• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Hygienici upozorňujú na škodlivé výrobky, môžu sa predávať aj na Slovensku

Hygienici upozorňujú na škodlivé výrobky, môžu sa predávať aj na Slovensku

Medzi škodlivými produktami sú aj výrobky na bielenie pokožky.

25.3.2021 (Webnoviny.sk) - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) upozorňuje na 11 nebezpečných výrobkov na farbenie pokožky, bielenie zubov či na čistenie rúk. Produkty sa môžu nachádzať aj na Slovensku. Do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) ich nahlásili kontrolné orgány v Dánsku, Fínsku a Nemecku. V tlačovej správe o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

V siedmych prípadoch sa hlásenie týkalo výrobku na bielenie pokožky. Ide o dva výrobky od spoločnosti Creme Diana z Libanonu a výrobky na bielenie pokožky značiek Roop Rang z Pakistanu, Bronz Tone Maxi Tone z Pobrežia Slonoviny, Caro light z Konžskej republiky, Gold skin z Pobrežia slonoviny a Light & Natural Carotone TM z Pobrežia slonoviny.

V obehu je aj nebezpečná hena

Prvé tri výrobky obsahujú ortuť, ďalšie výrobky látku clobetasol propionate v nepovolenom množstve. Výrobok na bielenie pokožky od poslednej menovej značky obsahuje aj látku hydroquinone v nepovolenom množstve.

Do systému bola nahlásená aj indická hena na farbenie pokožky Hindistan Mali Kartal Kina značky Cimen. Výrobok obsahuje zakázané farbivo Lawson. Navyše, nie je v súlade s viacerými článkami nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

ÚVZ varuje aj pred pleťovým sérom Ere Perez Quandong green booster serum značky Ere Perez z Austrálie. Vo výrobku bola zistená prítomnosť aeróbnych mezofilných mikroorganizmov, takže predstavuje mikrobiologické riziko.

Škodlivá zubná pasta

Podobné riziko predstavuje aj zubná pasta Red Paste for Teeth and Gums z Indie. Zistená v nej bola prítomnosť aeróbnych mezofilných mikroorganizmov a patogénnej baktérie Pseudomonas oryzihabitans, ktoré môžu spôsobiť infekcie rán.

Nebezpečnou je aj zubná pasta Lanbena Teeth Whitening Essense Serum Plaque Stains Remove Liquid Oral Care z Číny. Nachádza sa v nej látka Borax a má vysoké pH, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. ÚVZ varuje, že výrobok môže vážne poškodiť zuby, ďasná a tráviaci systém.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie