• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Hegerova vláda zvolila cestu najmenšieho odporu. V pozadí však bujnie spor, ktorý sa ťahá mesiace

Hegerova vláda zvolila cestu najmenšieho odporu. V pozadí však bujnie spor, ktorý sa ťahá mesiace

Politológ Tomáš Koziak tvrdí, že koalícia sa nepustila do dôslednejšej aktualizácie vládneho programu, lebo sa nechcela dostať do nových sporov po mesiac trvajúcom konflikte, ktorý ohrozoval jej existenciu.

Vyslovenie dôvery vláde Eduarda Hegera (OĽaNO) a prijatie vládneho programu v parlamente zostalo v tieni. Viac sa pozornosť politikov upriamuje na aktuálnu schôdzu poslaneckej snemovne. V jej programe je viacero bodov, ktoré zvyšujú neistotu vo vládnom zoskupení a môžu byť zdrojom vážnych sporov.

Zrejme najvážnejším sa javí návrh ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Z programu rokovania zákonodarného zboru bol v predchádzajúcich mesiacoch vypustený už dva razy pre spory medzi SaS a OĽaNO.

Na jej skrátenie tlačí nielen bývalá vládna strana Smer, ktorej mnohí nominanti sedia vo väzbe, ale aj koaličná Sme rodina. Jej nominant a bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský je takisto vo väzbe pre obvinenie z korupcie.

Staronový program so slabšou podporou

Vládny program prešiel len kozmetickými úpravami. O minimálnych zmenách pred schválením vládneho programu hovoril premiér Heger. Tvrdil, že koalícia ho nepotrebuje prekopávať.

„Ak by sme aj chceli priniesť nejakú ďalšiu vec, je to o politickom rokovaní a nepotrebujeme teraz vyvíjať úsilie na samotný dokument programového vyhlásenia vlády, ale skôr potom už na konkrétne riešenia,“ vyjadril sa v TA3 premiér.


Vládny program prijala parlamentná väčšina bez ťažkostí, za jeho podporu však hlasovalo menej poslancov ako vlani, keď o dôveru žiadal vtedajší premiér Igor Matovič (OĽaNO). Kým minulý rok vládny program podporilo 93 poslancov, teraz bolo za 89 zákonodarcov.


Nešlo o prekvapenie. Napríklad poslanec OĽaNO Martin Čepček má už dlhšie problém s podporou niektorých rozhodnutí vlády a je v „čakárni“, z ktorej sa vydá buď späť do klubu OĽaNO alebo zakotví medzi nezaradenými poslancami.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková vládny program nepodporila ani vlani, ani teraz pre nesúhlas so snahou zaviesť unitárny systém zdravotného poistenia. Z vládnej strany Za ľudí odišli tento rok poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár a ani tí nehlasovali za program Hegerovej vlády.

Valášek vidí iné Slovensko ako v roku 2020

Nezaradenému poslancovi Valáškovi prekážalo, že vláda predložila skoro ten istý dokument ako pred rokom. Podľa neho mala program prepísať, aby odrážal najhoršiu krízu v zdravotníctve za posledné storočie.


Valášek zdôraznil, že Slovensko je po druhej vlne pandémie inou krajinou, akou bolo v roku 2020. Upozornil, že krajina je aj fyzicky iná po úmrtí vyše 11-tisíc ľudí na COVID-19.

Prečo teda vláda „neprekopala“ vládny program?

Podľa Valáška by sa zrejme otvorila Pandorina skrinka, z ktorej by podľa neho vyletela kopa rozdielov.

„Nebola chuť za týchto okolností otvoriť Pandorinu skrinku medzi štyrmi stranami, ktoré majú rozdiely v ekonomických a iných otázkach. Povedali si, nerobme to, lebo to skončí len ďalšou vládnou krízou,“ povedal portálu Webnoviny Valášek.


Poslanec pred časom prestúpil do mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko. Na otázku, či jeho prestup do novej strany neovplyvňuje postoj k vládnemu programu, za ktorý vlani hlasoval, odvetil, že hlasuje podľa svojho vedomia a svedomia.

„Nehovorím, nič prekvapivé. Ak je človek súčasťou koalície, berie za samozrejmosť, že hlasuje aj za veci, ktoré mu nie sú úplne blízke. Dnes už tieto kompromisy nemusím robiť, pretože som mimo koalície,“ povedal. Dodal že aj po odchode z koalície veľmi často s ňou hlasuje. „Nemám problém podporiť dobrý návrh,“ podotkol.

Bez aktualizácie a bez sporov

Politológ Tomáš Koziak tvrdí, že koalícia sa nepustila do dôslednejšej aktualizácie vládneho programu, lebo sa nechcela dostať do nových sporov po mesiac trvajúcom konflikte, ktorý ohrozoval jej existenciu.


„Maximálne si to zjednodušili. Videlo sa im to ako cesta najmenšieho odporu. Inak by bolo potrebné úsilie ľudí, ktorí by program prerobili a potom naprieč koalíciou rokovali,“ zhodnotil.

Politológ upozornil, že keď prvý raz vznikalo programové vyhlásenie, tak určite neobsahovalo taký odhad dopadov koronakrízy, aký je teraz. Podľa neho si asi koalícia myslí, že program vlády je dobre nastavený, a preto si zvolila cestu menšieho odporu.


„Ak bude diera v rozpočte, tak napríklad stavanie nájomných bytov také jednoduché nebude. Asi by si vládny program žiadal opravu aj preto, aby sa vláda chránila pred kritikmi, ktorí jej na konci budú robiť odpočet,“ dodal Koziak.

Sulík a jeho poistka

Na májovej schôdzi parlamentu musí koalícia rozseknúť problém s prijatím ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. Podľa informácií Webnovín stále nie je dohoda na jeho konečnej podobe, pretože SaS sa snaží do zákona presadiť aj daňovú brzdu.

Strana Richard Sulíka chce v zákone „poistiť“ nezvyšovanie daňového a odvodového zaťaženia. Proti tomu je však premiér Heger i minister financií Matovič.

Politológ Koziak hovorí, že problém okolo ústavného zákona môže prerásť do vážneho vnútorného sporu v koalícii. Kým v nedávnej kríze išlo podľa neho o formu vládnutia a spôsob komunikácie vtedajšieho premiéra Matoviča, čo sa vyriešilo personálnymi zmenami, teraz ide o zásadný programový spor. Koziak si myslí, že ak nechajú v koalícii spor eskalovať, môže sa objaviť ďalšia kríza.


Politológ poukázal na snahy ministra financií Matoviča zvyšovať DPH. Nevie si predstaviť, že by Sulík zahlasoval za zvýšenie daní. „Každý si ho spája s tým, že je proti zvyšovaniu daní. Nikto z jeho voličov by to nedokázal akceptovať a takýto krok by mohol SaS priniesť ďalší útek voličov k Progresívnemu Slovensku,“ uzavrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie