• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Hybridná vojna prebieha aj na Slovensku, najväčším problémom sú dezinformácie a propaganda

Hybridná vojna prebieha aj na Slovensku, najväčším problémom sú dezinformácie a propaganda

Matej Spišák z projektu Infosecurity zdôraznil, že verejná správa bola v súvislosti s hybridnými hrozbami po dlhé roky veľmi zanedbávaná.

7.3.2022 (Webnoviny.sk) - Najväčším problémom Slovenska v hybridnej vojne sú dezinformácie a propaganda. Pre agentúru SITA to povedal Matej Spišák z projektu Infosecurity.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Proruské dezinformácie a propaganda na Slovensku cielia napríklad k podrývaniu dôvery v inštitúcie, v demokraciu, zahraničnopolitickú orientáciu, a teda útočia aj na členstvo Slovenska v NATO a Európskej únii. Dezinformácie sa zameriavajú na trhliny, ktoré v spoločnosti už existujú, za účelom jej ešte väčšieho polarizovania.

Niektoré subjekty zmiernili rétoriku

Podľa Spišáka zatiaľ neexistujú dáta, na ktorých by bolo možné zhodnotiť, či sa ruská hybridná aktivita na Slovensku pre vojnu na Ukrajine zvýšila.

„Môžeme však konštatovať, že subjekty, pri ktorých sme rôzne proruské dezinformácie a proruskú propagandu zaznamenávali aj v minulosti pokračujú v jej šírení aj počas vojny na Ukrajine,“ uviedol s tým, že pri niektorých došlo k zmierneniu rétoriky, ale iní pokračujú v tej istej aktivite.

Vinu chcú preniesť na USA a Západ

Na Slovensku sa v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu šíria tri kľúčové dezinformačné naratívny.


„Tým prvým bolo tvrdenie, že za zvyšovanie napätia je zodpovedné NATO a USA. Druhý naratív bol spojený s nelegitímnou vládou v Kyjeve a celkovo útokmi na ukrajinskú štátnosť. Posledný sa dal vidieť ako možná zámienka na vojnu, napríklad tvrdenia o genocíde ruskojazyčného obyvateľstva na Ukrajine,“ vysvetlil Spišák.


Ako doplnil, niektorí dezinformátori vojnu priamo nepodporujú, prípadne ju dokonca odsúdili, snažia sa však vinu z Ruska preniesť na USA a Západ, prípadne používajú takzvaný „whataboutizmus“ a upriamujú pozornosť na iné vojny, do ktorých boli zapojené napríklad Spojené štáty americké.

Najrizikovejšie sú stále sociálne siete

V súčasnosti sú stále sociálne siete tým najlepším miestom na šírenie problematického obsahu. Nezmenilo sa to ani vojnou na Ukrajine. Podľa Spišáka sociálne siete stále „neuveriteľne“ zlyhávajú pri monitorovaní a blokovaní hoaxov.

„Vidíme to napríklad na Facebooku, kde sa dajú dohľadať príspevky s obsahom, ktorý poskytuje veľmi prekrútený pohľad na súčasné dianie na Ukrajine. A nielen to, tieto príspevky sú dokonca podporené reklamou, ktorú si istí aktéri financujú,“ skonštatoval s tým, že Facebook profituje z klamstiev o vojne na Ukrajine.


Upozornil však na to, že niektorí aktéri sa sťahujú na platformu Telegram, kde je z dôvodu takmer nulovej kontroly možné šíriť akýkoľvek obsah.

Boj s hybridnými hrozbami sa musí zlepšiť

Spišák zdôraznil, že verejná správa bola v súvislosti s hybridnými hrozbami po dlhé roky veľmi zanedbávaná. S príchodom súčasnej vlády na jednotlivých rezortoch vznikli nové útvary a navyšujú sa kapacity so zámerom bojovať s hybridnými hrozbami a zlepšiť strategickú komunikáciu štátu. Poznamenal však, že pripravenosť čeliť hybridným hrozbám nie je niečo, čo dokáže Slovensko za rok alebo dva.


„Je teda nevyhnutné prijať nových ľudí, ktorí sa budú týmto témam venovať, ale tiež zlepšiť koordináciu naprieč jednotlivými zložkami, ktorá prispeje k boju s hybridnými hrozbami,“ dodal Matej Spišák z projektu Infosecurity.

Verejnoprávne médiá na Slovensku nesmú šíriť dezinformácie, Bilčík zdôrazňuje potrebu zvýšenia informačnej gramotnosti

Slovenské verejnoprávne médiá nesmú šíriť dezinformácie a dávať im priestor ako súčasť verejnej debaty. Počas brífingu pre novinárov to povedal poslanec Európskeho parlamentu (EP) Vladimír Bilčík (Spolu/EPP).


Europoslanec zdôraznil, že je potrebné zvýšiť u verejnosti nielen mediálnu, ale tiež informačnú gramotnosť.

Pripravujú Centrum proti hybridným hrozbám

Europoslanec zdôraznil, že novinári potrebujú pracovať v slobodnom prostredí a mali by byť nezávislí od akýchkoľvek vonkajších vplyvov.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Serióznu žurnalistiku potrebujeme naozaj všade. Slovensko by tiež malo dobudovať Centrum proti hybridným hrozbám, ktoré sa pripravuje v gescii rezortu vnútra vrátane jeho dlhodobej udržateľnosti a odolnosti voči politickým tlakom,“ vyhlásil Bilčík.

Podľa jeho slov bude v súvislosti so situáciou na Ukrajine v najbližších týždňoch a mesiacoch potrebná aj spolupráca podobných centier v rámci Európskej únie (EÚ).

Dezinformačné weby sú hrozbou

Bilčík pripomenul, že dezinformačné weby nemajú mať v spoločnosti žiadne miesto a teší ho, že sa pristúpilo už aj k reálnym krokom, ktoré s nimi môžu bojovať.

„Dezinformačné weby sú bezpečnostnou hrozbou, a takým spôsobom sa k nim potrebujeme postaviť,“ zdôraznil. Pripomenul, že boju s dezinformáciami by sa mali viac venovať aj veľké globálne platformy.

Milanová: Slovenskí operátori vylúčia vysielanie Russia Today a agentúry Sputnik zo svojich ponúk

Slovenskí operátori vylúčia vysielanie Russia Today a agentúry Sputnik zo svojich ponúk. Informovala o tom ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) odvolávajúc sa na nariadenie Európskej únie (EÚ), ktoré je účinné od stredy večera.


Vladimír Putin totiž podľa ministerky vedie systematickú medzinárodnú kampaň zameranú na manipuláciu a skresľovanie faktov s cieľom posilniť ruskú stratégiu destabilizácie svojich susedných krajín, EÚ a jej členských štátov.


Milanová poukázala na to, že propaganda sa uskutočňuje práve prostredníctvom vysielania Russia Today a agentúry Sputnik pod neustálou kontrolou vedenia Ruskej federácie.

Závažná a priama hrozba

„Takéto praktiky predstavujú závažnú a priamu hrozbu pre národnú bezpečnosť SR. Vzhľadom na závažnosť situácie a v reakcii na konanie Ruska pristupujeme k ďalším reštriktívnym opatreniam s cieľom urýchlene prerušiť vysielanie týchto médií v priestore EÚ,“ vysvetlila ministerka kultúry.

Tieto opatrenia by sa mali zachovať až do ukončenia agresie voči Ukrajine a dovtedy, „kým Ruská federácia a jej pridružené médiá neprestanú vykonávať propagandistické akcie proti Únii a jej členským štátom“.

Milanová poďakovala operátorom

Z informácií, ktoré má Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) k dispozícii k štvrtku, k ukončeniu retransmisie sporných ruských kanálov pristúpili podľa ministerkiných slov už všetci veľkí slovenskí operátori.

Viacerí tak spravili proaktívne z vlastnej iniciatívy hneď po vypuknutí konfliktu, ďalší, vrátane menších poskytovateľov, reagovali na základe sobotňajšej tlačovej správy RVR, ktorou tento postup uvítala, podporila a dala do právnych súvislostí. Russia Today podľa informácií RVR mala alebo stále má v ponuke približne desiatka slovenských operátorov.


„Chcela by som poďakovať Rade pre vysielanie a retransmisiu a jej zamestnancom, ktorí okamžite poskytli podporu operátorom. Poďakovanie patrí aj tým slovenským operátorom, ktorí už minulý týždeň dobrovoľne pristúpili k vyradeniu ruskej propagandy z ponuky,” dodala Milanová.

Mikulec: Polícia rieši viacero osôb pre podozrenie z ohrozenia mieru

Polícia rieši viacero osôb pre podozrenie z porušenia paragrafu 417 Trestného zákona o ohrození mieru. Povedal to po rokovaní vlády minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Podľa tohto ustanovenia môže byť osoba, ktorá úmyselne narúša mier a akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu potrestaná na jeden až desať rokov väzenia.

Slovensko zatiaľ neeviduje žiadne nelegálne prekročenie zelenej hranice s Ukrajinou. Potvrdil to Mikulec v stredu po rokovaní vlády. „Máme dostatok síl a prostriedkov, aj v spolupráci s ozbrojenými silami na to, aby sme monitorovali aj zelenú hranicu. Zatiaľ sme nezaznamenali ani takéto pokusy,“ dodal minister.

Harabinove výroky o obhajovaní Putina majú dohru, Šeliga podáva trestné oznámenie

Poslanec Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí) podal v súvislosti s výrokmi Štefana Harabina, ktorý obhajuje kroky ruského prezidenta Vladimira Putina, trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohrozovania mieru. V tlačovej správe o tom informovala asistentka poslanca Martina Legáth.

Harabin ohrozuje mier na Slovensku

Šeliga zdôraznil, že sa už nemôže pozerať na to, ako Harabin klame, zavádza a ohrozuje mier na Slovensku.


„Kým na Ukrajine bojujú vojnu fyzickú, so zbraňami v ruke, u nás na Slovensku sa naplno rozvinula dezinformačná vojna. Je to zápas o zachovanie pravdy a zdravého rozumu. Masívna dezinformačná kampaň, platená aj Kremľom, zaplavuje slovenské weby a facebookové skupiny. I my sa musíme brániť všetkými dostupnými prostriedkami,“ vyhlásil Šeliga.

Hanebné klamstvo

Doplnil, že tvrdenia a snahy presvedčiť občanov Slovenska o dobrých úmysloch Putina, o tom, že konal v sebaobrane a o tom, že na Ukrajine vládnu nacisti, ktorí páchajú genocídu, sú hanebným klamstvom a sú spôsobilé vyvolať trestnoprávne následky a generálna prokuratúra ich nesmie ignorovať.


Šeliga tiež oceňuje, že generálny prokurátor Maroš Žilinka vyjadril podporu a solidaritu Ukrajine, nastal ale čas riešiť podozrenia zo závažnej trestnej činnosti. „Žilinka vyhlasoval, že pri ochrane zákona neuhne ani o milimeter, verím, že neuhne ani o milimeter klamlivej ruskej propagande a prokuratúra bude aktívne konať,“ uzavrel poslanec.

Služba v cudzom vojsku bez povolenia je trestná, upozornil generálny prokurátor Žilinka

Služba v cudzom vojsku bez povolenia je trestná. Upozornil na to generálny prokurátor Maroš Žilinka vo svojom profile na sociálnej sieti v súvislosti s vojnovým ozbrojeným konfliktom medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou a s výzvami na zapojenie sa do bojov na Ukrajine.


Doplnil tiež, že trestná je aj aktívna alebo pasívna účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny počas vojny na území iného štátu.

Za propagáciu vojny hrozí 10-25 rokov až doživotie

Polícia upozorňuje občanov, podľa §417 Trestného zákona, kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie.


Dňa 25.2.2022 vyšetrovateľ NAKA PPZ začal trestné stíhanie a súčasne vzniesol obvinenie osobe P.K. za prečin nebezpečného vyhrážania podľa § 360 ods. 1, ods. 2 písm. b.), e.) Trestného zákona a to na základe vlastnej vyhľadávacej činnosti Národnej kriminálnej agentúry PPZ na základe toho, že obvinený prostredníctvom sociálnej siete Facebook zverejnil svoje video, na ktorom sa verejne a vulgárne vyhrážal prezidentke Slovenskej republiky tým, že ju osobne popraví a to v súvislosti s momentálnou zahraničnopolitickou situáciou, čím u nej vzbudil dôvodnú obavu o život.


V predmetnej trestnej veci bola dnešného dňa 26.2.2022 príslušníkmi NAKA PPZ vykonaná domová prehliadka u obvineného. Po menovanom bolo zároveň vyhlásené pátranie.

Komu hrozí doživotie

Polícia upozorňuje občanov, podľa §417 Trestného zákona, kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie.

Zasahovať budú špeciálne jednotky

NAKA PPZ sa v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete. V prípade, že takéto konanie zistí, nekompromisne a rázne voči takýmto osobám zakročí. A to aj za použitia špeciálnych jednotiek PZ.

Slovensko je súčasťou hybridnej vojny a škodlivé weby dostanú stopku, opozícia hovorí o cenzúre

Zmeniť sa majú právomoci Národného bezpečnostného radu (NBÚ), ktorý bude môcť rozhodnúť o blokovaní škodlivého obsahu alebo škodlivej aktivity na internete. Znamená to, že by bolo možné napríklad zablokovať dezinformačné weby.

Slovensko je predmetom hybridnej vojny

Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní. Za zákon hlasovalo 82 poslancov zo 121 prítomných.

Samotné blokovanie škodlivého obsahu neuskutoční NBÚ. Urobí tak osoba, ktorá prevádzkuje infraštruktúru, na ktorej je blokovanie potrebné vykonať. Opozícia namietala, že ide o zavedenie cenzúry a žiadala, aby sa tento problém neriešil v skrátenom legislatívnom konaní. Koalícia argumentovala, že Slovensko je takisto predmetom hybridnej vojny zo strany Putinovho Ruska a že rozhodnúť o blokovaní škodlivej aktivity alebo obsahu možno len s platnosťou do 30. júna 2022.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie