• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Hypotéky a nehnuteľnosti dražejú a mladí ľudia sa nevedia dostať k vlastnému bývaniu, mama hotel opúšťame až po 30-tke

Hypotéky a nehnuteľnosti dražejú a mladí ľudia sa nevedia dostať k vlastnému bývaniu, mama hotel opúšťame až po 30-tke

Takmer 31 rokov majú mladí Slováci, keď odchádzajú od rodičov. V Európskej únii sme podľa dát Eurostatu druhí najstarší. Medzi rokmi 2010 a 2020 sa dokonca vek osamostatnenia posunul smerom nahor.

Mladí ľudia sú rizikoví

Neustále rastúce ceny nehnuteľností na Slovensku a zároveň zdražujúce hypotéky môžu mať podľa Vladimíra Mandzáka zo spoločnosti Universal maklérsky dom za následok, že sa ešte viac mladých bude držať rodičov.

„Hlavne klienti do 25 rokov, ktorí sú zamestnaní krátko, nemajú vysokú školu alebo pracujú v sektore s vysokou fluktuáciou, majú najväčšie problémy získať úver na bývanie,“ vysvetľuje Mandzák.

Práve mladí do 25 rokov sú podľa neho považovaní bankami stále za rizikových. Ak chce aj mladý človek v súčasnosti dostať hypotéku, mal by mať našetrené v ideálnom prípade aspoň 80 % z kúpnej ceny nehnuteľnosti, ktorú chce pomocou hypotéky nadobudnúť. Realita však podľa Mandzáka ukazuje, že často je problémom mať našetrených aspoň 20 % z ceny nehnuteľnosti.

Správne narábanie s výplatou

Ako skonštatovala hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková, na vytváranie rezerv existujú pravidlá, ktoré pomôžu správne rozložiť rozpočet. Jedným z nich je pravidlo 50:20:30.

Znamená, že 50 % príjmu by malo ísť na nutné výdavky. Ďalších 20 % príjmu by malo slúžiť ako finančná rezerva. Zvyšných 30 % tvoria osobné výdavky a voľný čas. „Pravidlo 50:20:30 nie je viazané na výšku príjmu, slúži na určenie priorít,“ uviedla Ďuďáková.

Rast úrokových sadzieb

Ako pokračoval investičný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar, výška úrokovej sadzby má vplyv nielen na preplatenosť, ale aj na maximálnu výšku hypotéky, ktorú banka môže žiadateľovi poskytnúť.

Dôvodom sú opatrenia Národnej banky Slovenska, ktoré limitujú podiel splátky na príjme. „Je to preto, aby dlžníkovi ostali z pravidelného príjmu po zaplatení dlhov peniaze na bežný život,“ povedal Škriniar.


Výška splátky má preto podľa neho vplyv na výšku hypotéky, ktorú môže dlžník od banky získať. Obmedzenia si ako prví všimnú dlžníci s nižším príjmom, pri pokračovaní zvyšovania sadzieb to pocítia aj bonitnejší žiadatelia.

Ponukové ceny nehnuteľností vzrástli medziročne o viac ako 23 percent

Ponukové ceny nehnuteľností na Slovensku vzrástli medziročne o viac ako 23 percent. Vyplýva to z komentára analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS).


Ako uvádzajú, rast cien nehnuteľností pokračuje aj na začiatku roku 2022, pričom rast cien bytov je výraznejší ako rast cien rodinných domov.


Z regiónov vyniká najmä Košický, Banskobystrický a Trnavský kraj. Údaje o úveroch podľa analytikov naznačujú, že domácnosti sa na začiatku roku snažili využiť ešte stále nízke úrokové sadzby.

Medzištvrťročný rast ponukových cien

Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie v prvom kvartáli 2022 vzrástli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 8,5 percenta, pričom medziročné tempo rastu dosiahlo 23,3 percenta. „Priemerná cena rezidenčných nehnuteľností je na základe nových dát na úrovni 2510 eur za meter štvorcový, oproti predchádzajúcemu štvrťroku narástla o 195 eur,“ konštatujú analytici.

Príspevky jednotlivých krajov podľa nich ukazujú, že k medzištvrťročnej zmene ceny prispel najviac Bratislavský kraj, ktorý tvoril 62 percent z celkového cenového rozdielu. Nadpriemerné sú aj príspevky Košického a Trnavského kraja.

Medzištvrťročný rast ponukových cien nehnuteľností na bývanie bol najvyšší v Košickom kraji (15,3 percenta), ceny sa výrazne zvýšili aj v Banskobystrickom (12,2 percenta) a Trnavskom kraji (11,2 percenta).


„V komentári k predchádzajúcemu štvrťroku bol uvedený ako najrýchlejšie rastúci kraj Prešovský, čo sa nezmenilo ani po revízii. Samotné ceny bytov poskočili medzi štvrťrokmi najvýraznejšie v Košickom kraji,“ uvádzajú analytici s tým, že najrýchlejší rast cien domov vykazuje Prešovský kraj, v ktorom je dominantný okres Poprad.

Zvyšujúce sa úrokové sadzby

Výrazný medzištvrťročný rast cien podľa analytikov pravdepodobne úzko súvisí s postupne sa zvyšujúcimi úrokovými sadzbami v komerčných bankách. „Domácnosti sa na realitnom trhu snažili využiť zatiaľ ešte stále nízke sadzby, čím ceny tlačia smerom hore,“ vysvetľujú.

Ako dodávajú, aktuálny makroekonomický vývoj, ako aj očakávania budúceho vývoja úrokových sadzieb však neprajú pokračovaniu tohto trendu. „Neevidujeme žiadne indikátory toho, že by majitelia nehnuteľností boli okolnosťami nútení predávať. Pravdepodobnejšie je skôr, že ponuky s príliš vysoko nastavenými cenovkami budú zotrvávať na trhu dlhšie, než tomu bolo v minulosti,“ uzatvárajú analytici.


Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik konštatuje, že ďalšie zrýchlenie rastu cien v porovnaní so záverom minulého roka sa dalo očakávať, keďže kľúčové faktory sa nezmenili a ostali naklonené vysokému tempu rastu. „V prvom kvartáli 2022 bolo v ponuke naďalej veľmi málo bytov, dokonca v Bratislave sa ponuka bytov v novostavbách zmenšila na historicky najnižšiu úroveň 1 660 bytov,“ uviedol s tým, že túto štatistiku ovplyvnila najmä stratégia developerov púšťať do predaja len obmedzené množstvá bytov v najbližších etapách výstavby.


„Týmto krokom sa developeri chránia pred problémom s rastúcimi cenami materiálov. Pri výraznom raste cien počítajú s tým, že rastúce náklady dokážu pri neskoršom predaji vyvážiť vyššími cenami,“ doplnil.

Vysoká úroveň úspor

Aj keď úrokové sadzby hypoték začali od januára postupne rásť, do konca marca sa podľa Búlika stále držali na veľmi nízkej, všeobecne dostupnej úrovni.


„Nové hypotéky mali v marci 2022 priemernú úrokovú sadzbu 1,03 percenta,“ uviedol s tým, že noví žiadatelia mohli v prvom kvartáli 2022 získať hypotéku za veľmi výhodných podmienok a ľudia s hypotékami si úver dokázali navýšiť a refixovať s veľmi nízkym úrokom.


„K tomu sa pridáva stále vysoká úroveň úspor obyvateľstva a nízka nezamestnanosť, na ktorej sa zatiaľ nijako neprejavilo predikované spomaľovanie slovenskej ekonomiky v dôsledku vojny na Ukrajine,“ dodal Búlik.

Keďže úrokové sadzby hypoték v druhom štvrťroku ďalej rastú a slovenská ekonomika v dôsledku efektov vojny na Ukrajine v tomto roku rekordne spomalí, dá sa podľa Búlika očakávať v druhom štvrťroku istý pokles dopytu po hypotékach.


„Rozhodujúce je, aké tempo zvyšovania úrokov v bankách v druhom kvartáli uvidíme. Osobne predpokladám, že dopyt po nových hypotékach v ďalších mesiacoch o niečo klesne, avšak nepôjde o dramatickú zmenu,“ skonštatoval s tým, že miera obmedzenia doterajšieho vysokého dopytu po kúpe bytov a domov bude primárne závisieť od vývoja nezamestnanosti a celkovej hospodárskej situácie na Slovensku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie