• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Hrobka popradského kniežaťa sa po 16 rokoch konzervácie v nemeckých laboratóriách vracia na Slovensko

Hrobka popradského kniežaťa sa po 16 rokoch konzervácie v nemeckých laboratóriách vracia na Slovensko

Základný príbeh hrobky a výsledky jej výskumu boli sprístupnené v množstve vedeckých štúdií.

3.5.2022 (Webnoviny.sk) - Posledná časť jedinečnej drevenej architektúry hrobky popradského kniežaťa sa po šestnásťročnej konzervácii v zahraničí vracia dvoma kamiónmi na Slovensko.

Od objavu hrobky v Poprade-Matejovciach v roku 2006 boli drevené prvky staré viac ako 1 600 rokov v severonemeckom Schleswigu v starostlivosti špecializovaných laboratórií na konzerváciu mokrého historického a prehistorického dreva.

Nemci vyvinuli novú metódu

Ako informoval riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre Matej Ruttkay, protokolárne odovzdanie zakonzervovaného nálezu sa uskutoční za účasti nemeckých partnerov a významných osobností slovenskej vedy a kultúry v pondelok 9. mája v Nitre.

Veľký objem asi 10 ton vážiacich driev z podzemného zrubu, vrátane podlahy a plochej strechy, nebolo možné z technických a najmä z finančných dôvodov konzervovať osvedčenou metódou – napustením konzervačným roztokom.

Nemeckí odborníci preto po dohode a v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v. v. i. vyvinuli novú metódu kontrolovaného procesu prirodzeného vysušovania popradských driev.

Konzervovanie celého inventára popradskej hrobky a jej vyhodnotenie je podľa Mateja Ruttkaya príkladom medzinárodnej spolupráce.

Pripravujú stálu expozíciu

Na tomto projekte sa popri slovenskej a nemeckej inštitúcii v rôznom rozsahu podieľali aj významné pracoviská z mnohých európskych krajín.

Základný príbeh hrobky a výsledky jej výskumu boli sprístupnené v množstve vedeckých štúdií, ale aj v sumarizujúcej monografii Knieža z Popradu a jeho hrobka.


O živote a smrti dnes už slávneho popradského kniežaťa sa pripravuje stála expozícia v Podtatranskom múzeu v Poprade. Tá sa má stať príťažlivou atrakciou nášho kultúrneho turizmu.


Jej súčasťou budú všetky najvýznamnejšie nálezy z hrobky, ale zo samotnej komory bude z priestorových dôvodov vystavených len niekoľko trámov.

Počas záchranného výskumu na stavbe priemyselného parku v Poprade-Matejovciach bola pod vedením Karola Pietu z Archeologického ústavu SAV v roku 2006 odkrytá unikátna drevená hrobka germánskeho kniežaťa datovaná na prelom 4. a 5. storočia.


Hrobka pozostávala z vonkajšej zastrešenej zrubovej komory, v ktorej sa nachádzal sarkofág rámovej konštrukcie so sedlovou strechou.


Ako píše Tereza Štolcová na stránke SAV, narušenie prírodného prostredia spôsobené vykradnutím hrobky v minulosti spôsobilo preniknutie spodnej vody do jej priestoru, čo zabezpečilo výnimočné podmienky na zachovanie celej drevenej konštrukcie, častí dreveného nábytku i organických súčastí odevu pochovaného.

Počas výskumu boli odobrané väčšie i menšie bloky s organickým materiálom a spolu so všetkými drevenými súčasťami hrobky a dreveným inventárom odvezené do špecializovaných laboratórií Archäologisches Landesmuseum do Schleswigu.


V roku 2008 sa začalo laboratórne spracovanie týchto blokov v rámci európskeho projektu pod názvom “Clothing and Identities – New Perspectives on Textiles in the Roman Empire (DressID) - www.dressid.eu.”

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie