• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Holý: Čierna stavba sa už nebude dať zlegalizovať a ak ju stavebník nezbúra, príde o pozemok

Holý: Čierna stavba sa už nebude dať zlegalizovať a ak ju stavebník nezbúra, príde o pozemok

Podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina).

Nepovolené, tzv. čierne stavby po nadobudnutí účinnosti nového zákona o výstavbe 1. apríla 2024 už nebude možné, na rozdiel od súčasnosti, dodatočne zlegalizovať.

Nezavedú do nich dodávku plynu, vody ani elektriny a takéto stavby musia povinne zbúrať. Podpredseda vlády Štefan Holý (nom.

Sme rodina) upozornil, že je zriadený mechanizmus zodpovednosti za náklady na odstránenie čiernej stavby.

Odstránenie na vlastné náklady

Ak stavebník neodstráni takúto stavbu na vlastné náklady, zriadi sa automaticky záložné právo na pozemok, prípadne na ďalší majetok dotyčného.

„Je to pohľadávka štátu tak, ako keď zložíte peniaze daňovému úradu. Nápad postaviť čiernu stavbu s vysokou pravdepodobnosťou skončí tým, že prídete o pozemok, navyše to nikdy nebude vedieť zlegalizovať,“ povedal Holý v súvislosti s novou stavebnou legislatívou.

Nové zákony o územnom plánovaní a výstavbe po tom, čo ich s výraznými zmenami nedávno schválil parlament, už podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.


Odobrila aj súvisiacu novelu kompetenčného zákona, na základe ktorej vznikne nový Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR ako ústredný orgán štátnej správy.


Čierne stavby z minulosti

Iná situácia je podľa vicepremiéra s čiernymi stavbami z minulosti. „Vytvárame hlavne motivačný priestor na to, aby čierne stavby, ktoré spĺňajú parametre, mohli byť zlegalizované. Záujmom štátu je dostať tie stavby do evidencie alebo pod kontrolu, čiže zákon predpokladá takýto mechanizmus,“ uviedol Holý pred zástupcami slovenského stavebníctva.

Čiernymi stavbami je podľa neho aj veľa infraštruktúrnych stavieb. „Naši predchodcovia ešte za čias bývalého režimu si nerobili veľké starosti s tým, aby mali stavebné povolenie. Sú to cesty, železnice, ďalšie infraštruktúrne stavby, z ktorých množstvo neprejde testom legálnej stavby už len z toho dôvodu, že nemajú vysporiadané pozemky, na ktorých sú postavené,“ poznamenal Holý.


Požiadavka na zbúranie všetkých čiernych stavieb by podľa neho viedla napríklad aj k tomu, že by sme nemali po čom jazdiť.

Mestá a obce budú môcť na schátrané stavby vyrubiť vyššiu daň, vlastníkov má motivovať k ich riadnej údržbe

Mestá a obce budú môcť vyrubiť vyššiu daň zo schátraných stavieb. Ide o stavby, ktoré sú neudržiavané, nezodpovedajú základným požiadavkám na stavby alebo sú stavbami závadnými, ohrozujúcimi život alebo zdravie osôb.

Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Najúčinnejší prostriedok

V súčasnosti obce podľa poslancov Národnej rady SR nemajú priame finančné páky, prostredníctvom ktorých by mohli vplývať na vlastníkov stavieb, ktoré sú dlhodobo neudržiavané a často sa nachádzajú až v dezolátnom stave.

Najúčinnejší prostriedok, ktorý môže vlastníkov schátraných stavieb motivovať zabezpečiť ich riadnu údržbu, je podľa koaličných poslancov ekonomický nástroj v podobe povinnosti platiť vyššiu daň zo stavieb.

Možný je až desaťnásobok

Novela zákona upravuje násobok ročnej sadzby dane až do jej 10-násobku, ktorý budú môcť určiť mestá a obce vo všeobecne záväznom nariadení a ktorý ovplyvní výpočet výšky dane zo schátraných stavieb.


Zvýšenú daň zo schátraných stavieb bude možné vyrubiť až v prípade, že vlastníka stavby na zámer uplatniť na jeho nehnuteľnosť násobok sadzby dane mesto alebo obec najmenej dvakrát upozorní.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie