• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Hospodárstvu Maďarska sa v prvom štvrťroku darilo, výrazne vzrástla najmä výroba potravín a nápojov

Hospodárstvu Maďarska sa v prvom štvrťroku darilo, výrazne vzrástla najmä výroba potravín a nápojov

Medzikvartálne sa ekonomika krajiny počas januára až marca zväčšila o 2,1 percent.

17.5.2022 (Webnoviny.sk) - Maďarský hrubý domáci produkt v prvom kvartáli podľa neupravených údajov medziročne vzrástol o 8,2 percenta a podľa sezónne a kalendárne upravených údajov stúpol o osem percent.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa ekonomika krajiny počas januára až marca zväčšila o 2,1 percenta. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke maďarský štatistický úrad.

K hospodárskemu rastu Maďarska v prvom štvrťroku prispeli takmer všetky odvetvia. Najviac však posilnil priemyselný sektor a odvetvie trhových služieb. V rámci priemyslu výrazne vzrástla predovšetkým výroba potravín a nápojov, rafinovaných ropných produktov a elektrických zariadení. V segmente trhových služieb najviac vzrástla produkcia v oblasti dopravy a skladovania.

Maďarsko nepodporí sankcie, ktoré by ohrozili jeho energetickú bezpečnosť, trvá na svojom Orbán

Maďarský premiér trvá na tom, že jeho krajina nepodporí akékoľvek sankcie, ktoré by negatívne ovplyvnili jej energetickú bezpečnosť.

Viktor Orbán v maďarskom parlamente v pondelok vyhlásil, že Maďarsko nebude blokovať sankcie Euróspkej únie (EÚ), pokiaľ „neprekročia červenú čiaru hospodárskej ochrany Maďarska“. To podľa neho znamená, že nesmú ohroziť energetickú bezpečnosť krajiny.

Lídri EÚ sú podľa Orbána „presvedčení, že európske sankcie prinútia Rusko padnúť na kolená“. „Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažím, nepamätám si, že by nejaká kontinentálna blokáda bola niekedy úspešná,“ skonštatoval.


Predstavitelia EÚ pokračujú v presadzovaní embarga na ruskú ropu. Orbánova vláda však zostáva neoblomná vo svojom odmietaní sankcií na ruské energie a jej názor nezmenili ani ponuky z Bruselu, že by Maďarsko dostalo výnimku na neskoršie odstúpenie od ruského dovozu.

Von Der Leyenová u Orbána nepochodila, Maďarsko podrží Putina a nepodporí šiesty balík sankcií voči Rusku

Rokovania predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o ďalšom balíku sankcií na Rusko za jeho vojnu na Ukrajine nepriniesli v pondelok pokrok.

Embargo na ruskú ropu

Politici sa stretli večer v Budapešti a podľa Von der Leyenovej rozhovory pomohli ujasniť otázky týkajúce sa sankcií a energetickej bezpečnosti. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona informoval, že bude v utorok hovoriť s Orbánom o potenciálnom zákaze dovozu ruskej ropy do Európskej únie (EÚ). Na videokonferencii sa zúčastní aj Von der Leyenová, uvádza agentúra AP.

Podľa maďarských médií bude v tejto súvislosti v stredu nasledovať stretnutie vyslancov 27 členských štátov EÚ.

Efekt atómovej bomby

Von der Leyenová navrhla, aby v rámci nového sankčného balíka členské štáty do šiestich mesiacov postupne ukončili dovoz surovej ropy a do konca roka aj dovoz ropných produktov.



Orbán odmieta hlasovať za, pretože tvrdí, že by to malo na maďarské hospodárstvo efekt atómovej bomby a zničilo by to jej stabilné energetické zásoby.

Zdroje EÚ podľa BBC naznačujú, že Európska komisia ponúka prístup k moru na dovoz neruskej ropy do vnútrozemských krajín ako je Maďarsko, Slovensko či Česko.

Maďarsko chce stovky miliónov eur na prispôsobenie svojich hlavných rafinérií na odber ropy Brent. Vláda v Budapešti sa tiež snaží spojiť akýkoľvek finančný kompenzačný balík s uvoľnením 7,2 miliardy eur zadržaných Maďarsku z balíka obnovy po pandémii v súvislosti s otázkami právneho štátu.


Protimonopolný úrad nemôže znížiť ceny pohonných hmôt, túto kompetenciu má v rukách Matovič

Ak sa preukáže potreba zasiahnuť do cien pohonných hmôt, najúčinnejším a najrýchlejším nástrojom je uplatnenie cenovej regulácie. Konštatuje to Protimonopolný úrad SR s tým, že podobná cenová regulácia bola uplatnená aj v prípade antigénových testov.

Zásah do trhu a podnikania

Podľa zákona o cenách totiž cenové orgány môžu regulovať ceny tovaru, ak vznikne mimoriadna trhová situácia s priamym vplyvom na ceny tovarov na tuzemskom trhu ohrozujúcim cenovú stabilitu alebo dostupnosť tovarov.

„Vzhľadom na to, že prípadná regulácia cien je veľmi významný zásah do trhu a podnikania, úrad si dovoľuje navrhnúť, aby cenový orgán – v tomto prípade Ministerstvo financií SR – zvážil, či a do akej miery je potrebné venovať sa tejto problematike v situácii, kedy sú maloobchodné ceny pohonných hmôt bez daní na území Slovenskej republiky jedny z najnižších v Európskej únii,“ upozorňuje ďalej PMÚ.

Ten zároveň uvádza, že nevykonáva reguláciu na trhu s pohonnými hmotami, ako ani na žiadnom inom trhu a výkon jeho právomocí je stanovený príslušnými ustanoveniami zákona o ochrane hospodárskej súťaže.

Zneužívanie dominantného postavenia na trhu

Úrad je oprávnený posudzovať a sankcionovať zneužívanie dominantného postavenia, avšak v prípadoch zneužívania dominantného postavenia je vždy najskôr potrebné vymedziť relevantný trh a preukázať dominantné postavenie predmetného podnikateľa.

Následne PMÚ posudzuje namietané konanie podnikateľa, pričom každá z praktík zneužívania dominantného postavenia má legislatívou, ekonomickou teóriu a prípadovým právom nastavené podmienky a štandardy, ktoré musia byť splnené, aby úrad mohol konštatovať zneužitie dominantného postavenia.


„Očakávania, že úrad by svojou činnosťou mohol určiť ceny pohonných hmôt do blízkej budúcnosti nie je možné považovať za reálne vzhľadom na kompetencie úradu,“ tvrdí PMÚ.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie