• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Horskí záchranári varujú pred úrazmi, tie vlani oproti roku 2019 klesli

Horskí záchranári varujú pred úrazmi, tie vlani oproti roku 2019 klesli

Horskí záchranári vydali upozornenia pre návštevníkov hôr v zime.

31.1.2021 (Webnoviny.sk) - Napriek tomu, že zimná turistická sezóna v Tatrách je pre pandémiu koronavírusu utlmená, horskí záchranári upozorňujú na stále sa vyskytujúce úrazy. Horská záchranná služba (HZS) o tom informuje na svojej webstránke a vydala v tejto súvislosti aj upozornenia pre turistov.

Z analýzy HZS vyplýva, že celkový počet úrazov v horách klesol oproti roku 2019 z 2 878 na 2 456 v roku 2020. Kým v roku 2019 zaznamenali 1 974 lyžiarskych úrazov, v roku 2020 sa ich počet znížil o vyše tristo na 1 668.

Menej úrazov aj zásahov

S príchodom leta sa slovenské pohoria naplnili domácimi i zahraničnými hosťami. Aj napriek tomu sme zaznamenali zníženie počtu úrazov a zásahov v horách - celkovo 788, zatiaľ čo v roku 2019 ich bolo 904. Najväčšia úrazovosť bola tradične zaznamenaná vo Vysokých Tatrách, kde aj napriek vysokej návštevnosti na turistických chodníkoch klesol počet úrazov zo 143 na 105,“ uvádzajú horskí záchranári.

Smrteľných nehôd bolo v roku 2020 spolu 40, čo je rovnaký počet ako v roku 2019, pričom najviac smrteľných nehôd postihlo slovenských občanov, spolu 25. Najčastejšou príčinou úmrtí boli náhle kolapsy a zlyhania organizmu, prevažne u mužov, čo bolo v 15 prípadoch.

Plánovanie trasy

Horská záchranná služba vyzýva turistov, aby si starostlivo naplánovali trasu podľa lokálnych podmienok. "Zistite stav snehovej pokrývky, lavínové nebezpečenstvo, výstrahy (vietor, hmla, námraza, ľadový podklad) a predpoveď počasia. Túru plánujte podľa fyzickej a psychickej kondície najslabšieho zo skupiny,“ vyzývajú horskí záchranári.

Pred odchodom na túru je potrebné dať blízkej osobe informácie o trase a predpokladanom čase návratu. Horskí záchranári apelujú aj na včasný odchod na túru.

Mal by byť naplánovaný hodinu po svitaní a návrat najneskôr hodinu pred zotmením. Návštevníci by sa tiež nemali pohybovať mimo značených ciest a nevstupovať do neznámeho terénu.

Nepodceňovať hory

Pri zimných športoch ako skialpinizmus, horolezectvo, lyžovanie, snowbording nezabúdajte na prilbu. Pri pohybe mimo vyznačeného lyžiarskeho strediska je potrebné mať lavínový výstroj. Nevyhnutnosťou je nabitý a zapnutý mobilný telefón, powerbanka a kontakt na Horskú záchrannú službu 18 300,“ upozorňuje HZS.


Turisti by nikdy nemali podceňovať hory a nevystavovať zbytočnému riziku seba ani iných nezodpovedným správaním sa. Všetkým turistom v našich horách odporúčajú tiež stiahnuť si aplikáciu HZS nawww.hzs.sk/app

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie