• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Holandsko pošle na Slovensko vyše 150 vojakov, ktorí pomôžu Nemcom pri nasadení obranného systému Patriot

Holandsko pošle na Slovensko vyše 150 vojakov, ktorí pomôžu Nemcom pri nasadení obranného systému Patriot

Systémy Patriot holandská armáda nasadila počas dvoch vojen v Perzskom zálive a v rokoch 2013 - 2015 aj v Turecku.

8.3.2022 (Webnoviny.sk) - Holandsko pošle na Slovensko zhruba 150 až 200 vojakov v rámci posilnenia východného krídla NATO. Holandsko na žiadosť aliancie spolupracuje s Nemeckom na nasadení systému protivzdušnej obrany Patriot na Slovensku a vojaci ho budú sprevádzať.

Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová sa v utorok vyjadrila, že vládna koalícia v princípe súhlasí s nasadením vo východnom krídle a vojaci tam poputujú, akonáhle to formálne schváli kabinet.

Systém Patriot dokáže podľa holandského ministerstva obrany zostreliť lietadlá, vrtuľníky a riadené strely až do výšky 20 kilometrov.

Svoje systémy Patriot holandská armáda nasadila počas dvoch vojen v Perzskom zálive a v rokoch 2013 - 2015 boli nasadené aj v Turecku na zachytávanie rakiet zo Sýrie.

USA vyšlú do Európy ďalších 500 vojakov, smerovať budú do troch krajín

Spojené štáty majú momentálne na európskom kontinente približne 100-tisíc vojakov. Informuje o tom web npr.org s odvolaním sa na predstaviteľov Pentagonu. Súčasťou uvedeného počtu sú i doplnkové jednotky, ktoré sa v regióne dočasne striedajú.


USA najnovšie v reakcii na ukrajinskú krízu posielajú do európskych krajín NATO ďalších 500 vojakov. Tieto americké sily pôjdu do Grécka, Nemecka, Poľska a Rumunska.

Rusi sú na Ukrajine čoraz zúfalejší, ale zdvojnásobili brutalitu

Ruské jednotky na Ukrajine sú „čoraz zúfalejšie“, no zároveň „zdvojnásobili brutalitu“. Pre BBC Breakfast to potvrdil britský minister obrany Ben Wallace.


„Rusko stále nepokročilo, máme 13. deň. Ten severný smer, o ktorom sme často hovorili, je stále dosť zaseknutý, takže nepostupuje,“ poznamenal Wallace. Dodal, že Spojené kráľovstvo zvýši objem pomoci Ukrajine, no podrobnosti oznámi až v stredu pred poslancami britského parlamentu. Británia podľa neho naďalej pomáha organizovať dodávky pomoci cez NATO a ďalšie krajiny EÚ.


Čo sa týka Poľska, ktoré by mohlo dodať lietadlá pre boj na Ukrajine, povedal, že v súčasnosti trvá debata o tom, či by tak Poľsko mohlo učiniť. „Náš názor je taký, že na bilaterálnej úrovni by o tom malo rozhodnúť Poľsko,“ podotkol.


V súvislosti s bezletovou zónou nad Ukrajinou, o ktorú žiadal tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj, Wallace poznamenal, že Spojené kráľovstvo nie je za zavedenie takejto zóny. Podľa neho by poškodila Rusko, no aj Ukrajinu. Namiesto toho podporuje možnosť ďalšej protivzdušnej pomoci.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie