektov a 60 prevádzok, nedostatky boli zistené na 30 maloobchodných prevádzkach.

Najviac nedostatkov bolo v hygiene budov a prevádzky, v hygiene technologického zariadení a pomôcok či v hygiene skladovania.

Hodnotených 26 druhov ovocia a zeleniny

Pre odstránenie nedostatkov na mieste uložili blokové pokuty v celkovej výške 4 500 eur. Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas kontrol riešili uložením opatrení a sankcií. Pokuty boli vo výške takmer 120-tisíc eur. Najvyššia pokuta v mesiaci predstavovala 20-tisíc eur.

Celkovo inšpektori prekontrolovali 187-tisíc kilogramov ovocia a zeleniny, z čoho takmer 700 kilogramov nevyhovelo požiadavkám alebo všeobecnej norme. V maloobchodoch bol zistený nevyhovujúci tovar v množstve 630 kilogramov a vo veľkoobchodných skladoch bol zistený nevyhovujúci tovar v množstve 40 kilogramov.

Celkovo hodnotili inšpektori 26 druhov ovocia a zeleniny. Nevyhovujúce boli banány žlté, brokolica, cesnak, čučoriedky, hrozno stolové, jahody, maliny, mandarínky, paprika, rajčiaky a uhorky. Podľa pôvodu bolo najviac nevyhovujúcich plodín zo Španielska.

Štvorčlenná rodina zaplatí za jedlo a energie mesačne navyše zhruba 50 eur, vypočítala prezidentka Čaputová

Štvorčlenná rodina zaplatí mesačne za jedlo a energie oproti minulému roku navyše zhruba 50 eur. Ako ďalej uviedla prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti, zdražovanie pocítia najmä samoživitelia, viacdetné rodiny, či dôchodcovia žijúci osamelo. Prezidentka je presvedčená, že ľuďom, ktorých sa zdražovanie najviac dotkne, je potrebné pomôcť pravidelnou finančnou dávkou.


„Priamou a pravidelnou dávkou pre takéto situácie je v iných krajinách Európskej únie tzv. príspevok na bývanie, ktorý zohľadňuje zvýšené životné náklady domácnosti v pomere k nákladom na bývanie.

Takýto príspevok samozrejme môžu ľudia využiť na úhradu akýchkoľvek životných nákladov podľa svojich potrieb, nielen na náklady spojené s bývaním," uviedla prezidentka.

V súvislosti so zdražovaním je podľa Čaputovej namieste hovoriť aj o ďalších systémových krokoch, akými sú napríklad valorizácia dávok v hmotnej núdzi s ohľadom na rast cien pre najchudobnejších ľudí. „Je potrebné, aby vláda konala rýchlo, koncepčne a s dostatočnými zdrojmi, aby občania mali istotu, že štát na nikoho nezabúda," konštatovala Čaputová.

Systémová pomoc pri zdražovaní? Podľa prezidentky by riešením mohol byť príspevok na bývanie

Systémovou pomocou pri zdražovaní na Slovensku by mohol byť príspevok na bývanie. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Tento každomesačný príspevok podľa nej zohľadňuje životné náklady domácnosti v pomere k nákladom na bývanie.

Netreba hľadať nové riešenia

Štát by porovnal čisté príjmy domácností so zvyšujúcimi sa nákladmi na bývanie a príspevkom na bývanie by ich dorovnal tak, aby nízkopríjmovým domácnostiam umožnil dôstojné bývanie.

„Pri rôznom možnom nastavení kritérií na nárok tohto príspevku by štát mohol pomôcť takmer miliónu ľudí. Netreba hľadať nové riešenia, netreba objavovať koleso, najmä ak v 23 z 26 krajín OECD, už takýto mechanizmus funguje," upozornila hlava štátu.

Už nemôžeme dlhšie čakať

Občanom Slovenska, ktorí sú dnes v riziku chudoby, by príspevok na bývanie podľa Čaputovej pomohol zvládnuť ťažkú situáciu, v ktorej sa pre zdražovanie ocitli. S pomocou na zvládnutie zdražovania si podľa nej nemôžeme dovoliť dlhšie čakať.

Prezidentka SR si nemyslí, že dostatočnou a účinnou pomocou môže byť nejaká jednorazová dávka.

„Najmä ak naše makroekonomické vyhliadky podľa Národnej banky Slovenska upozorňujú, že aj v nasledujúcom roku nás bude trápiť zvýšená inflácia. Odborníci sa preto prikláňajú k opakovanému a cielene adresovanému príspevku," dodala.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie