• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Heger sa zaujímal o opatrenia v Rakúsku, Schallenberg priznal ťažké rozhodnutie s lockdownom

Heger sa zaujímal o opatrenia v Rakúsku, Schallenberg priznal ťažké rozhodnutie s lockdownom

Výsledkom videokonferencie bolo aj spoločné vyhlásenie, v ktorom lídri Slovenska a Rakúska vyjadrili podporu Poľsku, Litve a Lotyšsku v súvislosti s komplikovanou situáciou na hraniciach, ktorej sú vystavení.

23.11.2021 (Webnoviny.sk) - Premiér Eduard Heger (OĽaNO) rokoval s rakúskym kancelárom Alexandrom Schallenbergom o epidemickej situácii a opatreniach v Rakúsku, aj o pripravovaných bilaterálnych projektoch.

Informoval o tom v tlačovej správe tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR (ÚV SR). Rakúsky kancelár mal pôvodne pricestovať do Bratislavy osobne, no vzhľadom na lockdown v Rakúsku bolo rokovanie online. Lídri Slovenska a Rakúska sa však dohodli, že hneď ako to situácia umožní, stretnú sa spolu v Bratislave. Výsledkom videokonferencie bolo aj spoločné vyhlásenie.

Odsúdili zneužívanie migrantov

V ňom sa lídri zhodujú na potrebe rozpočtovej zodpovednosti a zasadzujú sa za posilnenie spolupráce v rámci Slavkovského formátu (S3), do ktorého patrí aj Česká republika. Odsúdili tiež zneužívanie migrantov ako nástroj nátlaku na Európsku úniu bieloruským režimom a vyjadrili podporu Poľsku, Litve a Lotyšsku v súvislosti s komplikovanou situáciou na hraniciach, ktorej sú vystavení.

Viac o téme: Koronavírus

Tlačový a informačný odbor ÚV SR priblížil, že Heger sa zaujímal hlavne o epidemickú situáciu v Rakúsku a o prísne opatrenia, ktoré krajina zavádza v súvislosti s jej zhoršením. Schallenberg uviedol, že rozhodnutie zaviesť plošný lockdown sa prijímalo veľmi ťažko.

Navyše od februára v Rakúsku plánujú zaviesť aj povinné očkovanie proti koronavírusu. Na stretnutí hovorili aj o pripravovanom otvorení tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. „Hoci nemáme na jadrovú energiu rovnaký názor, chceme byť pre Rakúsko korektným partnerom,“ vyhlásil Heger.

Pripravované spoločné projekty

Zdôraznil, že je pripravený rakúsku stranu proaktívne informovať o krokoch, ktoré Slovensko pri využívaní jadrovej energie robí. Počas stretnutia bola otvorená aj téma spolupráce v oblasti vodíkových technológií, v rámci ktorej na oboch stranách existuje niekoľko projektov.

Témou stretnutia boli aj pripravované spoločné projekty. Jedným z nich je možnosť vzájomných zásahov sanitiek v pohraničných oblastiach, napríklad v prípade dopravných nehôd. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) preto dostal od vlády mandát na rokovania s rakúskou stranou. Ďalším projektom bude kniha o spoločných dejinách, ktorú rakúska strana navrhla už v roku 2018. Eduard Heger projekt označil za výborný nápad. „Môžeme tak objektívne spoznať naše dejiny a zároveň sa dozvedieť viac o svojom blízkom susedovi,“ povedal. Schallenberg podotkol, že podobnú knihu má už Rakúsko vypracovanú s Českou republikou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie