• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Heger verí, že Chorvátsko nebude blokovať vstup Švédska a Fínska do NATO

Heger verí, že Chorvátsko nebude blokovať vstup Švédska a Fínska do NATO

Obe severské krajiny podali prihlášku do Organizácie Severoatlantickej zmluvy v stredu 18.

19.5.2022 (Webnoviny.sk) - Eduard Heger (OĽaNO) verí, že chorvátska vláda a chorvátsky prezident nájdu spoločnú reč a nebudú blokovať vstup Švédska a Fínska do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Premiér to skonštatoval vo svojom profile na sociálnej sieti. Apeluje na to, že Chorváti by si mali spomenúť na svoj vstup do Európskej únie (EÚ), s ktorým súhlasilo aj Švédsko a Fínsko.

„Slovensko sa vtedy veľmi angažovalo v prospech Chorvátov, s ktorými máme veľmi blízke vzťahy a také musia aj naďalej zostať. Švédsko a Fínsko sú veľmi vítanými kandidátmi na členstvo v aliancii,“ doplnil premiér. Zdôraznil, že vzhľadom na zemepisnú polohu, ekonomickú silu a dlhú demokratickú tradíciu sa vstupom Švédska a Fínska výrazne posilní európska bezpečnosť, a tým aj bezpečnosť Chorvátska.

Švédsko a Fínsko sa v dôsledku agresie Ruskej federácie na Ukrajine rozhodlo pre vstup do NATO. Prihlášku do rúk generálneho tajomníka aliancie Jensa Stoltenberga podali zástupcovia oboch krajín v stredu 18. mája.

Turecko schváli vstup Švédska a Fínska do NATO, ak Severania splnia jeho desať požiadaviek

Provládne turecké noviny Sabah informujú, že Turecko zostavilo zoznam desiatich požiadaviek, ktoré údajne bude chcieť pre schválenie členstva Švédska a Fínska v Severoatlantickej aliancii.


Zoznam zahŕňa požiadavku, aby obe krajiny zastavili finančnú podporu skupinám s väzbami na Stranu kurdských pracujúcich (PKK) a sýrskych kurdských bojovníkov, ktorých Ankara považuje za odnož zakázanej skupiny.


Ďalšími požiadavkami je zastavenie kontaktu s členmi sýrsko-kurdskej skupiny či urýchlenie vydania podozrivých, ktorých Turecko chce na základe obvinení z terorizmu.

Sabah tiež píše, že Turecko od Švédska požaduje zastavenie „dezinformačnej“ kampane voči Turecku, ktorú podľa neho vedie exilový duchovný Fethullah Gülen, ktorého Ankara obviňuje z pokusu o prevrat v roku 2016.

Švédsko a Fínsko sú už jednou nohou v NATO, krajiny by sa mohli stať členmi aliancie do pár mesiacov

Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg v stredu oznámil, že Fínsko a Švédsko oficiálne požiadali o členstvo v aliancii.

Turecko je proti

„Srdečne vítam žiadosti Fínska a Švédska o pripojenie sa k NATO. Ste naši najbližší partneri,“ povedal Stoltenberg novinárom po tom, ako dostal oficiálne listy od dvojice severských krajín.

Prihlášky teraz musí zvážiť všetkých 30 členských štátov. Tento proces by mal trvať asi dva týždne, no turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už medzičasom vyjadril výhrady k členstvu Fínska a Švédska.

Zavážila vojna na Ukrajine

Ak tieto námietky dokážu prekonať a prístupové rokovania pôjdu tak dobre, ako sa očakáva, mohla by sa dvojica krajín stať členmi v priebehu niekoľkých mesiacov. Tento proces zvyčajne trvá osem až 12 mesiacov, NATO ho však chce v súvislosti s hrozbou zo strany Ruska urýchliť.

Kanada očakáva, že ich prístupové protokoly ratifikuje za niekoľko dní. Verejná mienka vo Fínsku i Švédsku sa výrazne zmenila v prospech členstva v NATO po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.

Nemecko presadzuje rýchle prijatie Švédska a Fínska do NATO, Scholz im prisľúbil pomoc

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že Švédsko a Fínsko „sa vždy môžu spoliehať na našu pomoc„. Vyjadril sa tak v súvislosti s tým, že obe krajiny čakajú na prijatie za členov Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Scholz zároveň vyslovil presvedčenie, že Turecko ich žiadosť o členstvo podporí.

Kancelár v utorok sľúbil, že Nemecko bude presadzovať rýchle prijatie severských krajín do NATO. Poznamenal pritom, že ustanovenia Organizácie Spojených národov (OSN) a Európskej únie vyzývajú na vzájomnú ochranu.

Na otázku, či to znamená, že Nemecko poskytuje obom škandinávskym štátom bezpečnostnú garanciu na obdobie od podania žiadosti po prijatie za členov aliancie, Scholz odpovedal: „Obe krajiny sa môžu spoľahnúť na našu pomoc, predovšetkým v tejto veľmi mimoriadnej situácii„.


Scholz signalizoval svoje presvedčenie, že Turecko, ktoré spochybňuje členstvo Švédska a Fínska v NATO, je možné získať na stranu podporujúcu ich prijatie. Kancelár sa však vyhol odpovedi na otázku, či nastal čas na prehodnotenie reštrikcií na export zbraní do Turecka. „Som rovnako ako generálny tajomník NATO presvedčený, že prijímanie bude úspešné s podporou všetkých krajín, vrátane Turecka,“ dodal.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie