• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Hlavný epidemiológ Švédska uznal, že krajina mala s pandémiou koronavírusu bojovať lepšie

Hlavný epidemiológ Švédska uznal, že krajina mala s pandémiou koronavírusu bojovať lepšie

V krajine, ktorá má 10,2 milióna obyvateľov, zaznamenali 4 468 úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je oveľa viac ako mali ostatné škandinávske krajiny.

Hlavný epidemiológ vo Švédsku v stredu uznal, že v krajine mohli s pandémiou nového koronavírusu bojovať lepšie.

Švédsko prijalo oveľa miernejšie opatrenia ako ostatné krajiny, čo malo za následok jednu z najvyšších mier úmrtnosti na obyvateľa na svete.

„Myslím, že existuje potenciál na zlepšenie toho, čo sme robili vo Švédsku, celkom jasne,“ vyjadril sa Anders Tegnell z národného Úradu verejného zdravotníctva vo Švédskom rozhlase.

Unikátny prístup Švédka k Covid-19

Tegnell, ktorý je považovaný za tvorcu unikátneho prístupu Švédska voči pandémii, v rádiu uviedol, že ak by sa s chorobou potýkali znova, „vediac presne to, čo o nej vieme teraz, myslím, že by sme sa rozhodli, že urobíme niečo medzi tým, čo urobilo Švédsko a tým, čo urobil zvyšok sveta“.


Čo by však krajina mala urobiť inak, nie je stále jasné, povedal. Zároveň podotkol, že ostatné štáty nevedia presne povedať, ktoré opatrenia ovplyvnili výsledok nákazy u nich, pretože zaviedli všetko naraz, a uvoľňovanie opatrení im možno „dá nejakú lekciu“ o tom, čo mohli ešte urobiť.


Keď sa Tegnella spýtali, či ho vysoký počet obetí donútil prehodnotiť jeho unikátny prístup, epidemiológ odpovedal „áno, rozhodne“.


Krajina sa spoľahla na občiansku povinnosť

S príchodom pandémie zaujalo Švédsko iné postavenie ako ostatné krajiny v Európe i na svete. Neprijalo rozsiahle obmedzenia pohybu či hospodárstva a spoliehalo sa na „zmysel občianskej povinnosti“ svojich občanov.


Úrady radili ľuďom, aby dodržiavali spoločenské odstupy, no školy, reštaurácie a bary nechali po celý čas otvorené. Zakázané boli len zhromaždenia viac ako 50 ľudí.


V krajine, ktorá má 10,2 milióna obyvateľov, zaznamenali 4 468 úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je oveľa viac ako mali ostatné škandinávske krajiny.


Podľa dát americkej Johns Hopkins University, ktorá vedie štatistiky, Dánsko eviduje 580 úmrtí na koronavírus, Fínsko 320 a Nórsko 237.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie