• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Impeachment Donalda Trumpa pokračuje záverečnými argumentmi, vyhlásenie svedkyne zaradili do záznamu

Impeachment Donalda Trumpa pokračuje záverečnými argumentmi, vyhlásenie svedkyne zaradili do záznamu

Demokrati pôvodne chceli predvolať svedkyňu, napokon jej vyhlásenie len prečítali.

13.2.2021 (Webnoviny.sk) - Demokrati z amerického Kongresu zodpovední za impeachment exprezidenta Donalda Trumpa, jeho právny tím a Senát sa dohodli na zaradení vyhlásenia kongresmanky do záznamu. Vyhlásenie republikánky Jamie Herrera Beutler opisuje telefonát medzi bývalým prezidentom a lídrom republikánov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Kevinom McCarthym o nepokojoch v Kapitole zo 6. januára.

Demokrati chceli političku pôvodne predvolať ako svedkyňu. Priestor tak dostali záverečné argumenty oboch strán, informuje spravodajský portál CNN.

Zasadnutie Senátu na niekoľko hodín zdržalo hlasovanie o predvolaní svedkov a výpovediach, ktoré vyvolalo medzi senátormi zmätok.

Po dohode však na začiatku obnoveného zasadnutia Jamie Raskin, ktorý je jedným z kongresmanov zodpovedných za impeachment, prečítal vyhlásenie političky zo štátu Washington a zaradili ho medzi dôkazy. Ani jedna strana nežiadala predvolanie ďalších svedkov a následne prešli na záverečné argumenty.

Po nich by malo nasledovať konečné hlasovanie o tom, či Trumpa uznajú vinným z podnecovania vzbury.

Trump čelí impeachmentu tretíkrát

Trump je prvý prezident, ktorý impeachmentu čelí dvakrát, a jediný, ktorého proces sa koná po tom, ako skončil v úrade. Ústavnú žalobu na neho podali za podnecovanie vzbury.


Trump 6. januára svojim podporovateľom povedal, aby bojovali za zvrátenie výsledkov prezidentských volieb, a oni následne vtrhli do Kapitolu a prerušili počítanie hlasov Zboru voliteľov. Nepokoje po sebe zanechali päť mŕtvych.

Samotný Trump pritom odmietol výzvu demokratov zo Snemovne reprezentantov, aby v rámci procesu prišiel vypovedať pod prísahou. Trumpovi právnici trvajú na tom, že je nevinný a jeho provokatívne vyjadrenia vraj boli len rečnícke obraty.

Demokrati potrebujú aj hlasy republikánov

Demokrati tvrdia, že proces je nevyhnutný, aby vyvodil konečnú zodpovednosť za útok. Rovnomerné rozdelenie kresiel v Senáte však naznačuje, že Trumpa ani na druhý pokus neuznajú vinným, keďže na to je potrebná dvojtretinová väčšina hlasov - 67, čo znamená, že demokrati by potrebovali aj hlasy 17 republikánov.


Väčšina republikánov, vrátane senátneho lídra Mitcha McConnella, pritom naznačila, že nebude hlasovať za uznanie viny.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie