• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Hygienici upozorňujú na nebezpečné farby na tvár aj výrobok na bielenie zubov, môžu podráždiť telo

Hygienici upozorňujú na nebezpečné farby na tvár aj výrobok na bielenie zubov, môžu podráždiť telo

Nahlásili ich kontrolné orgány v Dánsku, Írsku a v Českej republike.

7.6.2021 (Webnoviny.sk) - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) upozorňuje na nebezpečné farby na tvár a výrobok na bielenie zubov. Do systému rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Dánsku, Írsku a v Českej republike (ČR).

Informácie poskytol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR. Uvedené výrobky sa môžu nachádzať aj na Slovensku.

Niektoré farby sú vyhovujúce

V súprave na maľovanie tváre Natural Face Paint značky Natural Earth Paint pôvodom zo Spojených štátov amerických, konkrétne vo farbách žltá, červená a modrá, zistili prítomnosť aeróbnych mezofilných baktérií. Výrobok tak predstavuje mikrobiologické riziko.

„Ak výrobok prichádza do styku so sliznicami, alebo ak sa používa na poškodenú pokožku, môže spôsobiť infekciu alebo podráždenie,“ vysvetlilo ÚVZ SR. Farby zelená, čierna a biela normou stanoveným limitom vyhoveli.

Problematický aj opaľovací olej

Výrobok na bielenie zubov Teeth Whitening Kit from HiSmile Teeth Whitening K značky HiSmile z Austrálie obsahuje látku, ktorú výrobca neuviedol v zozname jeho zložiek. Hygienici upozornili, že prítomnosť danej látky môže vo vyššej koncentrácii spôsobiť podráždenie ústnej sliznice.


Problematický je aj opaľovací olej Natural suntan oil with mineral filters, SPF 30 značky Alta Herba pôvodom z ČR. Ten totiž podľa skúšky na stanovenie slnečného ochranného faktúra neposkytuje deklarovanú ochranu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie