• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Hegerova vláda navrhla nezvyšovať platy v štátnej a verejnej službe ani budúci rok

Hegerova vláda navrhla nezvyšovať platy v štátnej a verejnej službe ani budúci rok

Odborári navrhujú, aby sa platy v štátnej a verejnej službe od začiatku budúceho roka zvýšili o 13 percent, rezort financií nulové zvýšenie platov prehodnotí po novej makroekonomickej prognóze.

21.9.2021 (Webnoviny.sk) - Platy štátnych a verejných zamestnancov sa nemajú zvyšovať ani v budúcom roku. S týmto návrhom prišla vláda na prvé kolo rokovaní o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu na rok 2022. Odborári pritom navrhujú, aby sa platy v štátnej a verejnej službe od začiatku budúceho roka zvýšili o 13 percent.

Ako po rokovaní uviedol vedúci Úradu vlády SR Július Jakab, prvé kolo bolo najmä o požiadavkách odborárov a vlády. „Požiadavka na historické zvýšenie platov na úrovni 13 percent v čase tretej vlny pandémie je trocha inak, ako je súčasná realita," povedal Jakab.

O zvýšení platov sa bude rokovať

Odborárov požiadal, aby svoj návrh prehodnotili. O zvyšovaní platov štátnych a verejných zamestnancov sa podľa neho bude ďalej rokovať. Štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek poukázal na to, že nárast platov o 13 percent by si vyžiadal približne jednu miliardu eur.

„Verejné financie táto vláda prebrala v situácii najvyššieho štrukturálneho deficitného salda," povedal. Po prehodnotení daňovej a makroekonomickej prognózy v najbližších dňoch vláda podľa neho pristúpi k revízii východísk. „Na druhom kole budeme, dúfam, už môcť reálne rokovať o požiadavkách," dodal.

Nespokojnosť medzi zamestnancami

Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová avizovala protestné aktivity na podporu ich požiadaviek. „Prevláda veľká nespokojnosť medzi zamestnancami," povedala.

Návrh na nulové zvýšenie platov odmieta. „Ak vláda nepristúpi na naše podmienky a bude nám ponúkať naďalej nulu alebo číslo blížiace sa nule, tak pristupujeme k ďalším aktivitám," povedala. Ako dodala, malo by ísť o protestné akcie pred Úradom vlády SR. „Náš hlas sa bude prenášať aj do ulíc, pred Úrad vlády," povedala.

Platy zamestnancov pracujúcich v štátnej službe a vo verejnom záujme sa v tomto roku nezvyšovali. Od začiatku roka 2019 sa platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe zvýšili o 10 percent a od začiatku roka 2020 o ďalších 10 percent.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie