• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Hlas-SD má Krajniakove trináste dôchodky v zuboch, odvolávať ministra chcú aj za minimálnu mzdu

Hlas-SD má Krajniakove trináste dôchodky v zuboch, odvolávať ministra chcú aj za minimálnu mzdu

Poslanec Erik Tomáš kritizuje ministra Milana Krajniaka za návrh novely zákona o minimálnej mzde a návrh zákona o trinástom dôchodku.

15.10.2020 (Webnoviny.sk) - Ak minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) nestiahne z rokovania Národnej rady SR návrh novely zákona o minimálnej mzde a návrh zákona o trinástom dôchodku, v parlamente môže čeliť opozičnému návrhu na jeho odvolanie z funkcie.

Nezaradení poslanci NR SR zoskupení okolo podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) totiž ponúknu svojich 11 podpisov pod návrh na odvolanie Krajniaka z funkcie ministra práce a sociálnych vecí.

Na štvrtkovej tlačovej besede to oznámil nezaradený poslanec NR SR Erik Tomáš. „Chceme sa aktívne podieľať na návrhu na odvolanie, radi by sme boli jeho hlavnými predkladateľmi,“ povedal.

Antisociálne právne normy

Oba legislatívne návrhy označil Tomáš za antisociálne právne normy. Návrhom zákona o trinástom dôchodku minister práce a sociálnych vecí podľa neho oberá penzistov o peniaze, keďže trinásta penzia má byť v sume od 50 do 300 eur.


Trináste penzie tak plánuje vláda Igora Matoviča vyplatiť v tomto roku v nižšej sume, ako stanovuje platný zákon. Ten v Národnej rade SR štyri dni pred tohtoročnými februárovými parlamentnými voľbami presadili poslanci za Smer-SD.


Všetci starobní dôchodcovia totiž mali dostať v novembri tohto roka trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie.

Trinásty dôchodok je len vianočný príspevok

Tomáš kritizuje aj to, že na trináste dôchodky má v budúcom roku smerovať 310 miliónov eur, teda rovnaká suma ako koncom tohto roka. Krajniak tým podľa neho porušuje sľub, ktorý dal dôchodcom, o tom, že celková suma na trináste dôchodky bude budúci rok vyššia o 100 miliónov eur.

Výhrady má opozičný poslanec aj k samotnej forme dávky. "Nejde o trinásty dôchodok, ide o sociálnu dávku, ktorá nedosahuje ani výšku minimálneho dôchodku," zdôraznil Tomáš. Krajniakov trinásty dôchodok je podľa neho len modifikáciou doterajšieho vianočného príspevku.


Veľké výhrady má Tomáš aj k návrhu novely zákona o minimálnej mzde. Tá sa má podľa návrhu novely zákona budúci rok zvýšiť zo súčasných 580 eur na 623 eur. Podľa platného zákona však mali najnižšie hrubé zárobky od začiatku budúceho roka tvoriť 60 percent z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2019, teda 656 eur.


"Minimálna mzda sa v porovnaní s platnou legislatívou ide znížiť o 33 eur," tvrdí Tomáš. Návrh novely zákona kritizuje aj preto, že sa ňou príplatky za prácu v noci a cez víkend odpájajú od minimálnej mzdy, čím sa od roku 2022 "zmrazia".

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie