• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Hygienici upozorňujú na nebezpečnú kozmetiku, nahlásili ju vo viacerých krajinách EÚ

Hygienici upozorňujú na nebezpečnú kozmetiku, nahlásili ju vo viacerých krajinách EÚ

Ide napríklad o produkt na zosvetlenie pokožky, peeling, výrobok do kúpeľa či o súpravu na bielenie zubov.

15.2.2022 (Webnoviny.sk) - Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii. Nahlásili ich do systému RAPEX (Rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku, v Španielsku, vo Švédsku, vo Francúzsku a na Slovensku.

Výrobky sú v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. V tlačovej správe o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Zakázané látky vo výrobkoch

Ide o produkt na zosvetlenie pokožky značky dodo cosmetics výrobnej dávky 006947. Výrobok obsahuje zakázané látky Clobetasol propionate a Hydroquinon. Hydrochinón môže spôsobiť podráždenie pokožky a dermatitídu. Clobetasol patrí do skupiny kortikosteroidov a je viazaný len na lekársky predpis. Môže spôsobiť podráždenie pokožky a endokrinné problémy.

Ďalej upozorňujú na peeling na profesionálne použitie značky MCCM výrobnej dávky R01. Kozmetika sa predáva ako pleťový peeling a má v zozname zložiek uvedenú kyselinu tioglykolovú. Výrobok neobsahuje príslušný návod na použitie a upozornenia. Kyselina tioglykolová je povolená ako oplachovacia látka na použitie na vlasy, je kožný senzibilizátor a pri aplikácii priamo na pokožku môže spôsobiť poranenia.

Do systému RAPEX nahlásili tiež krém na zosvetlenie pokožky značky Coco Care, výrobná dávka produktu nie je uvedená. Krém má v zozname zložiek uvedenú zakázanú látku hydroquinone, ktorý je určený len na profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie. Hygienici varujú aj pred profesionálnou súpravou na bielenie zubov značky Glamador výrobnej dávky 202120128A. Súprava obsahuje nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka, ktorá môže spôsobiť podráždenie pokožky a je škodlivá pri použití.

Nebezpečenstvo pre deti

Nebezpečným môže byť aj výrobok do kúpeľa od výrobcu Bath Donuts s výrobnou dávkou: 10/22/212DON, 10/13/212DON, 10/19/213DON, 10/1/214DON, 10/15/215DON, 10/22/216DON, 10/20/217DON, 9/28/218DON. Kozmetické výrobky vzhľadom na charakteristický tvar, vzhľad, farbu a veľkosť sú ľahko zameniteľné s potravinou.


Malé časti sa dajú ľahko oddeliť, deti si ich môžu vložiť do úst, čo by mohlo znamenať riziko zadusenia alebo malé časti končiace v tráviacej trubici môžu poškodiť zdravie dieťaťa. Kontrolný orgán na Slovensku uviedol, že zodpovednej osobe uložili zákaz uvádzania výrobkov na trh a stiahnutie výrobkov z trhu.


ÚVZ upozorňuje aj na krém značky ARKO Classic s neuvedenou výrobnou dávkou. Ten obsahuje hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde. Zložka je kožný senzibilizátor a môže vyvolať alergické reakcie alebo kontaktnú dermatitídu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie